• Informacje na temat:

    dorada smażona na oliwie

Przepisy na temat: dorada smażona na oliwie
  • Pieczona dorada

    Można ją podać mniej lub bardziej wymyślnie: pieczoną, gotowaną lub zapiekaną. Świetnie się czuje w towarzystwie warzyw, ale sprawdzi się także jako główny składnik... hamburgera.

  • Czy może być coś pyszniejszego od świeżej dorady? Owszem! Świeża dorada w Chorwacji lub we Włoszech. Ale jak się nie ma ... Ludzie! Ta ryba pachnie południowym morzem i nawet słońcem! Przygotowana jak w Chorwacji - smażona na oliwie i podana ze szpinakiem. I białym winem!

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ..., przypraw. Dodaj rozmaryn i odstaw na 15 min. Skrop oliwą i zapiekaj 20 min w 180 st. Na patelni na oliwie zeszklij cebule i czosnek. Wrzuć pokrojony fenkuł. Zalej bulionem, dodaj pomidory, gotuj...

  • smaczna rybka

  • delikatna, soczysta ryba o rozpływającym się w ustach mięsie, podana z pikantną pomidorową salsą

  • aromatyczna ryba

  • szlachetna ryba na zdrowy obiad

  • Sprawdzony przepis na "Faszerowana dorada"

  • Sprawdzony przepis na "Dorada uprażona"

  • Na zimę ,jak suszone w zalewie. Z podanego przepisu wychodzą 4 słoiki po 250 ml.

Artykuły na temat: dorada smażona na oliwie
  • ​Filet z dorady z cytrusowym dressingiem

    Przepis prosto z Riwiery Francuskiej.

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego...

  • Udany połów

    .... Pieczony lucjan, dorada lub okoń morski (na 4 porcje) Czas przygotowania: 45 minut Poziom trudności: 2 2 oczyszczone czerwone lucjany (red snapper), okonie morskie lub dorady, każda ok. 600

  • Już starożytni używali oliwy jako leku. Współczesne badania dowiodły, że ma ona ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami. Tylko w jaki sposób ustrzec się jej podróbek? Fot. 123RF/Picsel Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Rodzaje oliwy z oliwek Oliwa virgin (naturalna) to najlepszy i najmniej...

  • Kuchnia śródziemnomorska. Dla zdrowia i urody

    ...: Dorada Składniki: - ok. 400g dorady - 25 g masła - 1 gałązka świeżego rozmarynu - 1 gałązka świeżego tymianku - 1 ząbek czosnek - 1 cząstka cytryny - 600g soli morskiej - 1 białko jaja...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Graj w zielone

    Na zielonym rynku wszystko się zmienia. Dziki czosnek detronizuje swojego bardziej znanego kuzyna, zielony groszek konkuruje z młodym bobem, a bazylia uwodzi truskawki.

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    ...konsystencję. Gdy warzywa zmiękną i przejdą smakiem, zupa jest gotowa do podania. Polinezyjska sałatka morska czyli insalata di pesce polinesiana Składniki dla 2 osób: 1 świeża dorada, 2 jaja...

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...