• Informacje na temat:

    domowy sos do spaghetti bolognese

Przepisy na temat: domowy sos do spaghetti bolognese
  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Spaghetti bolognese Składniki: opakowanie makaronu spaghetti, mały koncentrat pomidorowy, 40 dag mielonej wołowiny, szkl. bulionu, 20 dag pieczarek, cebula, czosnek (ząbek), marchewka, 1/2 selera(...) gotowania dodaję łyżeczkę oliwy, wtedy spaghetti nigdy się nie skleja. W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotowuję sos: szybko kroję boczek w średniej wielkości kostkę lub na cienkie plastry. Na...

  • Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

    Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata.

  • Moja wersja klasycznego spaghetti bolognese.

  • Przepis na spaghetti alla bolognese mojej siostry, udoskonalany przez kilka lat. Dzięki wolnemu gotowaniu sos ma wyrazisty, mięsny smak, dając naszym kubkom smakowym niezapomniane wrażenia. Przepis daleki od tych "prawdziwych włoskich" lecz niesamowicie smaczny i warty spróbowania!

  • Oryginalny przepis na ten makaron zawiera dużo warzyw (marchew, pietruszka, seler naciowy) i czerwone wino, a sos dusi się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Moje spaghetti jest wersją okrojoną i szybszą do wykonania. Całość zajmie Wam niecałą godzinę.

  • Idealnie się nadaje na kolację z przyjaciółmi,do tego lampka czerwonego wina i sukces murowany.

  • Pyszne danie, które zrobisz w kilka minut.

  • Bardzo smaczne danie dla całej rodziny. Dzieci też zakochają się w tym smaku.

  • Proponuję dziś moją wersję na klasyczne włoskie danie, ale trochę uproszczone czyli bez marchewki i selera naciowego, ale za to z mnóstwem ziół i aromatów. Serdecznie polecam :-)

Artykuły na temat: domowy sos do spaghetti bolognese
  • Perfekcjonistka w kuchni

    ..., bo trudno mi uwierzyć, że masz w głowie same szybkie i tanie potrawy? - Często dzwonią do mnie znajomi z pytaniem, jak przygotować, np. zupę pomidorową, kapuśniaczki czy spaghetti bolognese(...) niewielkie pieniądze w pół godziny można przygotować domowy obiad i nie będzie to nudny schabowy z ziemniakami. - Staram się też dawać wskazówki, jak robić zakupy. W najnowszej książce zrobiłam listę...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Lista przebojów

    Brytyjskich spytano o ich ulubione danie, spaghetti bolognese znalazło się na drugim miejscu hitów kulinarnych (zaraz za indyjskim curry). Lecz nie tylko Brytyjczycy upodobali sobie mięsno-pomidorowy sos(...) naciowy, boczek, a nawet... cynamon. Ważne jest, aby wszystkie składniki bardzo długo się gotowały, ponieważ wtedy sos nabiera intensywności. Spaghetti bolognese Lasagne al forno Miękkie płaty...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • W roli głównej

    ...makaronu do rosołu. Polacy jadali makarony także jako dodatek do drugiego dania, np. w formie domowych klusek lub makaronu z serem (nazywanego złośliwie "spaghetti z PRL-u") głównie jako urozmaicenie kuchni(...), które zastąpiły ciężkie, zawiesiste tradycyjne sosy. Nasze serca podbiło spaghetti bolognese, carbonara czy lasagne bolognese lub ze szpinakiem. Szybkie, łatwe do przygotowania, a przy tym smaczne...

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...