• Informacje na temat:

    domowy na ciasto drożdżowe

Przepisy na temat: domowy na ciasto drożdżowe
  • Domowe drożdżowe

    To ciasto drożdżowe smakuje idealnie. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

  • Nie ukrywam, że paszteciki robię dosyć często i nie jest to danie tylko i wyłącznie świąteczne w moim domu. Mam sprawdzony przepis na ciasto, co nie znaczy, że nie lubię eksperymentować ;) Zazwyczaj paszteciki powstają u mnie na bazie mleka, czasem dodaję do ciasta nieco jogurtu lub zsiadłego mleka, wtedy są bardziej puchate, miękkie delikatne i nie mają tak chrupiącej skórki. Są takie poduszkowe. W piwnym przepisie ciasto jest najbardziej zbliżone do takiego chlebowego, kajzerkowego, choć...

  • ​Proste drożdżowe z wiśniami

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, dlatego mimo iż nie jest ono super dietetyczne, zdecydowałam, że nie może go zabraknąć na moim blogu.

  • Jest to pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło. Bardzo łatwe, właściwie samo się robi. Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z babuni-blog49.

  • Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z aromatycznymi przyprawami

    Sposób przygotowania Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na 24 równych części. Z każdego kawałka formujemy rulon, składamy na pół i rolujemy. Układamy na papierze do pieczenia w odstępach i posypujemy przyprawami wedle uznania. Część curry, część papryką, część czosnkiem granulowanym. Paluchy...

  • Ciasto drożdżowe z serem. Dobre o każdej porze dnia.

  • Drożdżowe z konfiturą i cynamonem

    Prosty przepis na domowy wypiek.

  • Ciasto drożdżowe doskonale do kawy , herbaty no i lubią je moje wnuki.

  • Pizza z salami na drożdżowym cieście

    ...szczyptę soli. Wymieszaj rękami, po czym zagnieć gładkie ciasto. Posmaruj kulę ciasta oliwą, włóż do miski i przykryj. Odstaw na przynajmniej dwie godziny. 2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Rozwałkuj ciasto i ułóż na posmarowanej oliwą blasze. Zostaw na 10 minut, po czym posmaruj przecierem pomidorowym. Na wierzchu rozłóż plasterki salami i połówki pomidorów. 3. Piecz 30 minut...

  • Po cieście jogurtowym to kolejna szybka propozycja na weekend. Robiłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Zamiast truskawek można dodać każde owoce. Polecam Wam z całego serca!!!

Artykuły na temat: domowy na ciasto drożdżowe
  • Drożdżowe buchty z owocami

    Słodka domowa przekąska? Wypróbuj przepisu na wschodni deser- drożdżowe buchty z owocami.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Placek drożdzowy z rodzynkami

    Domowe ciasto do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na puszysty placek z rodzynkami.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Chleb drożdżowy z ziemniakami

    Kto nie marzy o domowym, świeżym chlebie o poranku? Polecamy wyjątkowy przepis.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Puszysta domowa chałka

    ...rozczyn. Dosypujemy pozostały cukier i wyrabiamy ciasto, powoli dolewając rozpuszczone i przestudzone masło. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny.  2. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą jeszcze na cztery. Formujemy wałeczki długości ok. 30 cm. Zlepiamy końce z jednej strony i zaplatamy. Chałki kładziemy na blasze wyłożonej...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Drożdżowe bułeczki z migdałami

    ..., mleko z masłem, jajo, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.  2. Zagotowujemy 400 ml mleka. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka i 50 g cukru, dodajemy do gorącego mleka, gotujemy minutę, dwie, mieszając.  3. Roztapiamy 50 g masła, studzimy. Ciasto wykładamy z miski, podsypujemy mąką i formujemy rulon, który obtaczamy w rozpuszczonym maśle...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

Wideo na temat: domowy na ciasto drożdżowe
  • Szybki i tani placek drożdżowy ze śliwkami

    Placek drożdżowy ze śliwkami to bardzo prosty przepis na domowe ciasto, które jest klasyką w polskich domach! Przygotowanie takiego wypieku jest szalenie proste, poradzi z nim sobie każdy! Wyborne, soczyste, lekko wilgotne ciasto, które nie jest zbyt słodkie - sprawdzi się na każdą okazję. Zobaczcie nasz przepis na szybki i tani placek drożdżowy ze śliwkami!