• Informacje na temat:

    domowy syrop z lukrecji

Przepisy na temat: domowy syrop z lukrecji
  • Najprostszy i najtańszy sposób na przeziębienie, zdrowy i bez żadnej chemii, gotowy w kilka godzin. Polecam wszystkim wypróbować ten przepis na domowy syrop z cebuli.

  • Syrop pachnący latem, pełen smaku i aromatu malin, słodki i gęsty. Zimą dodaję go do rozgrzewającej herbaty, wzbogacam malinami napar z czystka (ponieważ wraz z malinami działa jeszcze lepiej), polewam syropem budynie i kaszki. Taki miły, domowy comfort food. Podane proporcje wystarczą do napełnienia 5 butelek o pojemności 300 ml.

  • Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na domowy syrop na kaszel i przeziębienie z kwiatów akacji (Robini Akacjowej).

  • Nie ma to jak domowy syrop. Polecam.

  • Domowy syrop na odporność i przeziębienie

  • W poszukiwaniu sposobów domowych na podniesieni odporności, natrafiłam na ten syrop z czosnku. Moja rodzina spożywa go od dawna. Polecam jest skuteczny.

  • Domowy syrop robię już drugi rok i jestem bardzo zadowolona, moja rodzina również. Na prawdę pomaga na infekcje, wirusy i bakterie. Jeżeli ktoś nie może czosnku to można pominąć, i tak ma dużo drogocennych składników. Polecam i życzę zdrówka.

  • Sezon na mniszka lekarskiego już dawno się rozpoczął :)Warto wybrać się na łąkę i nazbierać trochę jego kwiatów i przygotować domowy syrop, który w smaku przypomina miód, dlatego zwany jest majowym miodkiem :)

  • Gotowy syrop ma przyjemny, rześki, lekko chłodzący smak i bardzo lawendowy aromat. Już niewielka ilość syropu (łyżka na szklankę) rozcieńczona wodą przyjemnie chłodzi podczas upałów. Wlany na dno dużego kieliszka i dopełniony białym wytrawnym winem z lodówki – przenosi nas do pięknych, spokojnych, sennych miasteczek położonych na wzgórzach Prowansji. Już choćby z tego powodu warto go zrobić.

  • Mając to szczęście, że na moim podwórku rośnie dorodna lipa, postanowiłam zrobić syrop lipowy. Dobry na zimę na przeziębienia ale i do herbatki - zawsze.

Artykuły na temat: domowy syrop z lukrecji
  • Domowe sposoby na przeziębienie

    ...z kwiatostanu lipy oraz suszonych malin, z jeżówki lub nawłoci pospolitej. Ulgę przynosi także nalewka na bazie owoców bzu czarnego, lukrecji, dziewanny i pierwiosnka.  Garść ziół zalewa się szklanką(...) powlekające i odkażające. Syrop z cebuli na kaszel Doskonałym sposobem na kaszel jest syrop z cebuli, przygotowany na bazie posiekanej cebuli zasypanej cukrem bądź  zalanej miodem. Syrop ten wpływa...

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Dieta SCD: Dieta Specyficznych Węglowodanów

    ...produktów spożywczych z diety (dopuszczalny jest jedynie domowy, nie przemysłowy, jogurt  naturalny). Przyprawy i zioła: bazylia, cynamon, czosnek, imbir, oregano, papryka, pieprz, rozmaryn, sól(...) kasztanowa, syrop kukurydziany, syrop glukozowy, syrop fruktozowy, ksylitol, margaryna, melasa, pektyna, stewia. Na wszelkie dodatki należy szczególnie zwrócić uwagę, korzystając z gotowych produktów...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Antybiotyki to ostateczność

    ..., kataru i bólu głowy nie należy zacząć zażywać antybiotyków. Jeżeli choroba dopiero się zaczyna warto spróbować walczyć z nią domowymi, sprawdzonymi sposobami. Na gorączkę pomoże napar z lipy, który słynie we swoich właściwości napotnych. Warto dodać do niego kilka łyżek soku malinowego (ale uwaga - najlepiej domowego, bo dostępne w sklepach syropy "malinowe" często zawierają tylko kilka...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Uprawiając sport tracisz wodę, więc naturalnym odruchem po treningu jest nawodnienie organizmu i dostarczenie mu potrzebnych składników mineralnych i witamin. Jednak czy sięganie po dostępne w sklepach napoje izotoniczne jest dobrym rozwiązaniem? Fot. 123RF/Picsel Izotoniki to napoje, które mają na celu dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości wody, elektrolitów, witamin, soli i niewielkiej ilości węglowodanów, które zostały wydalone podczas intensywnego treningu. Izotoniki dla...

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...