• Informacje na temat:

    drobna kasza jeczmienna na sypko

Przepisy na temat: drobna kasza jeczmienna na sypko
  • Gulasz z dynią

    Do gulaszu najbardziej pasują kluski kładzione. Jeśli nie masz czasu ich przyrządzić, podaj go z kaszą jęczmienną na sypko.

  • Gulasz z dynią

    Do gulaszu najbardziej pasują kluski kładzione. Jeśli nie masz czasu ich przyrządzić, podaj go z kaszą jęczmienną na sypko.

  • Kasza gryczana - królowa kasza

    Witamy w królestwie kasz! Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. W drzwiach kłaniają się z gracją damy dworu: kasza manna i jaglana. W buduarze czekają księżniczki: kasza jęczmienna i kukurydziana. Na tronie jednak, od wielu lat, zasiada dumnie kasza gryczana. Dlaczego?

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    ...rybę lub np. z marchewką, fasolką szparagową, cukinią, ząbkiem czosnku i plasterkami cebuli. Przed podaniem posyp przysmak posiekaną natką pietruszki. Podany z kaszą na sypko szybko rozgrzeje organizm(...) makaron, ryż lub kasza z dodatkiem mięsa, wędliny, ryb, warzyw. Nasza propozycja: Tosty • 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego • 2 jajka • 2 łyżki kiełków rzodkiewki •

Artykuły na temat: drobna kasza jeczmienna na sypko
  • Które kasze są najlepsze dla dziecka?

    ..., z której najczęściej przyrządza się krupnik. Kasza perłowa jest dość drobna, dlatego można ją bez obaw zaproponować starszemu niemowlęciu. Jest lekkostrawna, ma spore ilości witaminy PP, potasu, fosforu(...) w odpowiedniej kolejności. Oto wskazówki. Po 5.-6. miesiącu Kasza manna Jest otrzymywana z ziaren pszenicy. Manna (nazywana też grysikiem) jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Zgodnie...

  • Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten...

  • Kasza reaktywacja

    Wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami. Poza łatwo przyswajalnym białkiem roślinnym i błonnikiem zawierają też mnóstwo witamin i mikroelementów.

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Zdrowa kasza w jadłospisie

    ...półpłynnej. Kup do niej specjalny smoczek, np. z nacięciem z krzyżykiem lub ustnik treningowy z większą dziurką do niekapka. Kasza kukurydziana Jest równie drobna jak manna, ale nieco twardsza(...) zupek oraz dań z mięsem. po 9.-10. miesiącu Kasza perłowa Inaczej bywa nazywana mazurską. To rodzaj kaszy jęczmiennej, z której najczęściej przyrządza się krupnik. Kasza perłowa jest dość drobna...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Gulasz z dynią

    Do gulaszu najbardziej pasują kluski kładzione. Jeśli nie masz czasu ich przyrządzić, podaj go z kaszą jęczmienną na sypko.

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...

  • Pyszna kasza z warzywami

    Oto sprawdzony duet: kasza i warzywa. Dania z ich udziałem są bardzo zdrowe, smaczne i wyjątkowo sycące.

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...