• Informacje na temat:

    drożdżowe z borowkami

Przepisy na temat: drożdżowe z borowkami
  • Ciasta drożdżowe

    Puszyste, mięciutkie, rozsiewające aromat w całym domu – zapraszamy na coś pysznego!

  • Drożdżowe z owocami

    Nie ma lata bez drożdżowego z owocami. Smak dzieciństwa dla wielu.

  • Wypieki z jagodami i borówkami

    Drożdżowe ślimaki Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże pokrusz, połącz z 1 łyżeczką cukru, 4 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw, by zaczyn ruszył. Jajka utrzyj z resztą cukru. Resztę mąki przesiej, domieszaj sól i zaczyn.  2. Do ciasta dołóż masę jajeczną, olej i resztę mleka. Wyrabiaj przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na...

  • Swojskie bułeczki z jagodami

    Odrobina grzesznej przyjemności - domowe bułeczki drożdżowe z owocowym nadzieniem zasmakują miłośnikom tradycyjnych wypieków "jak u mamy".

  • Babcine desery

    Nie mają sobie równych, bo nasze babcie są mistrzyniami słodkich wypieków. Wypróbuj ich przepisy i przygotuj pyszny podwieczorek.

  • Buchty z jagodami

    ...i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Nasmaruj ciastka mlekiem i piecz przez 15 minut. Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza...

  • Zapiekanka chlebowa

    ...posiekaną czekoladą. Można też wykorzystać świeże lub mrożone owoce, np. wiśnie lub borówki. Świetnie sprawdzi się w tym deserze także inny rodzaj pieczywa, np. chałka lub ciasto drożdżowe. Przygotowanie...

  • Zdrowe przetwory na zimę

    takich przetworów nie kupimy nigdzie, warto więc najbliższe weekendy spędzić poza miastem, by oprócz zdrowego spaceru mieć też zdrowe, niebanalne przetwory na zimę.

Artykuły na temat: drożdżowe z borowkami
  • Drożdżowe z owocami

    Nie ma lata bez drożdżowego z owocami. Smak dzieciństwa dla wielu.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Z czym podawać pasztet?

    Wieść niesie, że historia pasztetu sięga wczesnego antyku. Pierwsze pasztety przyrządzano już podobno w starożytnym Rzymie. Jednak prawdziwej popularności przysporzyli potrawie dopiero Francuzi, którzy recepturę na klasyczne pâté opracowali już w średniowieczu. Pasztet, w którego przygotowywaniu się specjalizowali, uchodził za danie wykwintne, niemalże królewskie.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Sześć zaskakujących produktów, których lepiej nie jeść na czczo

    Wiemy, że śniadanie jest bardzo ważne i mamy pod tym względem swoje „typy”. Tymczasem niektóre popularne pokarmy nie są wcale zalecane!

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    ..., kopytka, a także biszkopty bez cukru, czerstwe ciasto drożdżowe, pszenne pieczywo. Zrezygnujmy z grubych kasz, razowych makaronów i chleba: są ciężkostrawne, mogą drażnić układ pokarmowy.  Warzywa...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • ...siedzą drożdżowe babeczki, a dwie baby czekają na swoją kolej, rosnąc pod przykryciem.     Za chwilę zajmę się żurem światecznym, a po południu przygotuję serniczek na zimno i sałatkę z paluszkami...

  • Nie przegap sezonu na borówki. Możesz wykorzystać je do przygotowania wyjątkowych deserów i koktajli. SKŁADNIKI - 0,5 kg borówek + kilka borówek do dekoracji - 250 ml kefiru - 250 mleka - 5 łyżeczek cukru (jeżeli borówki są słodkie to mniej) - 1 opakowanie cukru waniliowego - 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej) - listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Krok 1Borówki czyścimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, kefir, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko miksujemy. Wkładamy...