• Informacje na temat:

    drozdzowe z boczkiem i serem

Przepisy na temat: drozdzowe z boczkiem i serem
  • Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

    Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać.

  • Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i serem

    Dla miłośników dań z kapusty kiszonej

  • Ciasto z boczkiem i pesto

    Sposób przygotowania 1. Drożdże zalej ciepłą wodą, dodaj oliwę, miód i sól, wymieszaj. Rozczyn wlej do mąki. Uformuj ciasto i posmaruj oliwą. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Wyłóż je na blachę.  2. Piecz ciasto 15 minut w temp. 240 st. C. Boczek pokrój bardzo drobno, podsmaż. Gorące ciasto posyp startą na tarce mozzarellą i boczkiem. Posmaruj pesto i piecz jeszcze kilka minut, by ser się...

  • Kotleciki są pyszne

    Z dodatkiem warzyw, sosu, specjalnych przypraw ze zwykłych kotletów zrobimy coś naprawdę pysznego! Zapraszamy do eksperymentowania w kuchni!

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    ...boczkiem, doprawionych kminkiem i solą, a następnie zapieczonych w piekarniku na złocisty kolor. Możemy jednak wzbogacić jej smak różnymi dodatkami, np. żółtym serem – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej...

  • Smaki Litwy

    ...opatrywania ran w sienkiewiczowskiej Trylogii - chlebem zagniatanym z pajęczyną. Od niedawna Litwini rozsmakowali się w grzankach z podsmażanego pieczywa, przyprawianego np. czosnkiem, solą i serem...

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej sprawia, że trudno się jej oprzeć.

  • Kluchy i kluski

    ...wykwintnych dań, zarówno w domach jak i w restauracjach. Podawane są także jako drugie danie obiadowe, okraszone podsmażonym wędzonym boczkiem z cebulką, obowiązkowo z dodatkiem zasmażanej kapusty(...): scykanie) wyrabia się małe porcje i wrzuca do lekko osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną są gotowe. Po odcedzenie podaje się polane masłem lub z serem.

Artykuły na temat: drozdzowe z boczkiem i serem
  • Tarty, pizze i placuszki

    Tarta z boczkiem i cebulą Składniki na 4-6 porcji: Na ciasto: 1/2 kostki masła, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki gęstej śmietany, sól. Na farsz: 1 łyżka masła, 6-10 plastrów wędzonego(...) oliwą podłużnej blaszce, fantazyjnie formując brzegi. Warzywa drobno pokroić, podsmażyć z ziołami na oliwie, przełożyć na ciasto, posypać serem. Piec ok. 20 minut w 180°C. Zielona tarta z serem...

  • Wymarzone, prosto z pieca!

    ..., najlepiej okrągłą, zawijając jego brzegi do środka. Ułożyć na nim warzywa, posypać startym żółtym serem. Piec ok. 20 minut. Domowa pizza z mięsem Składniki na 2 porcje: Ciasto: 2 szklanki mąki. 5 dag(...) na posmarowaną olejem blachę. Na ciasto rozłożyć wołowinę, boczek, oliwki, paprykę i cebulę. Wierzch posypać startym serem. Piekarnik nagrzać (250°C) i piec ok. 20 minut. Pizza hawajska z ananasem...

  • Jak ugryźć wege?

    Na całym świecie rośnie liczba wegan! Lekarze i dietetycy nie mają wątpliwości. Dieta oparta na roślinach jest bezpieczna i zdrowa!

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    ...bakaliami. Pasztet nie musi być taki tłusty Upieczony z wieprzowiny, obłożony boczkiem, z dodatkiem jajek stanowi potężną porcję cholesterolu! Tymczasem wyborny pasztet można przygotować z chudego mięsa(...) zakwasie z mąki żytniej jest... lekki i odżywczy! Traci dopiero na swoich walorach zdrowotnych, gdy zostaje zabielony śmietaną, podany z białą kiełbasą albo boczkiem. Te wysokotłuszczowe składniki...

  • Śniadania na świecie

    ...tradycyjne panino, czyli zapiekaną kanapkę, w najbardziej klasycznej wersji podawaną z szynką i serem peccorino lub z mozzarellą i pomidorami. Dla Francuza podstawa drugiego śniadania to pieczywo...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    Do położonej na południu Austrii Karyntii turystów przyciągają wysokie góry i przepiękne jeziora. To także kraina doskonałych produktów regionalnych, pysznych ryb i smaków łączących wpływy włoskie, słoweńskie i austriackie. Poznaj najlepsze przepisy kuchni karynckiej!

  • ​Makaronowy recykling

    Ugotowałeś za dużo makaronu? Możesz zrobić z niego kotlety, zapiekankę a nawet... pizzę.

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...? Jaki smak kojarzy się pani z dzieciństwem? - Jajecznica z cebulą. W PRL-u nie jadało się jajecznicy z boczkiem czy kiełbasą, bo ich po prostu nie było. Kapuśniak mojego taty, genialny. Kapusta...

  • Dbamy o wątrobę

    Na 5 godzin przed USG wątroby nie powinno się nic jeść ani pić. Badanie wykonuje się na czczo.

  • Żyj z ochotą

    ...karynckich. Karynckie pierogi z serem (Kärntner Kasnudeln) podawane są w wariancie włoskim - ravioli, a danie słoweńskie - pohaca oraz friuliańskie - gubana przypominają karyncką babkę (Reindling...