• Informacje na temat:

    drożdżowe ciasto topione

Przepisy na temat: drożdżowe ciasto topione
  • ...). 2) Białka i zapach waniliowy dodajemy do przesianej mąki. (Rada: Dodanie do ciasta drożdżowego piany z białek spowoduje, że ciasto nie wyrośnie). 3) Ucieramy 4 żółtka ze 120g. cukru kryształu, topimy(...) około 40 minut i pieczemy 40 minut w temp. 140 º C, tylko z dolną grzałką.(ciasto jest tak delikatne, że górna grzałka powoduje opadniecie ciasta). 7) Po ostudzeniu lukrujemy lukrem z soku z cytryny...

  • Pyszne, mięciutkie, drożdżowe rogaliki z marmoladą. Nie trzeba poświęcać dużo czasu by je zrobić. Są smaczne nawet następnego dnia. Możemy nadziewać je również nutellą lub jabłkami. Z przepisu wychodzi ok. 40 szt. rogalików – ale wszystko zależy od tego jakiej będą wielkości:)

  • Babeczki z owocami - Maciej Kuroń

    Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek), 150 g masła; 20 g drożdży; 200 ml mleka; 4 jajka; 50 g cukru; cukier waniliowy, szczypta soli.

  • Łatwe, zawsze się udają i szybko znikają :) najlepsze są w dniu pieczenia

  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    ...z w/w zbóż, ciasto- świeże, suche, nadziewane, produkty pieczone słodkie lub słone np. paluszki, chleb, suchary, krakersy, pizza, torty, ciastka drożdżowe. Ryzykowne, których lepiej unikać(...) z przyprawami np. grzybowa, łososiowa. bita śmietana, kremy, budynie, sery w plasterkach, sery topione, sery ziołowe, sery pleśniowe. SŁODYCZE Bezpieczne: miód, cukier, fruktoza...

  • Przedświąteczna szkoła bab

    .... Dodać roztopione masło i rum. Ponownie ciasto dokładnie wyrobić. Na koniec dodać posiekane owoce. 3. Foremkę w kształcie babki posmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe(...), gdyby było za tęgie, można dodać jeszcze trochę mleka. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie zagnieść. Kiedy ciasto stanie się lśniące i zacznie odstawać od ręki...

  • Pewniak jeśli chodzi o miękkość,puszystość ciasta.

  • Jest to pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło. Bardzo łatwe, właściwie samo się robi. Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z babuni-blog49.

  • Ciasto drożdżowe z serem. Dobre o każdej porze dnia.

Artykuły na temat: drożdżowe ciasto topione
  • Drożdżowa pikanteria

    ...papierem do pieczenia.  Wlej ciasto. Piecz około 50 min w temperaturze 180°C. Podawaj pokrojone w plastry lub w kostkę.  Rada: Do ciasta można podać różne dipy. Ognisty: wymieszaj po 3 łyżki ostrego keczupu i koncentratu pomidorowego oraz 2 bardzo drobno pokrojone papryczki piri-piri. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i imbirem. Serowy: na patelnię wrzuć dużą kostkę serka topionego. Dodaj...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Podwieczorek wspomnień

    ...niego zagniecione ciasto przykryte ściereczką. Rada 2. Formy do pieczenia ciasta należy zawsze natłuszczać margaryną lub masłem, nigdy olejem. Albo wykładać papierem do pieczenia. Rada 3. Papier(...) owsiane, zmielone zboża, rodzynki, żurawinę, mielone migdały oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać trochę mleka. Piekarnik...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...rodzaje pączków. Poza tym jest jeszcze Potize (zawijane drożdżowe ciasto) i cała paleta strudli i klusek na parze. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze z nich.   Przygotowanie ciasta drożdżowego(...) nazywanej Rein albo Reindl)   Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki, 20 g drożdży, 100 g masła, 1 jajko 1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka anyżku, 1 /4 l mleka, 50 g cukru   Nadzienie: 50

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Cypr od kuchni

    ...: tzatziki, oliwki, taramasalata (gęsty dip z wędzonej ikry dorsza), pasty z pieczonego bakłażana oraz czerwonej soczewicy, spanakopita w formie małych trójkącików (ciasto filo z nadzieniem...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Chcąc szybko przygotować śniadaniowe kanapki, wielu z nas sięga po serki topione. W końcu wydają się być bardzo niewinne. Ale jak jest w rzeczywistości? Czy niepozorny serek topiony może zaszkodzić naszemu zdrowiu? Fot. 123RF Kto by pomyślał, że niewinnie wyglądający serek topiony może być przyczyną tak wielu sporów? Wydaje się, że nasze społeczeństwo podzieliło się niemal równo na zwolenników oraz zajadłych przeciwników serków topionych. Tylko kto ma rację? Faktem jest, że serek topiony może...

  • Chcąc szybko przygotować śniadaniowe kanapki, wielu z nas sięga po serki topione. W końcu wydają się być bardzo niewinne. Ale jak jest w rzeczywistości? Czy niepozorny serek topiony może zaszkodzić naszemu zdrowiu? Fot. 123RF Kto by pomyślał, że niewinnie wyglądający serek topiony może być przyczyną tak wielu sporów? Wydaje się, że nasze społeczeństwo podzieliło się niemal równo na zwolenników oraz zajadłych przeciwników serków topionych. Tylko kto ma rację? Faktem jest, że serek topiony może...