• Informacje na temat:

    drożdże co zrobić szybko

Przepisy na temat: drożdże co zrobić szybko
  • Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

    ...- 1 łyżeczka soli Rozpuść świeże drożdże w wodzie i dodaj do nich cukier oraz 3 łyżeczki mąki. Wymieszaj całość dokładnie i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Przesiej mąkę, dodaj sól i wlej rozczyn...

  • Długo zachodziłam w głowę co z tym przepisem?! Przecież to nie ma sensu, niby drożdże, ale gdzie tu te inne spulchniacze. No to tak nie działa – mówiłam sobie. Jak jedno to na pewno nie drugie. Otóż nie do końca Pewnego dnia mnie olśniło. Jeżeli ktoś zajmuje się domowym wyrobem trunków wysokoprocentowych to wie – drożdże są nie tylko w kostkach i saszetkach, mamy też takie naturalne. Z resztą działają one nie tylko w przemyśle winiarskim, piwowarski, ale i wtedy gdy przygotowujemy zakwasy na...

  • Co zrobić, by malec polubił warzywa?

    ...też do nadziewania pierożków czy naleśników. Dodane do dań jarzynki wzbogacą smak potraw oraz zasób zawartych w nich cennych składników odżywczych. Nie zniechęcaj się zbyt szybko Regularnie...

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Bułeczki (po 10. miesiącu)

    Robi się je bardzo szybko, są łatwe i mają cudowny zapach.

  • Patent mojej babci, niezawodny i równie szokujący do dziś ;)

  • Drożdżówki z owocami (po 12. miesiącu)

    Zrobisz je bardzo szybko i jeszcze szybciej zjesz. ;-) Wystarczy mieć 15-20 minut wolnego czasu. Najdłuższe jest oczekiwanie aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Czas pieczenia zależy od wielkości(...) cukru. owoce (świeże lub mrożone): maliny, jabłka, jagody, truskawki, śliwki... Sposób przygotowania: Drożdże wymieszaj z 1 łyżką wody i 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw na 10-15

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Siedem sztuczek na puszyste ciasto drożdżowe

    ...1. Drożdże, których używasz, muszą być świeże, tzn. miękkie, jasne i przyjemnie pachnące. Po przełamaniu powinny odchodzić od siebie płatkami. Gdy są twarde, popękane i suche - nie nadają się już do wypieków.  2. Nie masz pewności czy, drożdże są świeże? Wrzuć kawałek drożdży do szklanki z zimną wodą. Jeżeli wypłyną, to znaczy, że są dobre. A gdy utoną - nie używaj ich, nie są już świeże.  3. By...

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

Artykuły na temat: drożdże co zrobić szybko
  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

    ...drożdże powinny odchodzić od siebie płatkami. Jeśli nadal nie masz pewności, czy drożdże są świeże, nalej do szklanki gorącej wody i wrzuć do niej mały kawałek drożdży. Jeżeli szybko wypłyną(...) szybko odzyskuje poprzedni kształt („odskakuje”), możesz przerwać wyrabianie i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Wyrastanie na dwa sposoby Pierwszy polega na odstawieniu przykrytego ściereczką ciasta...

  • W polskich sklepach już od kilku tygodni brakuje drożdży. Jak poradzić sobie z tym problemem? Czy można przygotować je samodzielnie w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Obecność drożdży na sklepowych półkach zwykle przyjmowaliśmy za pewnik. Kosztowały grosze i dotychczas nie musieliśmy się martwić, że ich zabraknie. Niestety, w ostatnim czasie stały się towarem deficytowym - do sklepów nie dotarły kolejne dostawy, a Polacy odczuli w sobie przemożną potrzebę wypiekania domowych bułek,...

  • Szybka ciabatta

    Składniki: 400 ml wody 10 g drożdży 500 g mąki pszennej typ 750 15 g soli (1½ łyżeczki) 20 ml oliwy Sposób przygotowania: 1. W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody. 2. Dodać 100(...). W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskamy bardziej puszysty chleb. Najlepiej zrobić to dwa razy w równych odstępach czasu. 6. Następnie bardzo...

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...

  • Jak szybko przygotować się do karnawałowej imprezy

    Powitanie nowego roku otwiera sezon na szalone imprezy i wytworne bale. Większość kobiet zwykle wcześniej przygotowuje się na ten wyjątkowy czas – przechodzimy na dietę, odwiedzamy kosmetyczkę, w sklepach przeczesujemy półki i wieszaki w poszukiwaniu stylowych kreacji. Co jednak zrobić, gdy wciąż brakuje nam czasu, a okres świąteczny wymusił na nas odłożenie imprezowych planów na potem? Oto kilka...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Powakacyjne kłopoty z cerą dojrzałą

    Letnia aura sprzyja pajączkom, a także trądzikowi. Co zrobić, by nie psuły nam one wyglądu i humoru? Oto kilka sztuczek!

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Grissini z szynką parmeńską

    ...125 dag mąki wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wlać wodę, oliwę, wyrobić, by składniki się połączyły. Przykryć ścierką i odstawić na 4 godziny.  Dodać sól, resztę mąki, wyrobić sprężyste ciasto.  Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować dość grube paluszki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować białkiem, posypać dodatkami, odstawić na...

  • To, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani i zapracowani brzmi niemal jak truizm. Niestety, nie zmienia to faktu, że codzienna gonitwa odbija się negatywnie na naszych nawykach żywieniowych. Fot. 123RF/Picsel Jadamy szybko i byle jak. Często w pracy sięgamy po przekąski, by wieczorem pofolgować sobie ciężką i wysokokaloryczna kolacją. Czy naprawdę na porządny obiad możemy pozwolić sobie wyłącznie w weekend?   Przeciwnie! Zapraszamy do cyklu "Obiad w 30 minut". Co tydzień będziemy podsuwać...