• Informacje na temat:

    domowy ser ala feta

Przepisy na temat: domowy ser ala feta
  • Sprawdzone sposoby na sałatki

    Skorzystaj z rad gospodyń domowych.

  • W handlu dostepny jest gotowy marynowany ser, ale nic nie zastapi domowego sera. Marynowanie sera feta jest łatwe, szybkie i wymaga niewielkiego wysiłku. Sródziemnomorski smak osiagamy stosujac typowe dla greckiej kuchni zioła. Marynowany w ten sposób ser mozna stosowac do wielu dan, jako skladnik wielu salatek, ale nawet jako zwykla przekaska z oliwkami, pomidorami i bialym pieczywem jest juz prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    ...własnoręcznie, ale jeżeli zależy nam na czasie, możemy ją przecież kupić u sprawdzonego sprzedawcy), twardy ser żółty typu cheddar oraz składniki na sos różowy i sos rosyjski. Czyli: majonez, keczup, sos(...) z jednej strony -sosami. Na warstwie sosu układamy następnie plastry upieczonej Szynki Świątecznej z Sokołowa, a na nich kapustę kiszoną i ser. Wszystko okraszamy sosem rosyjskim i "zamykamy" od góry...

  • łatwa i szybka

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • z podanej ilości mleka wyszło mi 0,5 kg sera :)

  • ...: • Krakersy i dipy . Podstawą dipu jest jogurt naturalny i majonez (niektórym smakuje bardziej serek homogenizowany zamiast jogurtu). Mieszamy je w równych częściach. Dodatkami są zazwyczaj przyprawy(...) skorzystać z pomocy przyjaciółki czy twojego faceta. Wtedy pójdzie o wiele szybciej. Koreczki robimy z żółtego sera, oliwek, sera feta, ogórków kiszonych, szynki, kiełbasy, ananasa. Układamy je na...

  • łatwy sposób na swojski ser smażony, alternatywa dla kupnego, którego nie da się porządnie rozsmarować na kanapce:)

  • Sześć pomysłów na dania z truskawkami

    Truskawki są jednymi z ulubionych owoców Polaków. Zwłaszcza w sezonie warto serwować je w różnych wariantach. Dziś mamy dla was sześć pomysłów na dania z truskawkami w roli głównej.

  • Nie ma nic lepszego niz domowy ser. Bez zadnej chemii, z naturalnych skladników, dzieki dodanemu jogurtowi jest bardzo kremowy. Zaden ser wykonany przemyslowo nie dorówna mu smakiem. Przyrzadzenie jest bardzo proste, jesli zrobimy to wieczorem, rano mamy gotowy ser na sniadanie, choc tak naprawde smakuje po kilku dniach jeszcze lepiej.

Artykuły na temat: domowy ser ala feta
  • 11 zdrowotnych pułapek: Tego lata ich nie unikniesz

    ...z ziołami. Staraj się też tak komponować swoje sałatki, by nie było w nich zbyt wielu składników. Jeśli użyjesz awokado, sera feta, jajka ugotowanego na twardo i kurczaka, nie będzie to już posiłek(...) obsługi, a po wszystkim zdezynfekować rankę spirytusem. Przez miesiąc obserwuj to miejsce. Jeśli na skórze pojawi się rumień, zgłoś się do lekarza. Boli cię głowa w upalny dzień Cały rok tęsknisz za...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Jak smakuje Grecja?

    Nie tylko feta Grecja to raj dla fanów sera. Stanowią one jeden z głównych składników tamtejszej kuchni. Najpopularniejszy z nich to oczywiście feta - lekki, biały ser wytwarzany tradycyjnymi(...) solankowych. Dzięki temu też pozostaje wilgotny. Od 2002 roku nazwa "feta" jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Jednak świat greckich serów nie kończy się na fecie...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Jedz pysznie... razem z dzieckiem

    ...skurczom, potasu regulującego ciśnienie krwi, cennych dla układu nerwowego witamin B2 i B6, przeciwkrwotocznej witaminy K oraz antynowotworowych witamin E i C. Pozwala obniżyć "zły" cholesterol, jest(...) tłuszczowych w żyłach, wpływając pozytywnie na układ krążenia i zapobiegając chorobom serca. Świeże zioła - pobudzają przemianę materii i apetyt. Pietruszkowe purée z pulpecikami z kaszy jaglanej...

  • Chciałbyś zacząć przygotowywać domowe sery? Weź udział w naszym konkursie, a być może to właśnie do ciebie trafi praktyczny zestaw, ułatwiający ich produkcję. Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A książka "Jak zrobić ser w domu" to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Dowiecie się z niej jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze...

  • Szpinak: Zielona wersja zdrowia

    ...funkcjonowania całego organizmu. Dla ochrony serca Szpinak to prawdziwa kopalnia potasu, który dba o normalizację ciśnienia tętniczego krwi, a w duecie z magnezem dba o dobrą pracę serca. Dla(...) będzie korzystny. Zawiera kwas szczawiowy, którego powinny szczególnie unikać osoby borykające się z kamicą nerkową. Jak go serwować? Szpinak jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, które możemy...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Buraki w roli głównej

    ...formy. Jak tylko zacznie gęstnieć, wrzuć do niej buraki. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Przewróć do góry nogami. Galaretkę podawaj pokrojoną w grube plastry, z domowymi wędlinami. Szybka tarta(...)Ta rubinowa bulwa ma w sobie ogromny potencjał kulinarny. Jej delikatny, słodki smak sprawdza się idealnie w sałatkach i zapiekankach, świetnie komponuje się z serami oraz wędlinami. W sałatkach...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...