• Informacje na temat:

    dorsz w pomidorach z parmezanem

Przepisy na temat: dorsz w pomidorach z parmezanem
  • Przysmaki z filetów rybnych

    Dorsz pod kruszonką Sposób przygotowania 1. Filety z dorsza opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy przekrój na pół. Przełóż je do miseczki, oprósz solą i pieprzem. Potem skrop rybę sokiem z cytryny(...) ryby. Na każdym kawałku dorsza rozsmaruj trochę masła ziołowego. Posyp przygotowaną wcześniej posypką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz przez 20-25 minut. Udekoruj...

  • Dania na każdy dzień tygodnia

    ...z natką pietruszki, bazylią i oregano.   Ryba zapiekana Sposób przygotowania 1. Dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. W misce(...) 3 minuty.  2. Na suchej patelni upraż orzechy. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Wyłóż na talerze, polej sosem i posyp parmezanem orzechami i bazylią.  Fasola z warzywami Sposób przygotowania...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...świeżym tymiankiem. Podawaj gorące.  Dorsz w cieście francuskim Sposób przygotowania 1. Filety z dorsza opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Posyp solą, pieprzem cytrynowym, polej sokiem z cytryny...

  • Ryba z pesto zapiekana w makaronowych gniazdkach

    Składniki na 4 porcje: - 4 filety z dorsza bez skóry i ości, - 1 mała cukinia, - 1 cebula, - 1 pęczek bazylii, - 10 dag startego parmezanu, - 3 - 4 łyżki tartej bułki, - 1 puszka pomidorów(...) kostką bulionową. Wierzch posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 25 - 30 minut.

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    ...lub dorsza. Terrina - wytworny, aksamitny pasztet z mięsa, ryb lub warzyw. Najczęściej jednak jest to ryba lub kilka jej gatunków, zmielonych, doprawionych ziołami. Masę przekłada się do...

Artykuły na temat: dorsz w pomidorach z parmezanem
  • Pomidorowe eksperymenty

    Pomidory pieczone z rybą Składniki na 4 porcje:   4 duże pomidory, 20 dag filetowanej ryby, np. dorsza lub mintaja, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki tartego sera żółtego (np. gouda), sól, pieprz, garść(...) nacięcia równo i precyzyjnie. Do nacięć w pomidorach włóż posiekane zioła oraz paski ryby, a następnie posyp startym żółtym serem. Tak przygotowane pomidory zwiąż sznurkiem spożywczym lub szczypiorkiem...

  • Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo! 1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w...

  • Kochasz makarony i włoską kuchnię? Ten przepis na lasagne musisz wypróbować!

    ...smaczne wersje uwzględniają w przepisach wykorzystanie owoców morza i ryb. Prym wiodą tuńczyk, dorsz, łosoś, mintaj, krewetki królewskie, przegrzebki, kalmary oraz małże. Jeśli przy stole zasiadają(...) z jajkiem i parmezanem. Lasagne w najróżniejszych wariantach jest na tyle lubianym daniem, że doczekała się własnego święta obchodzonego 29 lipca. Nie warto jednak czekać na tę szczególną okazję przez...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Cielecina faszerowana i borowiki oraz Menu na nadchodzacy tydzien.

    ...borowiki byly z regionu. Dalej na polnoc bylo i jest duzo chlodniej wiec grzyby rosna na potege.  W piatkowy wieczor mielismy risotto ze swiezymi borowikami, parmezanem do tego dobry kieliszek Burgunda(...) z kasza bulgur Wtorek, czwartek, piatek - obiady w pracy... w srode pokusze sie o pieczonego dorsza z chorizo, do tego ryz. W sobote jakies Colombo z wieprzowiny z warzywami.  a na kolacje...

  • Właśnie teraz pomidory smakują najlepiej. Wykorzystaj sezon nie tylko robiąc z nich przetwory, ale także wykorzystując je do zrobienia wyjątkowych sałatek. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają...

  • Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet

    ...zajmować dwa razy mniej miejsca na talerzu (proporcja 2:1). Może to być chude mięso (najlepiej drobiowe), chuda ryba (dorsz, pstrąg), jajka, nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu (sprawdź, czy nie jest(...) parmezanem. Surówka z marchewki. ● KOLACJA Razowe spaghetti z wędzonym łososiem i natką. Sałatka z pomidorów i gotowanej fasolki szparagowej.DETOKS NA BAZIE JAGLANKI DETOKS NA BAZIE JAGLANKI Kasza...

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku. Pomidory dla osób odchudzających się Wszyscy,...

  • Witaminy i minerały: Ile ich potrzebujesz?

    A - wzmacniająca odporność. Jest w: wątróbce drobiowej, oleju z wątroby dorsza, maśle i śmietanie. Seniorom Jesień życia niesie kilka witaminowo-minerałowych pułapek. Po pierwsze, organizm słabiej takie(...) nestorzy mogą być narażeni na braki: witaminy E - jej niedobór może przyspieszać proces starzenia się i zwiększać ryzyko zachorowania na wiele chorób. Jest w: oleju słonecznikowym, pomidorach, migdałach...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...