• Informacje na temat:

    drożdżowe ciasto z mielonym i kapustą

Przepisy na temat: drożdżowe ciasto z mielonym i kapustą
  • Smaki Litwy

    ...słodkawego ciasta drożdżowego nadziewanego siekanym mięsem baranim lub wołowym wymieszanym z siekaną słodką kapustą. Piecze się je posmarowane żółtkiem.     Bliny gryczane i żmudzkie(...). Inne podania każą wiązać sękacz z księciem Radziwiłłem, który miał sprowadził to ciasto z Niemiec. Stuliściec jest specjałem kuchni karaimskiej. Robi się go ze stu cieniutkich warstw drożdżowego...

Artykuły na temat: drożdżowe ciasto z mielonym i kapustą
  • Tradycja ma się dobrze

    ..., wsyp 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować i pojawi się na nich piana. Zagnieć ciasto z reszty mąki z dodatkiem soli, jajek i zaczynu drożdżowego. Jeśli(...) z Litwy). To nasza specjalność i najważniejsza potrawa na wigilijnym stole. Tak jest w moim domu i u rodziców. Tak było w domu babci. Nie wiem, ile pokoleń kresowych przodków też przyrządzało drożdżowe...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...przygotowaną pizzę włóż do piekarnika i poczekaj aż rozkoszny sos całkowicie stężeje, a ciasto na brzegach stanie się chrupiące. Gdy tylko zasmakujesz kruchego, czekoladowego placka od razu pokochasz jego...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • To będą zdrowe święta!

    ...przygotowywania postnej kapusty połowę oleju zastąpmy bulionem, a modną kutię zastąpmy struclą z ciasta drożdżowego. Tradycji stanie się zadość, a kalorii będzie mniej. "NA LEPSZE TRAWIENIE POMOŻE...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Mapa smaków mojego życia

    ...szybkie Smak dzieciństwa: Brzdęk garnków Dom, ciepło, dzieciństwo. Spośród wszystkich wspomnień na pierwszy plan wysuwa się zdecydowanie smak pierogów z kapustą kiszoną i grzybami babci Wandy(...) porzucić każdą dietę. Więc zakochana Anna Starmach wcina drożdżowe z truskawkami i popija je zmrożonym truskawkowym koktajlem. Miłość wcale nie potrzebuje wysublimowanych smaków. Ale miłość ma...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Nie martw się o zapas

    ...: kruchego, drożdżowego czy francuskiego (wykorzystaj je maksymalnie w ciągu 2-3 miesięcy). Upieczone ciasta najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej owinięte ściereczką lub w pojemniku. Te...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...