• Informacje na temat:

    domowy zakwas na żurek

Przepisy na temat: domowy zakwas na żurek
  • Żurek na zakwasie (po 12. miesiącu)

    Nawet roczny brzdąc może się cieszyć smakiem świątecznego żurku lub ciasta. Pod warunkiem, że będą odpowiednio przygotowane. Oto przepis na pyszny żurek.

  • Zakwas na żurek nastawiony! za 3-5 dni można będzie go schować do lodówki, by na Wielkanoc ugotować najlepszy domowy żurek - gęsty, aromatyczny, doprawiony, z jakiem i kiełbaską... Już nie mogę się doczekać:) Zakwas najlepiej robić w kamionce, ale nadaje się również słoik, naczynie trzeba wyparzyć przed zalaniem zakwasu.

  • Rodzinne śniadanie

    Jajka z majonezem, biała kiełbasa, żurek i sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach zdradza najprostsze sposoby na wielkanocne przysmaki.

  • Żeby zrobić żurek możemy oczywiście użyć gotowego zakwasu, ale po co? Domowy jest najlepszy. Zwłaszcza, że robi się go bardzo prosto. A jak później smakuje żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie! Możemy jeszcze pokusić się i zrobić własny chlebek, w którym podamy nasz żurek. To dopiero będzie uczta! Przepis zarówno na zakwas, jak i chlebek znalazłam na którejś ze stron kulinarnych – źródła niestety nie zapisałam.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Domowy jest najlepszy!

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Idealny na świąteczny stół. Żurek na zakwasie to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...wielkanocnej potrawy. Żur jak z Kujaw Choć żurek to staropolska zupa podawana na wielkanocne śniadanie w całym kraju (a także w wielu innych słowiańskich państwach), to przepis pochodzący z Kujaw został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Czym się wyróżnia? Koniecznie musi być przygotowany na własnoręcznie nastawionym żytnim zakwasie (sklepowe półprodukty odpadają). Obowiązkowo musi mieć dodatek...

  • Nie ma to jak domowej roboty zakwas!

Artykuły na temat: domowy zakwas na żurek
  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...dom z resztek kwaszonego chleba, w ogóle z zakwasu. Tych zwyczajów obrazujących wejście w inny okres było o wiele więcej, ale dziś praktycznie już ich nie ma. Starsi o nich zapominają, a młodym(...): pierogi (ruskie, z serem, z kapustą), wspomniany żurek, dania warzywne, np. z roślin strączkowych. Siostra Salomea: - Niektórzy stosują w tym okresie Post Daniela (owocowo-warzywny), ale trzeba...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    .... Teraz to modne. - W Stanach też. Ale ja nie piekę, nie potrzebuję. Dobry chleb można kupić w Nakle. Pieczenie chleba wymaga czasu, zaangażowania, pilnowania zakwasu. A w Chobielinie nie mieszkamy(...) w Polsce, na Węgrzech - tak. A co, pani zdaniem, jest cechą charakterystyczną polskiej kuchni? - Dla mnie odkryciem była kwaśność. Kwaśny smak. My tego w Stanach nie mamy. Kwaśne zupy, jak żurek, albo...

  • Wielkanocne przysmaki

    W każdym domu świąteczne menu wygląda nieco inaczej, jednak faszerowane jajka, żurek czy pasztet pojawią się na większości stołów. Aby brzdąc mógł poznać ich smak - wystarczy je dostosować do wymagań(...) na kawałki i zamrozić na później. Żurek z jajkiem i kiełbasą Na wielkanocnym stole zwykle nie brakuje wędlin. Te gotowe są dość słone, mocno przyprawione, "nafaszerowane" konserwantami i innymi...

  • ...zakwas na żurek przepięknie pachnący czosnkiem. Miodzio, ze tak powiem :) Zabrałam sie za zrobienie żurku z wielką starannością. Porządny wywar, kiełbaska, cebulka i ten fenomenalny zakwas. Wyszło cudo (według mnie), kwaśne, gęste, z posmakiem wędzonki. Mąż zjadł, a potem zapytał, czy nie mogłabym zapytać teściowej, gdzie ona kupuje swój zakwas, bo ten żurek jest za kwaśny jak na żurek! Oniemiałam...