• Informacje na temat:

    dorsz przygotowany na patelni

Przepisy na temat: dorsz przygotowany na patelni
  • Dorsz na warzywach

    ...pokrój.  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebule i czosnek. Dołóż pomidory oraz cukinie. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty. Posyp posiekanymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.  3. Warzywa z patelni przełóż do żaroodpornej formy. Filety z dorsza opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na warzywach.  4. Na każdym kawałku ryby połóż porcję śmietany...

  • Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Danie przytoczone w książce "Moje smaki" Michela Morana (Muza, 2013). Dorsz pieczony w niskiej temperaturze (70 stopni) przez ok. 20 minut jest mięciutki i bardzo soczysty. Podany na smażonej papryce - poezja!

  • Dorsz w sosie cytrynowym

    Sposób przygotowania 1. Rybę pokrój na 2-3 porcje. Oprósz ją mąką, solą, pieprzem i kuminem. Usmaż na maśle klarowanym, aż nabierze rumianej barwy. Zdejmij rybę z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż do miękkości cebulę.  2. Dodaj pokrojoną w paski kiszoną cytrynę i ciecierzycę. Duś 2-3 minuty. Na koniec dodaj masło, resztę przypraw i wymieszaj. Gdy masło się rozpuści, dodaj do sosu rybę...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz smażony"

  • Zapiekanka z dorszem

    Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę z dorszem.

  • Prosty sposób na szybkie i smaczne danie rybne

  • Dorsz z jesiotrem

    Przygotowaliśmy dla Was specjalną wariację kulinarną łącząc pieczonego dorsza z wędzonym jesiotrem. A to wszystko w towarzystwie marynowanej brukselki z twarożkiem.

  • Pyszne , zdrowe danie w 30 minut!

  • Dorsz ze złotymi placuszkami

    Oto pomysł na dorsza ze złotymi placuszkami. Danie możesz udekorować fantazyjnie paskami zblanszowanej marchewki lub cukinii.

  • Naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu!

Artykuły na temat: dorsz przygotowany na patelni
  • Zapiekanka z dorsza

    ...półplasterki. Lekko podgotuj w osolonej wodzie. Cebule obierz i drobno pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę.  3. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone - go w kostkę dorsza. Po kilku minutach smażenia wrzuć na patelnię ziemniaki i pokrojoną w cienkie słupki marchew. Wymieszaj całość, następnie zalej pozostałym mlekiem i śmietanką. Dopraw do smaku solą, pieprzem...

  • Dorsz na parze

    ...gotowania na parze wykorzystaj głęboką patelnię (wlej szklankę wody, na dnie postaw spodek, a na nim talerz z rybą).  3. Rybę i brokuły wyjmij na talerz, rybę posyp posiekaną dymką i kolendrą, polej sosem...

  • Dorsz pod ziemniakami

    ..., pieprz, gałkę muszkatołową i tłuczemy na gładkie purée. 2. Dorsza płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, doprawiamy solą i gotujemy 5-7 minut. Odcedzamy, ale mleko zachowujemy. Rybę przekładamy do czterech misek żaroodpornych. 3. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy mąkę i krótko zasmażamy. Następnie rozprowadzamy mlekiem...

  • Dorsz po norwesku

    Przygotowanie: Rybę umyj, oprósz solą i estragonem. Usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.  Przełóż na talerz i odstaw w ciepłe miejsce.  Na patelnię przełóż musztardę, wlej wywar i śmietanę. Zagotuj.  Następnie przypraw do smaku solą i pieprzem.  Sosem polej rybę. Przed podaniem posyp rzeżuchą. Zobacz także:

  • Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

    ...mieszamy i dokładnie wyrabiamy rękoma masę. Z masy formujemy zgrabne nieduże kotleciki, natłuszczając dłonie i deskę oliwą. Kotleciki przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony. Konfitura z cebuli: na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną oliwy, dorzucamy cebule pokrojone w piórka, kiedy cebula ładnie się zarumieni, zalewamy octem balsamicznym, doprawiamy zielem angielskim...

  • Dorsz w szynce z warzywami. Wiemy, na co zwrócić uwagę, kupując rybę

    Roladę pokrojoną na grube plastry można ułożyć w niedużych miseczkach i zalać galaretą. Będzie to efektowna przystawka na przyjęcie. Przygotowanie: Cebulę posiekać. Pomidor obrać, pokroić w ćwiartki, papryki oczyścić i pokroić w paski, listki tymianku oderwać od gałązek. Połowę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i paprykę, smażyć 4 minuty, dodać cukinię, smażyć 3 minuty. Dołożyć...

  • Pieczone filety po portugalsku

    Dorsz to ulubiona ryba Portugalczyków, ale danie można przygotować z innych gatunków, a także dodać kilka krewetek.

  • Dorsz z serem

    ..., budynek hotelu tonie w kwiatach. Kuchnia proponowana w tamtejszej restauracji to przede wszystkim bogactwo ziol i produktow morza: skorupiakow, alg, ryb. Dorsza z serem robi sie w niecale 30 minut... Tyle kawalkow dorsza ile osob Plastry gorskiego sera typu Tomme albo z Alp albo z Pirenejow tyle by pokryly z jednej strony rybe sol, pieprz, odrobina maki oliwa i do podania obok albo Purée...

  • Zapiekanka z wędzoną rybą

    Do potrawy najlepiej wybierać ryby z małą ilością ości. Są to m.in. morszczuk, dorsz, łosoś, mintaj. Łatwo też wyjąć ości z pstrąga.

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.