• Informacje na temat:

    drożdże w proszku do rogalikow

Przepisy na temat: drożdże w proszku do rogalikow
  • Rogaliki z serem feta i ziołami

    Składniki: pół kilograma mąki 2 łyżki cukru 5 dag drożdży łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1 i 1/4 szklanki mleka jajko pół szklanki oleju opakowanie sera feta pęczek ziół np. bazylii Przygotowanie: 1. Podgrzej 1/4 szklanki mleka, dodaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiej, dodaj żółtko, proszek do pieczenia i ok...

  • Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

    Bułeczki z budyniem i kruszonką Sposób przygotowania: 1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. Wymieszaj z drożdżami. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj do niej cukier. Dobrze wymieszaj. 2. Do sypkich składników dodaj sól. Wlej mleko z drożdżami. Dołóż jajko i miękkie masło. Dobrze zagnieć. Ciasto odstaw na 1 godz. 3. Nadzienie: śliwki wypestkuj, pokrój.  Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj...

  • Kruche i pyszne!

    ...przygotowania: Podgrzej 50 ml śmietany. Rozpuść w niej drożdże, dodaj po łyżce mąki i cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut). Gdy zaczyn podwoi objętość(...) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Sposób przygotowania:  Masło utrzyj z cukrem i cukrem...

  • Karnawałowa rozpusta!

    ...przygotowania: Konfiturę wymieszaj z cynamonem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. W małym garnku podgrzej 1/4 śmietany. Dodaj do niej drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru pudru, wymieszaj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszaj drożdże z resztą składników, zagnieć. Rozwałkuj ciasto dość cienko. Odrysuj od talerza okrąg, podziel go na trójkąty. Na brzegu każdego z nich...

Artykuły na temat: drożdże w proszku do rogalikow
  • Croissanty z kremem czekoladowym

    ...1. Mąkę przesiej do miski. Dodać drożdże, sól, cukier, mleko w proszku oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrób ciasto, przykryj je folią spożywczą i odstaw na około półtorej godziny.  2. Ciasto uderz pięścią, aby je odgazować. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Ponownie uderz i wstaw do zamrażarki na 30 minut.  3. Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj jego środek połową miękkiego...

  • W polskich sklepach już od kilku tygodni brakuje drożdży. Jak poradzić sobie z tym problemem? Czy można przygotować je samodzielnie w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Obecność drożdży na sklepowych półkach zwykle przyjmowaliśmy za pewnik. Kosztowały grosze i dotychczas nie musieliśmy się martwić, że ich zabraknie. Niestety, w ostatnim czasie stały się towarem deficytowym - do sklepów nie dotarły kolejne dostawy, a Polacy odczuli w sobie przemożną potrzebę wypiekania domowych bułek,...

  • Croissanty

    W rondelku roztop 1,5 dag masła. Do miseczki wkrusz drożdże, wlej wodę i wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, mleko w proszku, roztopione...

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...

  • Napoje gazowane znamy od dawna. Lubimy je, bo są słodkie i smaczne, ale powinniśmy być ostrożni i pić je z umiarem. Fot. 123RF/Picsel W czasach PRL-u piliśmy napój "Ptyś" produkowany w szklanych, litrowych butelkach o barwie zielonej lub brązowej - miał on smak cytrynowy. Sprzedawano również "Cytronetę" i "Cytrynadę", napoje cytrynowe w woreczkach foliowych, które przebijało się słomką. "Polo Cockta" to kolejny produkt tamtych czasów - krajowa namiastka Coca-Coli, do dziś budząca...

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...