• Informacje na temat:

    drożdżowy zawijany

Przepisy na temat: drożdżowy zawijany
  • Chaczapuri

    Pod tą dźwięczną nazwą kryje się zapiekany placek serowy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, ale można dodatkowo ułatwić sobie pracę i wykorzystać opakowanie gotowego ciasta drożdżowego.

  • Makowiec zawijany to fajna propozycja na Świąteczny stół.

  • Pyszne, bo ze szpinakiem

    ...połową płatków drożdżowych.  3. Piecz danie około 40 minut w temperaturze około 200 stopni C, aż sos się zredukuje i całość równomiernie zapiecze.  4. Na sałatkę obierz jarmuż z grubych łodyg. Liście posiekaj i przełóż do miski. Wymieszaj musztardę, miód, ocet i oliwę. Polej jarmuż dressingiem i wymieszaj. Przed podaniem posyp resztą płatków drożdżowych.  Zawijana pizza Sposób...

  • Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Z tej porcji ciasta wyjdą nam dwie mniejsze (około 25 cm) roladki lub jedna długa (około 45 cm)

  • Rodzinny piknik – propozycja menu

    Co jest ważne podczas organizacji pikniku? Przede wszystkim zaplanowanie przygotowania takich potraw, które bez problemu będzie można dowieźć na miejsce w niezmienionej formie, dzięki czemu będą nadal wyglądały apetycznie. Warto również zmyślnie zapakować niektóre dania, dzięki czemu wożenie dodatkowych talerzyków będzie zbędne. Poniżej prezentujemy kilka sposobów i przepisów na sprytny piknik.

  • Filet nadziewany szynką oraz porem, obtoczony ciastem, smaczna propozycja na obiad.

  • Obwarzanek, precel, a może bajgiel?

    Znak unijny, kratka po ruszcie oraz to, że obsypany jest solą, sezamem albo makiem tylko do połowy - oto, po czym poznasz oryginalnego krakowskiego obwarzanka, choć teoretycznie nie trudno pomylić go z preclem albo bajglem...

  • Przepis zaczerpniety z internetu -wyprobowane i zaakceptowane. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam) . w podanym linku odsylam do orginalu na ktorym znajduja sie rowniez pomocne zdjecia.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Kilka lat temu przywiozlam z Japonii oprócz kilku oryginalnych naczyn i róznych pomocy kuchennych równiez sporo przepisów. Czas pokazal, ze kuchnia japonska nie nadaje sie do spontanicznego gotowania w Europie, gdyz zawsze musialam dokupywac jakies skladniki, które raz wykorzystane, dlugo staly i czekaly na nastepne uzycie. Dlatego po kilku latach wiekszosc tych japonskich przepisów zmodyfikowalam. Jednym z nich jest wlasnie japonski zawijany omlet. Oryginalny japonski omlet zawijany jest...

Artykuły na temat: drożdżowy zawijany
  • Strudel drożdżowa z jabłkami

    Delikatne, zawijane ciasto, a do tego filiżanka aromatycznego napoju... Oto sprawdzony przepis na idealny początek dnia.

  • Drożdżowy rulon z makowym nadzieniem

    Sposób przygotowania: 1. Do letniego mleka wsyp cukier i rozkruszone drożdże. Wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej. Dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy, jajka i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj, pod koniec dodając rozpuszczone, wystudzone masło. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki, przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  2. Ciasto rozwałkuj na...

  • Zrobić rozczyn drożdżowy. Mąkę przesiać na stolnicę + rozczyn i reszta składników. Wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 1,5 h. Wyrośnięte  podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, posmarować białkiem i położyć na nią masę makową. Zwinąć w rulon, przełożyć na papier do pieczenia i blaszkę. Piec ok. 1h, temp. 160 st. Upieczone polukrować. Makowiec zawijany Masa makowa: mak sparzyć...

  • Bardzo kruche i lekkie rogaliki drożdżowe.

  • Nadziewane ślimaczki

    Pyszne drożdżowe ślimaczki na każdą porę roku. Doskonale poprawiają nastrój swym smakiem i zapachem. Nadają się na gościnny stół jak i na rodzinny piknik:)

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    Do położonej na południu Austrii Karyntii turystów przyciągają wysokie góry i przepiękne jeziora. To także kraina doskonałych produktów regionalnych, pysznych ryb i smaków łączących wpływy włoskie, słoweńskie i austriackie. Poznaj najlepsze przepisy kuchni karynckiej!

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    Myślę, że Bóg bardzo kocha ludzi, którzy wykonują proste zajęcia, którzy nie są "na świeczniku". Zwykłą, codzienną pracą, wykonywaną w ukryciu naprawdę można się uświęcić - o bieszczadzkich smakach, pracy w hucie i "zbuntowanych" ciastach i o ostatniej książce przed emeryturą z Siostrą Anastazją Pustelnik FDC, cenioną kucharką i autorką książek kucharskich, rozmawia Sławomir Rusin.

  • Jak wykorzystać noc dla urody

    ..., nakładam na wargi odrobinę cukru i robię im piling przy użyciu małego ręczniczka. Już w łóżku smaruję usta cieniutką warstewką miodowego balsamu. Dorota z Tarnobrzegu Drożdżowy eliksir odejmuje lat...

  • Ulubione potrawy dzieci

    Chcesz zrobić swojemu brzdącowi danie, które lubi, ale w nieco innym wydaniu? Oto pomysły na przysmaki dla malca.

  • Ulubione potrawy dzieci

    Chcesz zrobić swojemu brzdącowi danie, które lubi, ale w nieco innym wydaniu? Oto pomysły na przysmaki dla malca.