• Informacje na temat:

    drożdże czekolada

Przepisy na temat: drożdże czekolada
  • Czy czekolada może być jeszcze smaczniejsza?

    Tak - odpowiadają belgijscy naukowcy i zwracają uwagę na drożdże.

  • Cygara z czekoladą

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże drobniutko pokrusz, wymieszaj ze śmietaną. Mąkę z solą przesiej przez sitko. Schłodzone masło posiekaj nożem i połącz z mą- ką. Dodaj śmietanę, żółtka, serek i cukier puder. Zagnieć, wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.  2. Ciasto wyjmij z lodówki, odstaw na kilka minut, by stało się bardziej plastyczne i dało...

  • Puszyste rogaliki z dżemem lub czekoladą

    Składniki: 30 dag mąki, 5 łyżek drobnego cukru, 2 dag drożdży, ok. szklanki mleka, 2/3 kostki masła, szczypta soli, 2 jajka (jedno do posmarowania rogalików przed pieczeniem), słoik dowolnego gęstego dżemu lub konfitury (jeśli jest rzadka, owoce trzeba wcześniej osączyć). 1. Drożdże pokrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i ciepłego mleka. Odstaw. Poczekaj, aż zaczną rosnąć...

  • Pączki lukrowane z białą czekoladą

    Składniki: - 0,5 kg. mąki, - 4 dag. drożdży, - 200 ml. ciepłego mleka, - 2 łyżki rozpuszczonego masła, - 50 g. cukru, - 2 żółtka, - szczypta soli, - 1 kieliszek alkoholu (np. rumu), - 1 l oleju do smażenia, - 1 białko, - cukier puder, - 5 dag białej czekolady, - 20 dag konfitury wiśniowej Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru...

  • Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

    Sposób przygotowania Do dużej miski wlej podgrzane mleko (do około 40 stopni C). Wsyp połowę cukru, pokrusz drożdże i wymieszaj ze szklanką mąki. Odstaw...

  • Składniki : szklanka mąki, 3 jajka, proszek do pieczenia, cukier, woda, drożdże, rodzynki, czekolada gorzka i biała.

  • Najlepsze twarogowe smakołyki

    ....  4. Silikonowe foremki smarujemy od środka rozpuszczoną czekoladą (boki i dna). Gdy czekolada się wystudzi do temp. pokojowej, wstawiamy foremki na 15 min. do zamrażalnika. Pozostałą czekoladę wykorzystamy do(...) godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je i rozprowadzamy na wierzchach czekoladę. Ponownie wkładamy je do lodówki i chłodzimy, aż czekolada całkiem zastygnie. RADA: smak masy twarogowej można wzbogacić np...

  • Rwane bułeczki

    Przygotowanie: 1. W rondelku rozpuść masło lub margarynę, wystudź. Do miseczki wlej mleko, dodaj drożdże oraz 2 łyżki cukru, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, żółtka(...) rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę oraz ziarenka wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Bułeczki oprósz cukrem pudrem. Podawaj z sosem...

  • Pączki i pączusie

    ...śliwkowych; dekoracje: ●lukier ●czekolada ●owoce kandyzowane ●drobny cukier Przygotowanie: 1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z mlekiem, dodaj łyżkę mąki. Wlej rozczyn do reszty(...), cukier, żółtka i szczyptę soli. Dopraw rumem i skórką z cytryny. Wkrusz drożdże, zalej letnim mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. 2. Wyrób ciasto i znów odstaw, aby wyrosło. Następnie...

  • Makowiec pod bakaliową kołderką

    Aromatyczne ciasto, nie tylko na święta

Artykuły na temat: drożdże czekolada
  • Czekoladowy keks z brandy, pieczony na drożdżach

    Smaczne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto, które udekorujesz wg własnej fantazji.

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Amerykańskie donuty z posypką

    1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Włóż je do oprószonej mąką miski, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe...

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...

  • Pączki

    Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka, dodaj płaską łyżkę mąki i wymieszaj. Wlej rozczyn do zagłębienia...

  • W polskich sklepach już od kilku tygodni brakuje drożdży. Jak poradzić sobie z tym problemem? Czy można przygotować je samodzielnie w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Obecność drożdży na sklepowych półkach zwykle przyjmowaliśmy za pewnik. Kosztowały grosze i dotychczas nie musieliśmy się martwić, że ich zabraknie. Niestety, w ostatnim czasie stały się towarem deficytowym - do sklepów nie dotarły kolejne dostawy, a Polacy odczuli w sobie przemożną potrzebę wypiekania domowych bułek,...

  • Pączki lukrowane z białą czekoladą

    Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące....

  • Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała. Ciasto parzone125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj Krem czekoladowy z mango750 ml mleka160 g drobnego cukru do wypieków1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej2 czubate łyżki kakao150 g czekolady deserowej250 g masła (w temperaturze pokojowej)1 mango Polewa malinowa¾ szklanki malin6 łyżek wody1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dekoracjaświeże...

  • Ślimaczki cynamonowo-miodowe

    Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 min aby rozczyn podwoił objętość. Wymieszać go z 2 jajkami, mlekiem, solą,cukrem i mąką. Odstawić na 1,5 godziny. Podzielić na 3 części. Rozwałkować na 3 mm. Każde rozwałkowane ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i miodem,posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulonik i wycinać...

  • O tym, jak umiejętnie zestawiać ze sobą smaki wina i czekolady Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino. Czekolada 70% kakao - doskonała z chilijskim Merlot Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej...