• Informacje na temat:

    domowy ser z kminkiem

Przepisy na temat: domowy ser z kminkiem
  • Jak zrobić domowy serek topiony?

    ..."Na wakacjach u babci zawsze niecierpliwie czekałam, aż twaróg... zgnije. Tylko taki nadawał się do przemiany w uroczo ciągnący się kremowy ser żółty. Uwielbiałam wyjadać go łyżeczką zaraz po ugotowaniu. Był ciepły, rozkosznie pyszny, lekko słony i pachnący kminkiem" - wspomina Sylwia Majcher na kartach swej książki. Zamiast więc wyrzucać zgliwiały ser, spróbujmy metodą Sylwii i jej babci...

  • łatwy sposób na swojski ser smażony, alternatywa dla kupnego, którego nie da się porządnie rozsmarować na kanapce:)

  • Wyborne mięsne kieszonki

    ...oraz pieprzem. Odłóż na bok.  2. Żółty ser pokrój na 8 plasterków. Wędlinę pokrój na 4 słupki. Każdy słupek owiń 2 plasterkami sera. Wędlinę w serze rozłóż na sznyclach. Złóż je na pół albo zwiń. Ew(...) szpinaku w nacięcia w mięsie. Dodaj pomidory. Brzegi kotletów zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej z pozostałym masłem. Włóż mięso. Zrumień je z obu stron. Przełóż do formy. Posyp serem. Wstaw do...

  • Sery topione produkuje się z serów podpuszczkowych (mniej kwaśne niż twarogi) przy użyciu kwasów. Najstarszym serem topionym jest fondue. Jako kwasu użyto tu …białego wytrawnego wina. Można także wykorzystać kwasek cytrynowy lub kwas askorbinowy. Ser do produkcji sera topionego nie może być za świeży ani za stary. Najlepiej jak ma kilka dni. Zawartość sera podpuszczkowego w serze topionym nie może być mniejsza niż 75%.

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    ...boczkiem, doprawionych kminkiem i solą, a następnie zapieczonych w piekarniku na złocisty kolor. Możemy jednak wzbogacić jej smak różnymi dodatkami, np. żółtym serem – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej(...) sławą wśród mieszkańców południowych krańców Polski. Regionalnym przysmakiem z krainy małopolskiej jest także strząska, serwowana na niedzielne śniadania, którą przyrządza się z pokrojonych wędlin...

  • Smakuje wybornie, zupełnie inaczej jak inne sery.

  • Smaki Litwy

    ...są podstawą wielu litewskich potraw, w tym również smacznych białych serów. Na Litwie organizowane są tradycyjne "święta" różnych produktów jak np. Festiwal wiśni w Żagare (płn. Litwa) i Święto(...) około 15 cm długości. Vedarai znaczy po polsku żołądek. Bliny gryczane i żmudzkie, śleżyki, kawa żołędziowa, słodka zupa i tzw. ser jabłkowy to tylko namiastka niebywale bogatej tradycji kulinarnej...

  • z podanej ilości mleka wyszło mi 0,5 kg sera :)

  • Smaki Litwy

    ...podstawą wielu litewskich potraw, w tym również smacznych białych serów. Na Litwie organizowane są tradycyjne "święta" różnych produktów jak np. Festiwal wiśni w Żagare (płn. Litwa) i Święto(...), śleżyki, kawa żołędziowa, słodka zupa i tzw. ser jabłkowy to tylko namiastka niebywale bogatej tradycji kulinarnej Litwy. Ser jabłkowy , wbrew nazwie, nie jest robiony z mleka. Nie ma w nim ani kropelki...

  • Nie jest zadna tajemnica, ze to, co kupujemy w sklepie jako ser topiony bez wzgledu na marke to malo sera (ok. 25%), z duza iloscia wody, tluszczu, wzmacniaczy smaku i zageszczaczy, które pomagaja polaczyc tluszcz z woda. Przyzwyczajeni do tej sztucznej konsystencji dopiero wtedy odkrywamy prawdziwy kremowy smak sera topionego, gdy przyrzadzimy go sami. Z niewielu naturalnych skladników powstaje ser topiony, którego smak sami komponujemy dobierajac odpowiednie gatunki sera i ewentualne...

Artykuły na temat: domowy ser z kminkiem
  • Ciasto z oliwkami

    Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 210°C. Posmaruj blaszkę oliwą i włóż do lodówki.  Ser pokrój w kostkę, a oliwki (jedne i drugie) w plasterki.  Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki zrób dołek i wbij do niego jaja. Następnie starannie wymieszaj i wlej wino oraz oliwę. Wyrób gładkie ciasto i dodaj ser, oliwki, kminek oraz...

