• Informacje na temat:

    domowy koniak-

Przepisy na temat: domowy koniak-
  • Historia Whiskey

    ..., a następnie w whiskey (w odróżnieniu od szkockiej whisky) i pod tą nazwą wkroczyła do historii. Na XVI wiek przypada rozkwit domowych gorzelni. Podobno królowa Elżbieta I była wielką amatorką whiskey, co(...) później, prymitywne "gorzelnie" stanowiły nieodłączną część gospodarstw domowych. Pod koniec XVI wieku domowe pędzenie spirytusu stało się tak popularne, że parlament szkocki surowo zabronił jego...

Artykuły na temat: domowy koniak-
  • Kurczak po mysliwsku

    Taki sobie domowy kurczak, na domowy obiad... smaczny, soczysty, szybki. Jednym slowem dobre danie na codzien. Na 6 osob Kurczak pokrojony na czesci...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Z czym podawać pasztet?

    ..., podstawą dawnych przepisów były m.in. dziczyzna, mięso kuropatw czy przepiórek, zioła, aromatyczne przyprawy oraz mocne, esencjonalne alkohole, takie jak koniak, armaniak, brandy czy wino(...) w najbardziej powszechnej formie, czyli na kromce chleba. Szczególnie na wielkanocnym stole możemy wykorzystać go na rozmaite sposoby. Nietuzinkowa oprawa dla wyjątkowego dania Tradycyjny domowy...

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Bogaty po polsku

    Tylko 1,4 proc. polskich gospodarstw domowych deklaruje dochody wyższe niż 5 tys. złotych. Wśród osób o wysokich zarobkach przeważają mężczyźni (62 proc.). Kobiety, jeśli nawet zajmują wysokie stanowiska, są gorzej wynagradzane niż płeć brzydka.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Jak w dawnych czasach dbano o higienę?

    W XIX wieku nie było już żadnych wątpliwości co do tego, że higiena służy zdrowiu. Gorzej było z odpowiedzią na pytanie, jak często kąpać się i co myć.

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • "Mistrz i Małgorzata" - przekład pierwszej świeżości

    ...wydanie frankfurckie - mam naturalnie jedno z nich na półce - odegrało w swoim czasie sporą rolę, ale było przygotowywane w warunkach domowych. Dziś nikt poważny nie tłumaczy Bułhakowa według tego(...) bardzo go cieszyło życie doczesne, choćby np. koniak - nieprzypadkowo Azazello tyle razy pije w powieści koniak i to "na raz". Nota bene - jeden z polskich znawców Bułhakowa napisał niedawno, że...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...