• Informacje na temat:

    drobiu kuchni francuskie

Przepisy na temat: drobiu kuchni francuskie
  • Kuchnia francuska

    Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek.

  • Kolacja w kilka minut.

  • Bo życie musi mieć smak

    Przyprawy znane są człowiekowi od tysiącleci. Pogłębiają i poprawiają smak wielu potraw, dlatego znajdują się w prawie każdej kuchni. Dowiedz się, jaką przyprawę dodać do obiadu i jakie jeszcze właściwości (oprócz walorów smakowych) posiadają te smaczne i aromatyczne rośliny.

  • Poniżej nie zamieściłem przepisu na konkretne danie, ale znajdziemy tu przydatne rozwiązanie kłopotliwej sytuacji, w której z pewnością znalazł się każdy kto przy dzieleniu porcji musiał walczyć ze stawiającym " kościsty opór" ptaszyskiem

  • Mięso perliczki jest znane w kuchni światowej od niemal dwóch tysięcy lat. Było popularne w kuchni staropolskiej ze względu na swoje walory smakowe, odżywcze i zdrowotne. Jestem pewna, że jeżeli spróbujecie pieczonej perliczki, z pewnością właśnie ten rodzaj pieczonego drobiu na dobre zagości w Waszej kuchni:)

  • Delikatna, bardzo smaczna galareta z drobiu.

  • Aromatyczny, smaczny rosół z ćwiartek kurczaka.

  • Prosty i ciekawy mocno doprawiony Placek Drobiowy.

  • proste ,smaczne po prostu palce lizać

  • Flaczki ugotowane z indyczych żołądków i ćwiartek kurczaka.

Artykuły na temat: drobiu kuchni francuskie
  • Tym się damy nie parały

    Elżbieta Kowecka w książce "W kuchni i w salonie".

  • Dom pachnący cynamonem

    Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.

  • Gorace kasztany

    Gdy jesien zachwyca swa niezwykla paleta kolorow, tradycyjna francuska kuchnia bierze z niej pelnymi garsciami. Obok baklazanow, roznych dyn, butternut'ow...

  • Zioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.

  • Z czym podawać pasztet?

    ...szczodrze wynagradzanych przez europejską magnaterię - zdążono już właściwie zapomnieć. A szkoda, bo francuskie pâté było rzeczywiście daniem wyjątkowym. Przyrządzano je tylko z najlepszych składników(...) pasztet wymaga użycia najlepszych składników, które zagwarantują autentyczny, bogaty smak. Zazwyczaj przyrządza się go z różnych rodzajów mięsa, np. wieprzowiny, drobiu bądź dziczyzny, z dodatkiem...

  • Smaki spiżarni: Pomarańcze

    ...je także do dań na ciepło. W zupach doskonale komponują się z marchewką oraz dynią, koniecznie z nutą świeżego imbiru. W daniach głównych najlepiej smakują w towarzystwie drobiu lub ryb, np. łososia czy dorsza. Klasyką francuskiej kuchni jest kaczka w pomarańczach. Zachwyci też smakiem kurczak czy indyk w sosie pomarańczowym. Zobacz także:

  • Baerewecke czyli adwentowe chlebki z Alzacji

    .... Ciasto to zapożyczono z kuchni żydowskiej i przeniesiono na chrzescijanskie swieta.   To co mnie ciekawi to też popularne połączenie pieczonego drobiu z owocowami z baerewecka duszonymi w Pinot...

  • Od zasmażki do fusion

    ...procesy wpłynęły na talerz Kowalskiego?  Dali nam banana Wszystko, co się w kuchni wydarzyło po 2000 roku, wypada blado w porównaniu z tym, co przeżywaliśmy w latach 90. Symbol zmiany? Banany. Wcześniej(...), w której pokochaliśmy kuchnię azjatycką. Wcześniej też może byśmy kochali, ale nie było gdzie. Przed rokiem ’89 w Warszawie liczyło się tylko Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Chińskiej przy Senatorskiej (dwa...

  • "Pierogi z pieca" wygrały na Mazowszu

    ...przepisów. Zwycięskie pierogi zostały przygotowywane z mąki pszennej i żytniej, drożdży z nadzieniem z kaszanki, wątróbki z drobiu i jabłek. Wyróżniono także "Karpia w sosie musztardowym" autorstwa Beaty(...) finały regionalne, które wyłonią ośmiu finalistów ubiegających się o tytuł "Ambasadora Polskiej Kuchni" (trzeci i ostatni etap konkursu). Głównym celem konkursu, jest promocja Polski jako przyszłego...

  • Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś

    ...również ryby morskie i owoce morza oraz gotowane i surowe warzywa czy owoce. Stosunkowo niewiele je się mięsa, zwłaszcza czerwonego (do 3 - 4 posiłków w tygodniu), za to sporo drobiu. Włoch czy Grek(...) rodzinny. Jada przy nim aż 75 proc. francuskiej populacji. Bez większego wysiłku rodacy Mitterranda przygotowują typowy francuski posiłek, który jest dobrze zbilansowany. W odpowiednich proporcjach...