  • Jak wspomóc leczenie nadczynności tarczycy

    Typowe objawy nadczynności tarczycy to nadmierna nerwowość, drażliwość, przyspieszone bicie serca, uderzenia gorąca, silne pocenie. Pobudzony metabolizm przyspiesza, co powoduje, że nieoczekiwanie chudniesz mimo właściwego odżywiania. Dolegliwości te mijają, gdy praca tarczycy zostanie uregulowana lekami, ale terapię warto wspomóc domowymi metodami. Przy rozdrażnieniu Dwa razy dziennie pij...

  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    Gotowanie po krakowsku zaczyna się od zupy kminkowej. Jej bazą jest domowy bulion drobiowy, choć równie dobrze może to być wywar jarzynowy. Zresztą nie tylko, bowiem w wersji najprostszej zupa(...) proponuje kurczaka na bogato. Na bogato, bo faszerowany jest polędwiczką wieprzową i filetem z piersi indyka. Natomiast na deser przygotuje małdrzyki, czyli smażone na maśle placuszki z sera białego, do...

  • Błyskawiczne dania z ziemniaków

    ..., doprawić pieprzem, posypać serem i wlać jajka. Smażyć pod przykryciem 6-8 minut, a następnie obrócić. Smażyć jeszcze 4-5 minut. Posypać szczypiorkiem. Można podawać z korniszonami. Chipsy(...) minut. Odcedzić i ułożyć na blasze. Skropić oliwą i piec 15-20 minut w 200 st. C. Ser feta rozkruszyć, zmieszać z jogurtem i twarożkiem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ajwar, doprawić...

  • Wigilijne przysmaki dla brzdąca

    ...przypadną do gustu pierogi z serem lub warzywami. Kapusta i grzyby jeszcze nie są odpowiednie dla dwulatków. Jeżeli mimo to chcesz, by malec spróbował bigosu, dopraw go kminkiem (ułatwia trawienie(...). ● Na deser malcowi posmakuje mus z jabłek i gruszek. Ewentualnie podaj dziecku kisiel żurawinowy, przyrządzony na bazie naturalnego soku, zagęszczonego łyżeczką mąki ziemniaczanej. O tym pamiętaj...

  • ..., jak np: salceson, kaszanka, metka, parowki ( ach polskie parowki ) toz to rarytas i niech sie schowa szynka z Parmy. Bialy polski ser (specjalnie kupowalam wiecej ) kiedy sie " zestarzal " przerabialam na " ser domowy z kminkiem " bardzo popularny na Slasku. Nie ma produktow " byle jakich " sa tylko byle jakie panie domu.

  • Fuczki, mace braj i uszy słonia: Jajko niejedno ma imię

    ...i konfiturą. A rzecz polega na tym, że namoczona maca służy niejako za mąkę, czyli to, co jest podstawą tego omleta, spoiwem jest jajko, a co się do nich doda to tylko kwestia wyobraźni: ser, oliwki...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    .... Gdy kasza gotowa dodajemy do niej masło. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Po chwili dodajemy kaszę i pokruszony ser. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki farszu (można też dodać garść posiekanych(...) i zostawiamy w domowym ciepełku na kilka dni. Idealny czas zależy oczywiście od rodzaju sera i temperatury. Zazwyczaj 3-4 dni wystarczy, choć po pięciu dniach jest cudowny. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy...

  • Smaki arktyczne

    ...i piwa w stylu angielskim z małego browaru nad rzeczonym fiordem. Niewiele tych serów udało mi się skosztować, lecz każdy był dobrze zrobiony, a jeden - wręcz wybitny (pleśniowy kraftkar blåmøgelost, godny(...) z pszennej bagietki. Mogę do tego polecić norweską okowitę, czyli aquavit, aromatyzowaną kminkiem. Miałoby to pewien walor edukacyjny: skoro potomkowie wikingów upodobali sobie taki alkohol, to...

  • Wigilijne menu dla najmłodszych

    ...bezpieczniej przygotować dla malucha ciasto pierogowe z serem (jeśli dziecko nie ma alergii na krowie mleko), kaszą gryczaną, szpinakiem. Takie lekkostrawne pierożki podgrzej we wrzątku lub podpiecz(...) można podać wywar bez owoców, a 2-, 3-latek może się napić kompotu w wersji dla dorosłych. Dzieci lubią też to danie z makaronem - w takiej postaci serwuje się je w wielu polskich domach. Dania...