• Informacje na temat:

    drozdzowka mojej mamy

Przepisy na temat: drozdzowka mojej mamy
  • ​Proste drożdżowe z wiśniami

    Dodam, że Adaś też jest fanem drożdżówek w wykonaniu mamy i stety-niestety jest to jedyny "słodycz", jaki pozwalam mu raz na jakiś czas zjeść. Poniżej znajdziecie mój domowy przepis, sprawdzony i przetestowany wiele razy, więc ręczę, że wyjdzie. Co potrzebujemy? Na ciasto: 4,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru wymieszanego z 1 cukrem waniliowym 2 całe jaja 3 żółtka 75 g drożdży...

  • Smaczne i mieciutkie rowniez nastepnego dnia:-)

  • Prosta zupa dla fasolowych smakoszy wg przepisu mojej mamy :)

  • Kruche i delikatne rogaliki z marmoladą wg przepisu mojej mamy.

  • Ulubiona, szybka i prosta sałatka mojej mamy. Wszystkim smakuje i zawsze prosimy o WIĘCEJ....

  • Skoro jesień, to jabłka, a skoro jabłka – to szarlotka, a najlepiej – szarlotka mojej mamy. A raczej jabłecznik mojej mamy, bo ona sama nigdy nie nazywała tego pysznego i prostego ciasta szarlotką. W czasach mojego dzieciństwa to był po prostu jabłecznik. Mama na szczęście często go piekła. Uwielbiałam to ciasto! A najbardziej wtedy, gdy było świeżutkie i ciepłe, przed chwilą wyjęte z piekarnika. Mama nie chciała się godzić na jedzenie tak świeżego ciasta. Ostrzegała, że brzuchy nas rozbolą....

  • Pyszny, klarowny, idealny na zimne dni

  • na tłusty czwartek

  • szybkie i pożywne danie na ciepło

  • specjalnie dla oliwia_winna kaloryczne tluste paczki;) pozdrawiam cie oliwio;)

Artykuły na temat: drozdzowka mojej mamy
  • Mamy obowiązek czerpać z wielu różnych dyscyplin

    ...pojawiają się przekłamania i dobrze wiedzieć, jak np. nie dać się oszukać wykresom. W mojej książce chciałam pokazać m.in., jak weryfikować liczby oraz badania naukowe i nie przyjmować bezkrytycznie(...) - w mediach czy raportach branżowych, to najbardziej zaskakuje mnie to, że w większości przypadków mamy do czynienia z manipulacją na bardzo podstawowym poziomie, łatwą do wykrycia. - Autorzy takich...

  • Katarzyna Meller postanowiła przypomnieć przepisy swojej mamy, Beaty. Tradycyjne potrawy stają się pretekstem do przywołania rodzinnych wspomnień i anegdot, a także przypomnienia ulubionych dań członków całej rodziny Stare receptury są inspiracją dla córki do poszukiwania własnych smaków. Przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu, choć zdarzają się i takie, które wymagają nieco więcej kunsztu kulinarnego. Pojawiają się dania tradycyjne - na przykład, pasztet, łazanki z kapustą, zrazy,...

  • Iwona Hartwich: Nie było czasu na koniec świata

    ..., latem do Władysławowa. Nas nie było stać, choć przed dziećmi podróżowaliśmy. Mówiliśmy sobie, że mamy teraz inne rzeczy na głowie. Że trzeba prowadzić wojnę o zdrowie Kuby. Książka "Nie było czasu na(...) współczucia dla niepełnosprawnych. - Mogliby poczytać hasła z naszych protestacyjnych plakatów: "Tusku, Tusku, siądź na wózku", "Mamy prawo godnie żyć", "Szukamy recepty na bezduszność władzy". Jestem...

  • W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się...

  • Kiedy jedzenie wymaga odwagi

    ...w bibliotece, zawsze przeglądałam nowe książki. Kiedy patrzę niewidzącym wzrokiem na półkę "Popularnonaukowe i literatura faktu", nagle jeden tytuł przebija się do mojej świadomości: Eating with Your Anorexic...

  • Masz dość monotonnych potraw, ale brak Ci pomysłów jak urozmaicić codzienne posiłki ? Weź udział w konkursie i wygraj jedną z trzech książek Darii Ładochy „W mojej tajskiej kuchni” Fot.123rf   Książka „W mojej tajskiej kuchni" odkrywa przed nami tajemnice Azji. Niecodzienne przyprawy, zaskakujące dodatki, wielość kolorów wprowadzają nas w świat egzotyki i tajskich przygód. Dzięki 90 przepisom zawartym na stronach książki Darii Ładochy będziesz mógł poeksperymentować w kuchni i przygotować...

  • IQuchnia - uczta dla duszy i ciała

    ...(IG) produktów, a więc poziom glukozy, jaki mamy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Przyczyną przybierania na wadze jest nadmiar insuliny. Jeśli zjadamy zbyt dużo cukru, nasza trzustka produkuje...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • ...oczywiście Trójeczka ulubiona moja, (dziś od rana Pan Mann, teraz Niedzwiedź) słonko świeci, zaległości dziennikowe nadrobione, kawusia spita,  plan działania pracnego w głowie czyli wszystko gra i buczy - mamy piatej 13go lipca roku 2012, jest cudnie!!   zapachy za mna chodzą od jakiegoś czasu i o nich dziś chciałam   dostałam od serdecznego bukiet róż, takich ogrodowych (z gatunku Rosa...

  • Prowadzisz bloga lub kulinarny fanpage? Podziel się z nami swoim pomysłem na danie z mrożonych warzyw lub owoców, a być może to właśnie do ciebie trafi jedna z atrakcyjnych nagród. Jesień trwa w najlepsze i coraz trudniej nam o świeże warzywa i owoce, które będą wspierały nasz organizm w walce z jesiennymi przeziębieniami. Dlaczego by więc nie sięgnąć po mrożone produkty, które są wyjątkowo łatwo dostępne? Abyśmy mogli cieszyć się ich smakiem przez cały rok, zebrano i zamrożono je w szczycie...