• Informacje na temat:

    drugie danie na słodko

Przepisy na temat: drugie danie na słodko
  • Placuszki twarogowe na słodko

    Szybki, prosty i wartościowy przysmak do wyczarowania w kilka chwil. Placuszki twarogowe mają jeszcze jedną zaletę - nadają się niemal na każdy posiłek: śniadanie, kolację albo drugie danie na słodko.

  • Świąteczne dania dla najmłodszych

    Muffinki z mięsnym nadzieniem Nie ma chyba nikogo, kto nie lubiłby domowych babeczek-muffinek. To właśnie dlatego proponujemy uczynić z nich świąteczne danie skierowane właśnie do najmłodszych, którzy - jak powszechnie wiadomo - należą przecież do najbardziej surowych i wymagających krytyków kulinarnych. Zachęcamy jednak, aby tym razem nie podawać ich na słodko, ale zaserwować je w wersji...

  • Keczup z pomidorów

    Czy wiesz, że keczupu nie wymyślił Henry Heinz? Pierwszy keczup powstał w XVII wieku w Chinach i był stosowany jako słodko-kwaśna przyprawa do dań rybnych. Sos sporządzano z marynowanych w occie ryb. Zresztą jego nazwa znaczy dosłownie: zaprawa do ryb - z chińskiego kôe-chiap - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Tofu - niby bez smaku, ale jakie uniwersalne

    ...- Tofu nie ma swojego smaku, więc chłonie to, co mu damy - mówi PAP Life Marta Dymek. Dzięki temu danie możemy serwować na wiele sposobów - w wersji wytrawnej, np. marynując w zakwasie buraczanym, czy na słodko, np. używając go, jako bazy do musu czekoladowego.

  • Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

    Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z makaronem to doskonałe rozwiązanie zarówno na lekką przekąskę, drugie śniadanie czy kolację, jak i pełnowartościowe danie obiadowe. Oto garść przydatnych wskazówek na ten temat.

  • Uszka i pierogi

    ...łyżkę tłuszczu. Nasze ciasto pasuje do wszystkich rodzajów pierogów, zarówno na słono, jak i na słodko.  1. Szklankę mleka wlewamy do garnuszka, lekko podgrzewamy. 2. Mąkę przesiewamy do miski(...) wbijamy całe jajko, dodajemy drugie żółtko, solimy, mieszamy. Nie przerywając mieszania wlewamy mleko cienką strużką, partiami. Całość łączymy i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części...

  • Pyszności z serka mascarpone

    Serek mascarpone idealnie nadaje się do wyrobu wspaniałych deserów, ciast i dań na słodko.

  • Majówkowe grillowanie – zaskocz swoich gości

    ...słodko-słone szaszłyki i połączyć suszoną, soczystą wiśnię z opieczonym, chrupiącym boczkiem? Goście docenią pyszną przystawkę Składniki: 10 plastrów boczku 100 g wiśni soczystej np(...) się przyrumieni, w między czasie skrapiamy szaszłyki sokiem z drugiej połowy limonki. 2. Odstawiamy w momencie, gdy bekon zrobi się chrupiący. Hummus z burakami i orzechami Hummus to...

  • Ulubione letnie przysmaki

    ...witaminę C. W jak witaminy w koktajlu To świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. A jaki zdrowy! W najprostszym wariancie, gdy nie mamy pod ręką miksera - można zmieszać pół szklanki(...) podawać dzieciom. Ich główny składnik, czyli uwielbiane przez malców parówki, zwykle zawierają znikome ilości mięsa, bardzo słabej jakości. Lepiej więc przygotować danie w domu - z kupionej w sklepie...

  • Słowacja - rozkosze podniebienia

    ..., z jakiego mięsa je przyrządzono - najpopularniejsze są braveové, czyli wieprzowe. Spišský, segednský czy ma`arský najlepiej smakuje z knedlikami i dużą ilością sałatek. Nim zamówimy drugie danie(...), należy wybrać się do tzw. hostinców, rozsianych wokół starówek. A miłośników kawy oraz słodkości zapewne użyją sobie w licznych cukierniach, które szczególnie kuszą bardzo dobrą kawą i ciastkami...

Artykuły na temat: drugie danie na słodko
  • Uczucia, które mieszkają we mnie ostatnio można nazwać mieszanymi.  Z jednej strony staram się przełamywać, wychodzić do ludzi, a z drugiej, ciężko mi...

  • Czy wiedzieliście, że kiełkujące warzywa, które często uważamy za nienadające się do spożycia, można ponownie wykorzystać? Podobnie jest z pestkami owoców, warzyw, a nawet ich skórkami. Poznajcie kilka trików, dzięki którym dacie warzywom drugie życie. Cebula i czosnek puściły łodygi, a ziemniaki zapuściły „wąsy"? To żaden problem! W takich sytuacjach można ponownie je wykorzystać i w doniczce na parapecie zasadzić warzywa wcześniej sklasyfikowane jako odpady. Podobnie jest z obierkami i...

  • Najlepiej, gdy dźwięk ogarnia słodko

    ...za głowę. Ale Smolik i w takim "parostatkowym" kontekście się obronił. Za swoją działalność dostawał Fryderyki, Paszport Polityki. "Mistrz drugiego planu", mówiono. Do czasu. Dziewięć lat temu kolega(...). A konkretnie? Weźmy najnowszą płytę. Pierwsza piosenka i Gaba Kulka? - Wietrzna pogoda. Emmanuelle Seigner? - Miłosno-gangsterska historia w stylu kina noir. Na pozór jest słodko, ale czuć dekadencję...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Żyjemy w czasach triumfu iluzji

    Jego blog Pokolenie Ikea podbił serca Polaków, a książka o tym samym tytule z miejsca stała się bestellerem. Piotr C. powraca z kolejną historią obnażającą prawdę o pokoleniu „NIC”, czyli dzisiejszych trzydziestolatkach. „To o nas” to słodko – gorzka opowieść o ludziach, których horyzonty są równie wąskie jak talia supermodelki, potrzeby ograniczają się do osiągnięcia orgazmu, a pojęcie „związek...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Co i jak jeść w pracy, by nie utyć?

    Kanapka, miska owoców czy danie z firmowego bufetu? Dietetyczka radzi, co i jak jeść w pracy, aby dobrze się czuć, sprawnie pracować i nie tyć...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...

  • Przytul samą siebie rady na wiosenne przesilenie

    Pobudka, wiosna idzie! W przyrodzie budzi się życie, a ty... zasypiasz na stojąco? Jesteś zmęczona i rozbita. Naciągnij kołdrę na głowę i śpij słodko! Daj sobie czas.

  • Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Fot. 123RF/Picsel Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich...