• Informacje na temat:

    domowy kucharz chili

Przepisy na temat: domowy kucharz chili
  • Burgery i makarony dla całej rodziny

    ...takiego zabiegu z przyda się Zoodler Philips, który pozwoli na pokrojenie warzyw w cieniutkie paseczki idealnie imitujące makaron. Narzędzie jest wyposażone w wymienialne tarcze.  Dzięki nim każdy kucharz(...) włóż groszek, jajko, czosnek. Dodaj według własnego przyprawy: sól, pieprz, chili i kumin. W razie potrzeby możesz spróbować czy masa ma odpowiedni smak. Uformuj burgery i ułóż je na blasze wyłożonej...

  • Domowe przyprawy

  • Pyszne przepisy na Światowy Dzień Makaronu

    ...makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą(...) układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią. Spaghetti z domowym kebabem i mango Wołowinę mielimy, doprawiamy przyprawą, solą oraz...

  • Idealny sos do wielu dań, zup, sosów.

  • 25 października - Światowy Dzień Makaronu

    ...makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą(...) około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią. Spaghetti z domowym kebabem i mango Wołowinę mielimy, doprawiamy przyprawą, solą oraz podlewamy oliwą i dokładnie wyrabiamy. Masę wykładamy na...

  • Domowy sos chili, slodko ostry, aromatyczny, z naturalnych skladników czyli bez zadnej chemii, do tego smakuje jak u Chinczyka. Przygotowanie jest niezmiernie proste i trwa zaledwie kilka minut.

  • Świetny dodatek do kanapek, itp. O niebo lepszy od tego ze sklepu... i zdrowszy. Mój ketchup to wersja z dodatkiem papryczki chili. Proponuję też dodatek czosnku, jeżeli ktoś lubi takie smaki. Oczywiście można również zrobić ketchup bez dodatków, czysto pomidorowy.

  • Smaczna i zdrowa pasta do kanapek. Gorąco polecam.

  • Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, jednak u Nas kojarzone jest głównie z tanim fast foodem. Według mnie jest to bardzo krzywdząca opinia. Jeżeli robimy je w domowych warunkach i używamy świeżych składników, jest to równie zdrowe danie jak zwykły gulasz warzywny :) Chcecie poznać przepis na pyszne chili con carne?

  • Przepis pochodzi z książki mojego ulubionego kucharza, Jamie''go Oliviera.

Artykuły na temat: domowy kucharz chili
  • Domowy sos serowy

    ...grillowanego mięsa, i będzie świetną omastą do gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos zrobi nawet początkujący kucharz, a do jego przygotowania można wykorzystać resztki serów, nawet te nieco(...) konsystencji. Jeśli chcesz, aby miał lekko pikantny smak, dodaj odrobinę mielonego chili. Jego znak możesz też wzbogacić ziołami, np. oregano lub tymiankiem.

  • Kto z nas nie chciałby być zdrowy? Fit trenerzy, żywieniowi celebryci i guru czystego jedzenia obiecują nam niemal wieczne życie dzięki cudownym dietom, superżywności i oczyszczającym detoksom. Sęk w tym, że ich teorie to nie tylko bzdury, ale i poważne zagrożenie dla zdrowia. Kto z nas nie chciałby być zdrowy? Fit trenerzy, żywieniowi celebryci i guru czystego jedzenia obiecują nam niemal wieczne życie dzięki cudownym dietom, superżywności i oczyszczającym detoksom. Sęk w tym, że ich teorie...

  • Smaki arktyczne

    Im dalej na północ, tym jadalna roślinność wydaje się uboższa. Kucharze norwescy od kilkunastu lat zadają kłam tej powierzchownej opinii , tworząc przy tym zupełnie oryginalne potrawy.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    Alberto - kucharz, który pracował wcześniej w jednej z popularnych restauracji w Pistoi. Nazywa go pieszczotliwie Ratatuj (we Włoszech najwyraźniej, podobnie jak w Polsce, też nikt nie zapamiętał, jak(...) daniu, to w kolejnym. Nic nie może się zmarnować. Ważne w niej są przyprawy i zioła. Gałka muszkatołowa, szałwia, majeranek, bazylia, chili, świeżo mielony pieprz i sól - to niezbędne minimum. Nie...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Bumbu, czyli co jadają Indonezyjczycy

    ...w gastronomii jest pięć czynników dających Indonezji wspólny mianownik gastronomiczny. Po pierwsze pasty bumbu. Bez pasty bumbu nie obędzie się większość Indonezyjskich dań. Papryczki chili(...) dobre, bo nawet najgorszemu kucharzowi trudno jest zepsuć dania ze skorupiaków czy ryb. Jednakże najwspanialsze dania z owoców morza jadłem na Bali na słynnej plaży Jimbaran, gdzie co wieczór...

  • Frytki, burgery, kebaby – synonimy niezdrowego jedzenia. To właśnie ono, jako pierwsze, ląduje na naszej żywieniowej czarnej liście, gdy przechodzimy na dietę. Ale czy naprawdę musimy o nich zapomnieć? Nic z tych rzeczy! Fot. 123RF Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby własnoręczne przygotować zdrowe wersje popularnych fast-foodów. Nic nie ocieka tłuszczem, a my mamy pełną kontrolę nad tym, co finalnie znajdzie się na naszym talerzu. Stworzenie zdrowego fast-foodu wcale nie jest dużym...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...