• Informacje na temat:

    drożdzówka raz

Przepisy na temat: drożdzówka raz
  • "Boskie" drożdżówki Portugalczyków

    ...bułeczki, układamy na blasze, zachowując odstępy, i znów, przykryte lnianą ściereczką, odkładamy do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Łączymy masło, jajko i wiórki kokosowe. Każdą bułeczkę smarujemy...

  • Zdrowa „ drożdżówka”

    Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę razową.

  • Trzy szybkie słodkie sosy do drożdżówek

    ...1. Waniliowy. 200 ml homogenizowanego serka waniliowego wymieszaj z łyżką skórki otartej z pomarańczy oraz 2 łyżkami wiórkow kokosowych (albo tartych migdałów). 2. Wiśniowy. 20 dag wydrylowanych wiśni zmiksuj w blenderze razem z 3 łyżkami cukru pudru. Wymieszaj z 1 łyżką posiekanej świeżej mięty i 3 łyżkami drobno startej czekolady mlecznej. 3. Morelowy. 1 słoiczek dżemu morelowego podgrzej...

  • Drożdżówki ze śliwkami

    ..., mleko i masło. 2. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób razem (możesz to zrobić zarówno ręcznie, jak i przy użyciu miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta). Ciasto powinno być elastyczne, miękkie(...) zarówno świeżymi, wydrylowanymi połówkami śliwek, jak też zrobić je z powidłami lub musem. Małe drożdżówki upiecz razem na blasze. Oblep ciastem śliwki w kształt kulek, ułóż je ciasno na papierze do...

  • Przysmaki z dżemem

    Słodkie smakołyki, nie tylko dla dzieci!

  • Wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską

    ..., ciasto składamy na pół przykrywając cześć z nadzieniem i jeszcze raz delikatnie wałkujemy. Wykrawamy kształty choinek, kół; nacinamy i zaplatamy. Drożdżówki odkładamy na ok. 20-30 minut do...

  • ​Proste drożdżowe z wiśniami

    Dodam, że Adaś też jest fanem drożdżówek w wykonaniu mamy i stety-niestety jest to jedyny "słodycz", jaki pozwalam mu raz na jakiś czas zjeść. Poniżej znajdziecie mój domowy przepis, sprawdzony(...) rozkruszone drożdże oraz 1/3 podgrzanego mleka. Wszystko razem dokładnie ucieramy łyżką, na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Krok 4: W czasie, gdy...

  • Obwarzanek, precel, a może bajgiel?

    Jak opowiada pani Olga z Żywego Muzeum Obwarzanka w Krakowie, obwarzanek może "mieć" ponad 600 lat. "Nie znamy konkretnej daty powstania obwarzanka. Wiemy natomiast, kiedy po raz pierwszy zostały sprzedane, a raczej: kiedy po raz pierwszy zapisano, że zostały sprzedane, bo mogły być sprzedawane dużo wcześniej. I tak pierwszym zapisem, który pozostał jest ten z 1394 roku, kiedy to królowa Jadwiga...

  • Co jeść i pić w szkole by mieć energię do nauki i zabawy?

    ...ochoty zjeść całej porcji na raz, może spokojnie wrócić do zdrowej przekąski na następnej przerwie. Energia z drugiego śniadania Wybierając drugie śniadanie dla swojego malucha, poza wartością smakową(...) spędzony w przedszkolu, czy szkole, pokażmy mu także, że taki posiłek przydaje się również nam, dorosłym w pracy. Dobrze jest, gdy razem z dzieckiem ustalimy, co będzie składało się na drugie śniadanie...

  • Dieta prawie bez cukru

    Podpowiadamy, gdzie kryje się cukier w menu malucha i czym go zastąpić, by było zdrowiej, ale nadal pysznie.

Artykuły na temat: drożdzówka raz
  • Domowe drożdżówki

    ...ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Pozbawione gniazda nasiennego jabłko pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Razem z rodzynkami wmięsić do ciasta. 3. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku...

  • W zeszłym roku wydaliśmy 80 pomysłów na Boże Narodzenie. Nasza książka cieszyła się ogromną popularnością i mamy nadzieję, że zaproponowane potrawy znalazły się na niejednym polskim, a może i nie tylko polskim, stole. W tym roku postanowiliśmy przypomnieć starym czytelnikom, a nowym zaprezentować tamten wybór przepisów. W końcu to aż 80 potraw... ...przepisów na błyskawiczne sałatki, rybne przystawki, smaczne zupy, inspirujące pomysły na karpia. Ponadto zaglądamy w kuchnię regionalną....

