• Informacje na temat:

    dorsz z piekarnika w naczyniu

Przepisy na temat: dorsz z piekarnika w naczyniu
  • Dorsz pieczony z pomidorkami i koprem włoskim

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.  2. Ułóż w naczyniu żaroodpornym pokrojony koper i pomidorki. Skrop je oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz 10-12 minut.  3. W małej misce(...) filety na podpieczonych plasterkach kopru włoskiego, obok pomidorków. Wstaw naczynie ponownie do piekarnika i piecz 12 minut, aż ryba będzie upieczona, a posypka zrumieniona.  5. Podaj w naczyniu...

  • Dynia na ciepło

    ..., pieprz i tymianek do smaku. Farsz nałóż do dyni. Ustaw ją w żaroodpornym naczyniu. Przykryj wierzchem. Podlej 1/2 szkl. wody. Piecz ok. 80 minut w temp. 180°C. Udekoruj tymiankiem. Zapiekana z dorszem Sposób przygotowania Dynię oczyść z pestek i włókien. Miąższ odetnij od skóry, potem pokrój go w kostkę. W garnku stop masło, krótko podsmaż na nim dynię. Oprósz ją solą, pieprzem, curry...

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...w niej porcje ryby. Na każdym kawałku dorsza rozsmaruj trochę masła ziołowego. Posyp przygotowaną wcześniej posypką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz przez 25-30 minut(...) i wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 190°C. Piecz do miękkości przez ok. 70 minut. Upieczone buraczki wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Potem obierz z łupinek i odłóż do...

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ..., schłodź. Wstaw do lodówki na 5 godz. Następnie każdą porcję posyp łyżką brązowego cukru. Foremki ustaw w żaroodpornym naczyniu, obłóż lodem i wstaw na kilkanaście sekund do gorącego piekarnika, by cukier(...) proste, ale bardzo smakowite danie gości na stołach wyśmienitej restauracji: Dorsz a'la river Składniki:  ●4 filety z dorsza ●2 średnie buraki ●5 łyżek oliwy ●łyżka octu kawowego ●sól, pieprz do...

  • ...piekarnika na 15 minut. Podawać w tym samym naczyniu. Danie najlepiej smakuje z sałatą polaną sosem winegret. Sos: 2 łyżki oliwy wymieszać z jedną łyżką świeżego soku z cytryny. Dodać łyżkę musztardy(...)Składniki: - paczka makaronu, np. kolanek, - pół kg ryby (np. dorsza lub morszczuka), - 6 łyżek oleju, - mała cebulka, - łyżka przyprawy 'Warzywko', - pół szklanki śmietany, - 1 jajko, - 5 dkg sera...

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    ...lub dorsza. Terrina - wytworny, aksamitny pasztet z mięsa, ryb lub warzyw. Najczęściej jednak jest to ryba lub kilka jej gatunków, zmielonych, doprawionych ziołami. Masę przekłada się do kamionkowej formy, umieszcza w naczyniu z gorącą wodą i wstawia do piekarnika, gdzie w kąpieli wodnej powolnie się piecze bez rumienienia. Dzięki temu terrina jest delikatna i zasługuje na miano królewskiej...

Artykuły na temat: dorsz z piekarnika w naczyniu
  • Pieczone filety po portugalsku

    Dorsz to ulubiona ryba Portugalczyków, ale danie można przygotować z innych gatunków, a także dodać kilka krewetek.

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...

  • Kochasz makarony i włoską kuchnię? Ten przepis na lasagne musisz wypróbować!

    ...wodzie na 2-3 minuty, makaron zmiękczy się, a smak całości będzie delikatniejszy. Nie jest to jednak zabieg niezbędny. Trzeba pamiętać, że umieszczając w naczyniu żaroodpornym suchy produkt, konieczne(...) posypywać nim lasagne od razu. Wystarczy zrobić na 10-15 minut przed wyjęciem naczynia z piekarnika. Ser będzie cudownie ciągnący, ale nie wysuszony. Smaczne oblicza lasagne Popularnością cieszą się...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Historia pewnej bułki

    ..., umieść w żaroodpornym naczyniu wypełnionym wodą sięgającą do połowy wysokości formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 40 minut. Następnie ostudź i umieść w lodówce na godzinę. W tym czasie zalej(...) patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz rybę 8-10 minut, aż panierka ładnie się zrumieni. Gotowego dorsza odstaw na 2 minuty. Podawaj z dodatkiem sosu piperade i cząstkami cytryny. Bagietki...

  • Gotowanie tradycyjne i na parze, a do tego pieczenie – piekarniki parowe gwarantują nową jakość naszych potraw. Jak działa urządzenie, które stało się absolutnym must-have nie tylko dla pasjonatów gotowania? Potrawa przyrządzona w piekarniku parowym zachowuje aromat i soczysty smak / materiały prasowe Dziś zdrowe odżywianie nie jest już tylko teorią wykładaną przez lekarzy i dietetyków, stało się prawdziwym stylem życia. Moda na sprawne fizycznie ciało wypracowane w fitness klubach...

  • Gotowe na czas

    ...stron przez 5-6 minut. Usmażone kawałki ryby ułóż na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz. Włóż dorsza do lekko rozgrzanego piekarnika, żeby nie ostygł. W tym czasie przygotuj sos. Obierz szalotki(...) 2 minuty. Zalej całość bulionem, dopraw sosem rybnym i jasnym sosem sojowym. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę kukurydzianą z dwiema łyżkami wody i połącz z brokułami. Doprowadź całość do wrzenia...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • Dania przywiezione z wakacji

    ...mięso mielone w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Zdjąć pokrywkę, piec jeszcze 15 minut.(...), 800 g filetów z dorsza atlantyckiego, natka pietruszki. Papryki rozkroić, pozbawić nasion, strąki pokroić w większą kostkę. Cukinię i bakłażana rozciąć, ewentualnie wydrążyć pestki, pokroić...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...