• Informacje na temat:

    dorsz z czerwoną cebulą

Przepisy na temat: dorsz z czerwoną cebulą
  • Fit dorsz zapiekany w czerwonych warzywach

    Pomysłów na świętowanie Dnia Chłopaka jest wiele, ważne, by zastanowić się, co tak naprawdę lubi twoja druga połówka. Odżywia się zdrowo i uwielbia spędzać czas na siłowni? A może od dawna planował popracować nad formą, tylko brakowało mu motywacji? Jeśli tak, nic nie ucieszy go bardziej niż czekający na niego w domu obiad w stylu fit.

  • Szybkie i zdrowe sałatki

    Surimi to jeden z najpopularniejszych produktów rybnych na świecie. Stworzony został w Japonii, a jego nazwa oznacza „uformowane ryby”, w smaku zaś przypominać ma mięso kraba. Do jego produkcji wykorzystuje się najlepszej jakości gatunki ryb morskich - dorsz, mintaj, miruna.

  • Świąteczny kulebiak

    ...i pieprzem do smaku. 3. Filet z dorsza opłucz, podziel na małe kawałki. Na płacie ciasta francuskiego rozłóż farsz z kapusty oraz kawałki filetu z dorsza. Przykryj drugim  płatem, zlep brzegi (wierzch...

  • Składniki dla 4 osób: 4 filety rybne (np. dorsz), puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego, słoiczek pikantnego keczupu, 2 połowy konserwowej papryki, czerwona cebula.

  • Smaczne potrawy na obiad

    ..., startą marchewkę i posiekaną czerwoną cebulą. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, miodem i solą. Zalej sałatkę. Rybę podawaj z sosem i sałatą. Zapiekanka z bekonem Sposób(...) białko. Wyrób.  2. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i wypełnij mięsem. Posyp cebulą i tymiankiem. Zalej sokiem z pomidorów. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Pod...

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., marchewek pokrojonych w talarki. Duś około godziny. Dodaj natkę pietruszki. Ułóż na górze udka, duś jeszcze chwilę.  Dorsz na czerwonej kapuście Sposób przygotowania 1. Rybę opłucz, osusz...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...świeżym tymiankiem. Podawaj gorące.  Dorsz w cieście francuskim Sposób przygotowania 1. Filety z dorsza opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Posyp solą, pieprzem cytrynowym, polej sokiem z cytryny(...), pokrój w drobną kostkę, usmaż razem z posiekaną cebulą. W misce wymieszaj ryż, seler z cebulą, przyprawy. Faszeruj papryki.  2. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, obok nieobranych...

  • Dlaczego kuchnia portugalska jest wyjątkowa?

    ...przyrządzić caldeiradę z dorsza . Do przyrządzenia tej potrawy będziemy potrzebowali: 2 duże cebule pokrojone w plasterki, 4-6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, 4-6 ziemniaków obranych i pokrojonych w plasterki, 500 g pomidorów pokrojonych w plasterki, oliwę z oliwek, po pół zielonej, czerwonej i żółtej papryki, 500 g filetów z dorsza, pęczek ziół (kolendra, pietruszka, liść laurowy), sól...

  • Potrawka z jarzynami i filetami rybnymi

    Składniki: 30 dag dowolnych filetów rybnych, np. z dorsza, miruny 50 dag mieszanki warzyw wiosennych 20 dag makaronu (kolanka, świderki) 20 dag surowego wędzonego boczku 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju sól pieprz oregano słodka mielona papryka szczypta chili pół łyżeczki curry szczypta bazylii trochę świeżego koperku lub natki do dekoracji Przygotowanie: 1 Rozgrzej...

  • Pomysłowe gołąbki ze smakowitym farszem

    ...kawałki ryby i porcje sosu. Zwiń, formując gołąbki. Ułóż je w garnku. Zalej resztą sosu. Pozostałe pomidory pokrój w plasterki, ułóż je na gołąbkach. Duś 25 minut. Danie posyp natką. Mięso dorsza łatwo(...)  z nich zgrubiałe nerwy. Bułki namocz w bulionie. Cebule obierz, posiekaj. Marchewki obierz, zetrzyj. Tymianek posiekaj. 2. Ryż połącz z migdałami, jajkami, odciśniętymi bułkami, marchewką, cebulą...

Artykuły na temat: dorsz z czerwoną cebulą
  • Tortille z kawałkami dorsza i salsą z mango

    ...1. Filety z dorsza umyj, osusz, oprósz solą i pokrój na małe kawałki. Obtocz w mące i usmaż na oleju.  2. Mango umyj, obierz i obkrój wokół pestki, a...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • A na talerzu maj

    ...i roszponkę ułóż w miseczkach, dodaj rybę, jajka i po łyżce serka. Każdy sam powinien smarować serkiem warzywa i doprawić sałatę solą i pieprzem. Dorsz na zielonej soczewicy Dla 6 osób Poziom trudności: 2 Czas przygotowania: 60 minut + 8 godzin oczekiwania Składniki: 1,2 kg filetów z dorsza ze skórą, 500 g zielonej soczewicy, 4 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, łyżka masła...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...

  • Dodajmy sobie energii, czyli co jeść, gdy masz więcej niż 35 i 45 lat

    ...i jarmużu oraz oliwek i natki. Skropiona oliwą i sokiem z cytryny. ● OBIAD: Dorsz upieczony z czosnkiem, posypany oregano, z lekko zgrillowanymi pomidorkami, cebulą czerwoną i cukinią. ● KOLACJA(...) i dzięki temu zwiększa zasoby energii. Jedz więcej: śledzi, sardynek, dorsza, nabiału. Jednak duży niedobór trudno uzupełnić samą dietą, bo słońca o tej porze roku wciąż jest jeszcze za mało. Warto...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Chudnij etapami

    ...dziennie zamiast trzech dużych, by nigdy nie odczuwać głodu.  Śniadanie  Dwie kromki razowego chleba z twarogiem, szczypiorkiem, rzodkiewką, kawa z mlekiem albo omlet z pomidorami i cebulą(...) czerwonej z twarożkiem i z natką pietruszki, lemoniada albo szarlotka razowa z jogurtem greckim, herbata zielona.  Kolacja  Makaron razowy z pesto, woda z cytryną albo dorsz pieczony z cytryną...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...