• Informacje na temat:

    doskonała kruszonka

Przepisy na temat: doskonała kruszonka
  • Wytrawne crumble - buraki pod chlebową kruszonką

    Zwykle pod złocistą kruszonką skrywamy pyszne, sezonowe owoce. Jednak inspirując się prostym deserem crumble, możemy przygotować jego wytrawną wersję na bazie buraków.

  • Wakacje, sezon urlopowy, szkoda czasu na gotowanie, wtedy są najlepsze dania jednogarnkowe.

  • Placek z rabarbarem i kruszonką

    Składniki na 12 porcji: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 kostka masła 1 i 1/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg rabarbaru 1 cukier waniliowy tłuszcz do smarowania Kruszonka: 1 szklanka mąki  1/2 kostki masła  1/2 szklanki cukru Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Sposób przygotowania: 1. Białka ubić ze szklanką cukru. Dodać żółtka, mąkę, proszek do...

  • Przepis na ekspresową kruszonkę

  • Ciasto idealne na każdą okazję, na co dzień do kawy lub herbaty ale na stole wielkanocnym również będzie się idealnie prezentować.

  • Regeneracja na talerzu - zupa, czosnek i ciasto

    Jedzenie może być potężną bronią, kiedy potrzebujemy odzyskać siły lub zregenerować organizm w trakcie choroby lub po wysiłku. Oczywiście najbardziej uznanym "lekiem" jest zupa, warto dodać do niej również czosnek i koper włoski, co uczyni z niej prawdziwą regeneracyjną broń.

  • szybko i smacznie

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    Pyszny, sycący do tego zdrowy!

  • Zamiast marynowania, pysznie smakuje.

Artykuły na temat: doskonała kruszonka
  • ,,Nocny'' rabarbarowiec

    Rabarbar to doskonały dodatek do ciasta. Pod wpływem temperatury nabiera właściwości antynowotworowych, dlatego warto dodać go do wypieków.

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • Jabłko pieczone z bakaliami

    Polej miodem i posyp cynamonem - doskonały deser na zimne dni.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Noworoczne postanowienia w kawiarniach z serca Londynu

    Nowy rok nie musi oznaczać wyrzeczeń, wręcz przeciwnie – to doskonała okazja, by zacząć go miłym i słodkim akcentem. Jak mówi staropolskie przysłowie – Jaki Nowy Rok, taki cały rok – warto więc sprawić sobie małą przyjemność i choć na chwilę uciec od zgiełku, by w kawiarnianym zaciszu delektować się ulubioną kawą w doborowym towarzystwie deseru. Ucztę dla duszy i ciała zagwarantuje nowość...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Pomidorowa sałatka z pianką z koziego sera

    Nie lubię za bardzo kombinować z pomidorami. Wiem, że doskonale smakują z ziołami, z czosnkiem, z cebulką i jako zupa krem. Wiem, że pasuje do nich kumin, imbir, limonka, chrzan i wódka (to połączenie bardzo doceniłby mój mąż) - pisze Deb Perelman, autorka książki "Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu!".

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Wyjątkowa "Księga Szefów Kuchni"

    "Księga Szefów Kuchni" to szczególna książka kucharska, w której znalazły się przepisy przygotowane przez najlepszych mistrzów kuchni w Polsce, takich jak Robert Sowa, Tomasz Deker, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak czy Jerzy Pasikowski.

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...