  • Polskie smaki i aromaty

    ...ciasto do foremki i pozwól mu przez godzinę wyrosnąć. W tym czasie zagnieć razem składniki kruszonki i wstaw pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Gdy ciasto w formie wyrośnie, posmaruj je...

  • Ponad 300 wystawców z całego świata, ponad 10 tysięcy branżowych gości. Krakowski Bieg Kelnerów, Salon Produktów Regionalnych i Enoturystyki, Salon Kawy i Herbaty, konkursy i pokazy sztuki kulinarnej oraz przyjazd gwiazd światowego winiarstwa. Tak w telegraficznym skrócie wyglądała tegoroczna edycja największych jesiennych Targów branży HORECA w Polsce, na które złożyły się trzy imprezy: 19. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, 10. Targi Artykułów Spożywczych i...

  • Zapracowany Polak w dobrej formie, czyli dieta bez pudła!

    ...obniżają wydolność organizmu, co wpływa na pogorszenie efektów pracy oraz przyczynia się do występowania otyłości. Dlatego coraz częściej nie tylko dietetycy i lekarze, ale także restauratorzy chcąc(...) w restauracjach. Jednak nie przyniosą one efektów jeśli każdy z nas, zapracowanych i zabieganych pracowników firm i instytucji nie zacznie myśleć o tym co i jak często je, bo raz dziennie w ciągu...

  • Poprzedni artykuł, prezentujący zestaw obiadowy w 30 minut cieszył się dużą popularnością. To pokazuje, że zabiegani czytelnicy Smakera są spragnieni pomysłów na szybkie i smaczne posiłki. Fot. 123RF/Picsel Zeszłym razem zaproponowaliśmy krem z brokułów, kokardki z pomidorami oraz koktajl bananowy. Przygotowanie wszystkiego razem nie zajęło nam więcej niż pół godziny. Dziś proponujemy kolejny, szybki zestaw obiadowy. Uwaga: By zmieścić się w 30 minutach należy dania przygotowywać...

  • 8 dietetycznych przekąsek, które możesz zabrać do pracy

    ...bardzo sycąca więc z powodzeniem zastąpi lunch. 3. Razowa tortilla z nadzieniem Jeszcze ciekawsza od kanapki będzie tortilla, czyli mączny placek, który przygotowuje się podobnie do naleśników. Jeśli użyjesz mąki razowej - będzie ona nie tylko pożywna, ale także zdrowa. Zwiń ją z twarożkiem i warzywami, pastą z awokado (guacamole) lub hummusem. Zrobisz go szybko i prosto - ciecierzycę z puszki...

  • W cyklu Akademii Kulinarnej w Alei Smaków przenieśliśmy się tym razem do gorącej Hiszpanii. W minioną sobotę, Klienci Galerii Mokotów zostali zabrani w kulinarną podróż, przez szefa kuchni Michela Moran. Były pokazy, konkursy i wspólne gotowanie. Na koniec Mistrz zgodnie z tradycją oddał swojego fartucha. fot. materiały prasowe Podczas sobotnich pokazów Michel Moran przedstawił wszystkim tapas. Hiszpańskie przekąski składały się z tortilli, pomidorowo-paprykowego chłodnika gazpacho,...

  • Grzybica: Tego o niej nie wiesz!

    Ta choroba kojarzy się nam głównie z pożółkłymi paznokciami i zaczerwienioną, łuszczącą się skórą... Tymczasem to tylko niewielka część prawdy o tym, jak potrafi nam zaszkodzić. Dowiedzmy się na ten temat jak najwięcej, by w razie podstępnego ataku lepiej sobie z nią poradzić.

  • To będzie prawdziwe święto wszystkich fanów whisky w kraju. W dniach 14-15 października br. w stolicy odbędzie się 3. edycja festiwalu Whisky Live Warsaw. Na uczestników imprezy czeka wiele szlachetnych odmian tego trunku oraz możliwość łączenia go z jedzeniem! Fot. 123RF W ostatnich latach Polska doświadcza prawdziwego wzrostu zainteresowania whisky. Jej sprzedaż rośnie, co wynika z coraz większej dostępności ofertowej tego alkoholu oraz rosnących oczekiwań kulinarnych oraz degustacyjnych...