• Informacje na temat:

    domowy wyrób wędlin

Przepisy na temat: domowy wyrób wędlin
  • Jeżeli marzy Ci się uwędzić swojej produkcji wędlinę, to ten podany poniżej sposób wędzenia spełni Twoje marzenie. Wędliny uwędzone tym sposobem są smaczne tak jak te uwędzone w wędzarni tradycyjnej. Chciałam dopisać żeby nie było pytań w kwestii : czy podczas wędzenia czuć dym ? Odpowiadam - NIE, dymu nie czuć pod warunkiem że nie będziemy podnosić pokrywy garnka podczas wędzenia, oraz musimy trzymać się rad które są opisane poniżej. Czy podpalamy zrębki ? Odpowiadam- NIE, zrębków nie...

  • Mój pierwszy wyrób i z pewnością nie ostatni. Test urządzenia wypadł pomyślnie. Idealna wędlina na kanapki.

  • Sposób przygotowania wędlin, sprawdzony, łatwy i wielokrotnie stosowany. Każdy może w domu przygotować smaczne i zdrowsze niż masowo produkowane wędliny domowe.

  • Domowa drobiowa wędlina z dodatkami na jakie tylko mamy ochotę, Ja wykorzystałam marchewkę i groszek ale to równie dobrze może być papryka, oliwki, pomidory suszone, ogórki konserwowe - ogranicza nas tylko wyobraźnia .Jeśli jesteście zwolennikami domowych wędlin a w szczególności lubicie wędliny z galaretką, to dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.

  • Kiedyś pracując w sklepie zaczęłam czytać etykiety wędlin , pasztetów , parówek itd . Stąd wziął się pomysł aby żyć świadomie i wiedzieć co się je . Etykieta pasztetu przeraziła mnie . Dlatego postawiłam na pasztet zrobiony w domu . Pasztet wieprzowo-drobiowy

  • Domowy majonez, który znakomicie sprawdza się jako dodatek do jajek, wędlin a także sałatek...

  • Propozycja na smakowity i niezwykle intensywny chrzan domowy bez dodatku konserwantów, który będzie idealnym dodatkiem do wędlin, mięs, jajek, sosów oraz zup. Przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.

  • O ile lepsze są domowe wędliny od tych kupnych, chyba nie muszę mówić. Dobrze w związku z tym zaopatrzyć się choćby w najprostszy szynkowar za 30 złotych, nie musi mieć żadnych bajerów, termometrów i innych cudów - one ułatwiają zadanie, ale nie umrzecie bez nich :) Naprawdę uważam, że warto kupić choćby najprostszy szynkowar - przygotowanie w nim wędlin jest bajecznie proste, a przy tym, kto wie...? Może odkryjecie w sobie nowy talent? :) Ta wędlina jest bardzo delikatna w smaku, a...

  • Jeżeli lubicie budyń waniliowy , a staracie się unikać dodatków chemicznych w pożywieniu to polecam ten przepis. Budyń jest pyszny i gęsty z waniliową nutą i w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu. Mi najlepiej smakuje z owocami np porzeczkami :) Czas przygotowania domowego budyniu nie zajmuje więcej czasu od przygotowania wersji ze sklepu ( no może 30 sekund dłużej :)) Przepis jest na dużą porcję dla 3-4 osób . Budyń waniliowy może posłużyć jako deser lub jako składnik do kremów np...

  • Wyborny i delikatny w smaku sos do wędlin.

Artykuły na temat: domowy wyrób wędlin
  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    Przyrządza ją na leśnym palenisku, a potrawę uszlachetniają świeżo zebrane kurki. Z tego odcinka programu dowiemy się też, jak zrobić wędlinę-kiełbasę w słoiku oraz jak przygotować i uwędzić udka kurczaka. Obie te propozycje świetnie sprawdzą się podczas jesiennego biwaku. Deser również powstanie z myślą o wyprawie w plener, bowiem Ewa Wachowicz upiecze drożdżówkę z konfiturą malinową...

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Domowa pizza

    ...minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Różna grubość spodów Pizzę łatwo przygotować, zawsze się udaje, pozwala wykorzystać resztki wędlin i sera. Podstawą pizzy jest jednak ciasto. Spód do pizzy(...) oliwę. Ponownie wyrób. Przykryj, odstaw na 10 min.  Spód średni Porcja na 4-5 blatów do pizzy Składniki: 50 dag mąki, 4-5 dag świeżych drożdży, 1 szkl. ciepłego mleka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli...

  • Mamy dobrobyt, sklepowe półki uginają się od ciężaru wędlin i mięs. Jednak czy faktycznie sklepowe mięso jest takie dobre? Czy wędliny dostępne w sklepach są zdrowe? FOT. 123RF.COM/PICSEL Mięso na wędlinę - fakty Z 1 tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5 proc. to przyprawy, sól i...

  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    ...zwycięstwa życia nad śmiercią). Obowiązkowe są także kiełbasa i wędliny. Te mają oznaczać dostatek, płodność i zdrowie. Całość dekoruje się gałązkami bukszpanu i przykrywa białymi serwetkami. Niedzielne(...) rodzinę przez najbliższy tydzień? Wykorzystaj wędlinę nie tylko do żurku. Na śniadanie możesz zaserwować białą kiełbasę zapiekaną w cieście francuskim. To proste danie przygotujesz w 40 minut - 20

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Ekokuchnia

    ...produkowania zdrowej żywności zaczynając od powideł, jogurtów i makaronu na wędlinach i serach kończąc. Choć proces wyrobu domowej żywności nie jest łatwy i często wiąże się z długim oczekiwaniem na(...).  Po kilku dniach kiełki osiągną rozmiary idealne do przyprawiania dań. Domowy jogurt Uwielbiasz jogurty, ale masz duże wątpliwości, co do zawartości kubeczków dostępnych w sklepie? Spróbuj...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Nowa dieta białkowa dla pań 40+

    ...drób. To zdrowe zamienniki czerwonego mięsa i wieprzowych wędlin. Ryby i strączkowe też zawierają białko, więc utrzymują uczucie sytości, zwiększają metabolizm i zapobiegają utracie mięśni, równocześnie nie obciążają serca, nie stwarzają ryzyka miażdżycy i innych chorób (jak mięso wieprzowe). Nasza rada: nie zastępuj mięsa żółtym serem. To wprawdzie produkt białkowy, ale wyrób z mleka krowiego...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...