• Informacje na temat:

    dorsz pieczony il piec

Przepisy na temat: dorsz pieczony il piec
  • Jak zrobić zakwas chlebowy?

    Jeśli chcielibyśmy regularnie piec chleb, warto abyśmy mieli w swojej kuchni zakwas chlebowy. Dzięki niemu chleb będzie miał bardziej indywidualny charakter i będzie zdrowszy. Swoją recepturą na zakwas podzielił gwiazdor kuchni skandynawskiej, Claus Meyer.

  • Dorsz z dodatkiem oliwek i pomidorków koktajlowych warty wypróbowania.

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    Gwiazda kuchni skandynawskiej, Claus Meyer, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków - Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie - uważa współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma.

  • …ross il forn to zapiekanka pochodząca z kuchni maltańskiej. Jest prosta w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczna na gorąco jak i na zimno. Proporcje podane na 4 głodne lub 6 mniej głodnych osób ; )

  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    ..., dała mi przepis na farsz. Przygotowałem go i okazało się, że krem faktycznie jest rewelacyjny. Idealne ciasto odkryłem przez przypadek, podczas pieczenia ciasteczek cypryjskich. Kiedy zacząłem je(...). Udało się! - Trzeba mieć odwagę, żeby pytać na miejscu o przepisy. Potem oczywiście piec i gotować, żeby sprawdzić, jak pracują. Rzadko realizuję przepis jeden do jeden: filtruję go przez własne...

  • Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Danie przytoczone w książce "Moje smaki" Michela Morana (Muza, 2013). Dorsz pieczony w niskiej temperaturze (70 stopni) przez ok. 20 minut jest mięciutki i bardzo soczysty. Podany na smażonej papryce - poezja!

  • Ryba prosto z morza

    Dorsz smażony Składniki: 4 filety lub polędwiczki z dorsza jajko pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej pół cytryny olej lub masło klarowane szczypiorek papryka czerwona, zielona lub żółta bułka kajzerka sól pieprz Przygotowanie: 1. Dorsza umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Mąkę wysyp...

  • Dorsz - pyszny i łatwy w przygotowaniu!

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Do przygotowania dania wykorzystałam folię spożywczą. Otrzymałam aromatyczny i piękny kolorystycznie obiad. Z dodatkiem ziemniaków był nie tylko smaczny ale i sycący. Serdecznie polecam.

Artykuły na temat: dorsz pieczony il piec
  • Pieczone filety po portugalsku

    Dorsz to ulubiona ryba Portugalczyków, ale danie można przygotować z innych gatunków, a także dodać kilka krewetek.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Dorsz w cytrynach z soli na purée z Crécy

    ...czyli obiad 30 minut... na 3 porcje 3 filety z dorsza bez osci, we Francji to "dos de cabillaud" cytryna z zalewy solnej lyzeczka rozowych ziaren...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Masz nadciśnienie? Uważaj na wędzone ryby

    Ryby należy jeść. Można je piec, gotować na parze bądź wędzić. Choć niektórzy uważają, że ostatni sposób nie należy do najzdrowszych, jak przekonuje Tadeusz Barowicz, wędzone ryby można jeść, ale nie częściej niż raz w tygodniu. Ograniczyć je powinny osoby z nadciśnieniem.

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Dalej niż Północ

    ...ścigała się też w psich zaprzęgach, łowiła dorsze na rybackim kutrze i korzystała z jacuzzi pod gołym niebem...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Problemy z trawieniem? To możne być śledziona

    ...​Potrawy powinny być lekkostrawne. Niewskazane są ciasta, kremy, sosy, tłuste wędliny, dania smażone i ciężkostrawne produkty - gruboziarniste pieczywo, kasze, cebula, fasola czy warzywa kapustne.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...