• Informacje na temat:

    domowy majonez bez jajek

Przepisy na temat: domowy majonez bez jajek
  • Zrób własny majonez

    Coraz więcej z nas uważnie czyta etykiety i nie ma żadnych wątpliwości, że skład majonezu ze sklepowej półki często pozostawia wiele do życzenia. Nie oznacza to, że trzeba zrezygnować z tak lubianego dodatku do potraw. Najlepiej zrobić go samodzielnie.

  • Jajka trzeba jeść

    ...jajek dłużej niż 10 minut, ponieważ tracą cenne wartości odżywcze i są mniej smaczne. Ile tygodniowo? Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że przestrzegając diety bogatej w owoce i warzywa, możemy sobie pozwolić na zjedzenie 10 jajek tygodniowo! Jeśli jesteśmy ogólnie zdrowi, bez obaw możemy zjadać jedno jajko dziennie. Uwaga! Ostrożniej dawkujmy jajka dzieciom. Dziecko w wieku...

  • Domowe burgery bez mięsa

    ..., wyłożonej pergaminem. Piecz w 190 st. C przez 20 minut z każdej strony.  3. Wymieszaj majonez i musztardę. Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w plasterki. Grahamki przekrój, posmaruj sosem majonezowym. Na...

  • Unikaj sklepowego. Zrób własny

    Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez majonezu. Dodajemy go na potęgę - m.in. do sałatki warzywnej czy do jajek. Co na temat majonezu sądzą dietetycy? Zalecają przede wszystkim umiar w spożywaniu sosu i czytanie etykiet z jego składem. I zachęcają, by postawić na majonez domowy.

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...gęsto wykałaczką. Wypływający tłuszcz nie uszkodzi osłonki i podasz kiełbasę bez pęknięć. Chrupiąca skórka: Jeśli chcesz, by kiełbaska była lśniąca oraz chrupiąca, 10 min przed końcem pieczenia(...) 1-2 łyżki octu. By się nie rozpadła: Białą kiełbasę ugotuj w całości - bez rozdzielania pęt oraz odcinania końców. Jak ją parzyć? Do garnka z zimną wodą włóż pokrojoną cebulę, papryczkę chili...

  • Warzywne kąski w cieście

    Bezmięsne pyszności na przystawkę lub przekąskę. Domowe smakują najlepiej!

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Inspirujące sałatki na święta. Te zrobisz w mniej niż godzinę!

    Wydawałoby się, że świąt Wielkiej Nocy nie można sobie wyobrazić bez tradycyjnej sałatki warzywnej. Ale czy na pewno? Oczywiście, że nie! Nasze przepisy na szybkie, smaczne i sycące sałatki to najlepszy dowód, że na świątecznym stole jest miejsce nie tylko dla klasycznej, wielkanocnej jarzynowej.

  • Świąteczne dania dla najmłodszych

    Nie zdradzimy chyba żadnej tajemnicy, jeśli powiemy, że to, co smakuje dorosłym, dzieciom często nie smakuje w ogóle. Podobnie wygląda sprawa z daniami świątecznymi, do których najmłodsi podchodzą zwykle sceptycznie i bez przekonania. Nie oznacza to jednak, że w tej sytuacji nic nie da się zrobić. Przeciwnie! Aby rozbudzić apetyt naszych pociech, wystarczy tylko sięgnąć po przepisy, które trafią...

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

Artykuły na temat: domowy majonez bez jajek
  • Domowy majonez

    Naturalny, bez konserwantów, pełen smaku? Wypróbuj przepis na domowy majonez- doda twoim świętom niepowtarzalnego smaku.

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    Emulsje są efektywnym narzędziem służącym do wzbogacania prostych smaków, co możemy uczynić na przykład poprzez dodanie dwóch łyżek masła do smażonego na patelni makaronu, łyżki majonezu do suchej i kruszącej się sałatki z jajek lub kremowego winegretu do pokrojonych w plasterki ogórków i pomidorów w celu uzyskania prostej i smacznej letniej sałatki - pisze Samin Nosrat w swojej książce "Salt...

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Jajka trzeba jeść

    ...zjedzenie 10 jajek tygodniowo! Jeśli jesteśmy ogólnie zdrowi, bez obaw możemy zjadać jedno jajko dziennie. Uwaga! Ostrożniej dawkujmy jajka dzieciom. Dziecko w wieku przedszkolnym nie powinno zjadać(...) i w małych stadach. Dla osób z problemami trawiennymi najlepsze są jajka ugotowane na miękko lub przygotowane na parze. Są łatwiej trawione niż ugotowane na twardo. Nie gotujmy jajek dłużej niż 10 minut...

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Eleganckie domowe srebra czyścimy... ekologicznie!

    .... z jajkami lub majonezem. Usuwa się go, przecierając sztućce szmatką zwilżoną ciepłym octem (na koniec spłucz wodą, starannie osusz). Skuteczna jest też nietypowa papka z popiołu papierosowego i kilku(...) przedmioty i osusz je. Detale platerów możesz oczyścić papką ze zwykłej kredy zwilżonej spirytusem. Jak najdłużej bez nalotu! Zaśniedziałe sztućce to efekt kontaktu sreber m.in. z powietrzem oraz...

  • Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. Fot. materiały prasowe W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się... jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam...

  • Wesele bez mięsa?

    ...i sałatki - bezpiecznie jest postawić na przynajmniej jedną bez dodatku mięsa i majonezu. Warto pamiętać, że słodkie galaretki i niektóre kremy zawierają żelatynę wieprzową i koszenilę (czerwony barwnik(...) wspaniałych smaków można odkryć, próbując potraw kuchni roślinnej: grillowane warzywa, potrawki z tofu, jaglane kotlety to tylko niektóre z proponowanych pozycji wegańskiego menu. Tort bez użycia jajek...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...