• Informacje na temat:

    drożdżowe pączki z makiem

Przepisy na temat: drożdżowe pączki z makiem
  • Wyzwania diety bezglutenowej

    ...i cukierniczych, w zdecydowanej większości, przeważa mąka pszenna: ciasta drożdżowe, słodkie bułki, pączki czy ciastka. Ale także dania obiadowe, czyli klasyczna pizza włoska, biały makaron pod każdą...

  • Puszyste pączki, samodzielnie wykonane w domu są równie dobre jak te kupione w cukierni. Wkładając serce w ich przygotowanie możemy spodziewać się doskonałych rezultatów: pączusie będą mięciutkie, bardzo aromatyczne i wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem. Polecam - nie tylko na Tłusty Czwartek.

  • Ulubione kluski

    ...drożdżowe, duże jak dorodne pączki, gotowane na parze na kawałku płótna przymocowanego do garnka nad wrzątkiem. Kluski można podać z modrą kapustą do pieczonej kaczki, co stanowi typowy dla Wielkopolski(...), kładzione, kartoflane. Są też kluski śląskie, leniwe (zwane leniwymi pierogami), kopytka, pyzy ziemniaczane lub z drożdżowego ciasta gotowane na parze. Każdy region ma także swoje tradycyjne przysmaki...

  • Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, bardzo łatwo się z nim pracuje. Podczas smażenia pączki są lekkie i nie nasiąkają tak tłuszczem. Ciasto jest delikatne, pulchne rozpływające się w ustach, a pod naciskiem powraca do swojego pierwotnego kształtu. Wystarczy tylko nadziać je ulubioną konfiturą, budyniem, czekoladą i zajadać ze smakiem. Nam wystarczy pączkowego szaleństwa na ten rok, ale z przyjemnością wrócę do tego przepisu.

  • Jeśli pączki - to tylko domowe.

  • Tradycji musi się stać zadość. Skoro tłusty czwartek- to pączki być muszą.

  • Pyszne i łatwe w wykonaniu.

  • Aby pączki były smaczne i pięknie wyrosły, ciasto trzeba odpowiednio długo wyrabiać. Olej dodany pod koniec wyrabiania należy "wtłoczyć" w ciasto.

  • Wymagają trochę pracy ale za to jak smakują, zwłaszcza nadziane konfiturą różaną i oblane lukrem śmietankowym.

  • Tradycyjne pączki nadziane marmoladą wieloowocową.

Artykuły na temat: drożdżowe pączki z makiem
  • Drożdżowe kuleczki

    .... Ostudzone, możemy ozdobić białym lub kolorowym lukrem, podobnie jak pączki. Kulki podajemy do kawy, herbaty lub pitnej czekolady. Zobacz także:

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Małe pączki serowe

    ...i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około jednej godziny). Z wyrośniętego ciasta uformuj niewielkie kulki. Rozgrzej olej w dużym rondlu i na średnim ogniu smaż pączki z obu stron, aż się zarumienią. Ułóż pączki na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby ociekły z tłuszczu. Ostudzone pączki możesz jeść same lub podać je ze śmietaną i konfiturą. Zobacz także:

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • .... Pączki - takie, jakie znamy już współcześnie - po raz pierwszy upiekła krakowska piekarka mieszkająca w Wiedniu, niejaka Marianna Krapf. Usmażyła drożdżowe kule (jeszcze bez cukru i nadzienia(...)", w 1900 roku. Felietonista gazety podawał: "Gdyby zsypać w jedno miejsce pączki usmażone w tłusty czwartek we lwowskich cukierniach i kuchniach, powstałby stos wyższy niż tatrzańskie szczyty". Druga wersja...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Domowe donaty z lukrem

    ...„Kobieta na Dzikim Zachodzie”, królowa kowbojskiej kuchni Ree Drummond proponuje tradycyjne, drożdżowe pączki z pysznym lukrem. Z tego przepisu zrobisz 24 pączki.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Tarty, pizze i placuszki

    ..., odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do drożdżowego rozczynu dodać pozostałą część mąki, wodę, mleko, sól i oliwę, wyrobić ciasto, odstawić na kwadrans. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na wysmarowanej...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...