• Informacje na temat:

    dorsz pieczony z natką pietruszki

Przepisy na temat: dorsz pieczony z natką pietruszki
  • Dorsz pieczony z pomidorkami i koprem włoskim

    ...wymieszaj pokrojony miąższ bułki z natką pietruszki, koperkiem, parmezanem i skórką cytrynową.  4. Rybę podziel na cztery porcje. Rozłóż ziołową posypkę na wierzchu ryby, lekko ją dociskając. Umieść filety na podpieczonych plasterkach kopru włoskiego, obok pomidorków. Wstaw naczynie ponownie do piekarnika i piecz 12 minut, aż ryba będzie upieczona, a posypka zrumieniona.  5. Podaj w naczyniu...

  • Dorsz z jesiotrem

    Przygotowaliśmy dla Was specjalną wariację kulinarną łącząc pieczonego dorsza z wędzonym jesiotrem. A to wszystko w towarzystwie marynowanej brukselki z twarożkiem.

  • Dorsz z kuskusem

    Składniki: 80 dag dorsza 40 dag kaszy kuskus 500 ml bulionu warzywnego 2 marchewki cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: 1. Dorsza opłucz, posól, skrop sokiem z połowy cytryny i oliwą. Piecz 15 minut w 180˚C. 2. Kuskus zalej gorącym bulionem, odstaw. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na maśle...

  • Dania na każdy dzień tygodnia

    ...z natką pietruszki, bazylią i oregano.   Ryba zapiekana Sposób przygotowania 1. Dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. W misce(...). Grilluj około 45 minut przekręcając, by potrawa upiekła się równomiernie. Podawaj z natką i sałatkami. 

  • Kuchnia na cały tydzień

    Dorsz z warzywami Sposób przygotowania 1. Dorsza pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj na półtwardo(...), polej śmietaną, smaż kilka minut. Podawaj z natką.  Bakłażany faszerowane Sposób przygotowania 1. Bakłażany wydrąż, miąższ posiekaj. Kurczaka pokrój, przypraw, obtocz w mące ziemniaczanej...

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., marchewek pokrojonych w talarki. Duś około godziny. Dodaj natkę pietruszki. Ułóż na górze udka, duś jeszcze chwilę.  Dorsz na czerwonej kapuście Sposób przygotowania 1. Rybę opłucz, osusz...

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...łódeczki świetnie smakują z marokańskim rozmarynem oraz cebulą z USA. Miłośnicy ziemniaków w mundurkach docenią połączenie jogurtu naturalnego z kminkiem, natką pietruszki, czosnkiem i ostrą papryką(...) intensywnych zapachów. Wystarczy obtoczyć posolone filety z karpia w mące z dodatkiem kminku i usmażyć rybę na maśle. Ten smak naprawdę pozytywnie zaskakuje. Ryby lubią białe sosy. Dorsz lub halibut smakuje...

  • Cztery sposoby na rybę

    .... Piecz przez 8-12 minut. Gotowe danie udekoruj odłożoną natką. Podawaj z dodatkiem ryżu albo z chrupiącą bagietką. Szaszłyki z pakiecikami z dorsza Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 duża(...)Mintaj pod ziołową skorupką Składniki: 60 dag filetów z mintaja 60 dag pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 mały pęczek natki pietruszki 10 dag miękkiego masła...

  • Ryba prosto z morza

    Dorsz smażony Składniki: 4 filety lub polędwiczki z dorsza jajko pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej pół cytryny olej lub masło klarowane szczypiorek papryka czerwona, zielona lub żółta bułka kajzerka sól pieprz Przygotowanie: 1. Dorsza umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Mąkę wysyp...

  • Na lepszy nastrój

    Zapiekany dorsz à la crème Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 1 seler, 300 g mrożonej fasolki szparagowej, 1 papryka bez skóry, 1/2 szklanki białego wina, 200 g startego sera bursztyn(...) w nim dorsza, seler i rozmrożoną fasolkę. Zalej całość śmietaną z jajkami i serem, obłóż paskami papryki. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Risotto Bergamo Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio...

Artykuły na temat: dorsz pieczony z natką pietruszki
  • Serowe tartaletki z pastą z dorsza

    ...widelcem. Włóż do piekarnika i piecz w 180 st. C przez 15 minut.  2. Usuń z dorsza ości i przełóż go do blendera. Dodaj kapary, musztardę, oliwę i sok z cytryny do smaku. Zblenduj, a następnie wymieszaj z kukurydzą. Napełnij masą tartaletki.  3. Gotową przekąskę schłodź w lodówce. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Dorsz w pomidorach

    Przygotowanie: Filety z dorsza rozmrażamy i osuszamy. Jeśli wybraliśmy świeże ryby, myjemy je i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy na półplasterki, a czosnek na cienkie plastry(...) pietruszki myjemy i siekamy bez ogonków. Miękkie masło ucieramy przez chwilę, dodajemy natkę, bułkę tartą, sól, pieprz i mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dno żaroodpornego naczynia...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Dorsz z pomidorami

    Składniki: dorsz Oliwa z oliwek Cytryny Natka pietruszka Pomidory koktajlowe Sól Pieprz czarny  Posiekaj natkę i pokrój pomidory. Umieść dorsza w rękawie do pieczenia, dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj natkę i pomidory. Zamknij rękaw. Piecz 25 minut w 180 st. C.

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Dorsz wedlug Thierry Marx i odpowiedzi na wczorajsze komentarze

    ...dorsza 4 lyzki posiekanej szalotki 4 lyzeczki musztardy Puszka miazszu pomidorow pellati 4 lyzki tartej bulki 4 lyzki bialego wytrawnego wina 4 lyzki oliwy maslo sol, pieprz natka pietruszki Naczynie do zapiekania posmarowac maslem. Rybe posolic i popieprzyc. Ulozyc na posiekanej szalotce w naczyniu. Kazdy kawalek posmarowac musztarda. Przykryc miazszem...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Ryby smacznie podane

    Dorsz z warzywami 1. Rybę kroimy na mniejsze, ale w miarę równe kawałki, skrapiamy połową soku z cytryny i odstawiamy. Umyte pomidory kroimy w ćwiartki,...

  • Wiodący producent słonych przekąsek Lay's przedstawia nową linię najwyższej jakości chipsów ziemniaczanych. Lay's Prosto z Pieca w dwóch wariantach smakowych - Naturalne Solone i Grillowana Papryka to pierwsze na polskim rynku pieczone chipsy ziemniaczane. Dzięki unikalnemu procesowi powolnego pieczenia, Lay's Prosto z Pieca zawierają 70% mniej tłuszczu niż standardowe, smażone chipsy, przy jednoczesnym zachowaniu wyjątkowej chrupkości i niepowtarzalnego smaku. Wiele konsumentek, które cenią...