• Informacje na temat:

    domowy czosnek marynowany w oleju

Przepisy na temat: domowy czosnek marynowany w oleju
  • Marynowana papryka na zimę

    ..., po 2 liście laurowe do każdego słoika, po łyżce oleju do każdego słoika, po około 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika. Można również dodać 1-2 ząbki czosnku do każdego słoika. Umytą(...) zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewamy po łyżce oleju. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aby się zamknęły. Tak przygotowanej marynowanej papryki nie potrzeba już pasteryzować. Jeśli mamy...

  • Wyrafinowany wege-pasztet

    ..."Pełen smaków i cudownych zapachów, lekki i zdrowy pasztet to cudowna potrawa na wszystkie posiłki w ciągu dnia. Jadam go z sałatą albo moją ulubioną kiszoną kapustą. Wybornie smakuje z domowym chrzanem lub z marynowanym albo kiszonym imbirem. Słodycz warzyw i rodzynek w połączeniu z ostrymi dodatkami tworzy obłędną całość! I jeszcze ten korzenny smak czerwonego pieprzu. Mniam!" - tak o pasztecie...

  • Rodzinne śniadanie

    ..., rękaw do pieczenia, 2 łyżki oleju Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Czosnek drobno pokrój, wymieszaj go z olejem, majerankiem, solą i pieprzem. Natrzyj taką mieszanką szynkę z każdej(...). Delikatnie wymieszaj. 30 minut dla 4-5 osób cena ok. 14 zł SUPERTRIK Do klasycznych wielkanocnych potraw najlepiej pasują domowy majonez i sos tatarski. Zobacz, jak je przygotować. Domowy majonez...

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...więcej niż 330 kcal. Szaszłyki z kurczaka w ziołowej marynacie Każda porcja 330 kcal. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebule pokrój w grube krążki, papryki w kostkę. Z octu, oleju i przypraw zrób marynatę i włóż do niej mięso nawet na 2-3 godziny. Nadziej mięso z kurczaka na przemian z warzywami na 4 szpadki. Krewetki w sezamie Każda porcja 300 kcal. Wymieszaj posiekany czosnek...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...).  2. Rozgrzej oliwę w głębokim rondlu. Wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż minutę. Dodaj pomidory, papryczkę chilli, cukier i sok z limonek. Zagotuj, mieszając, aby cukier się dokładnie(...) oliwy lub oleju 2/3 szklanki brązowego cukru ½ szklanki octu jabłkowego ½ łyżeczki soli Przygotowanie: 1. Obierz cebule i pokrój je w krążki. Z papryk usuń gniazda nasienne. Chilli...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...- gotowana wątróbka i nerki wieprzowe, posiekane, a następnie owinięte w jelita wieprzowe, lub kromki chleba z zacuscą - pastą z warzyw gotowanych w dużej ilości oleju, często wspaniale pikanntą i salată(...) świeżych ogórków, cebuli i pomidorów, warzywną -posypaną serem, zimową - z pieczonej papryki i znakomitą sałatkę z jarzyn marynowanych ( salata de murături asortate). W niektórych restauracjach możemy...

Artykuły na temat: domowy czosnek marynowany w oleju
  • Święto smaku

    ...wędzonego pstrąga bez skóry, 1 mała słodka biała cebula, 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, sok z 1/2 pomarańczy, sól, pieprz Do podania: kilka marynowanych kurek, kilka gałązek(...). Przykryj i odstaw do lodówki na dwie godziny, żeby lekko stężał. Porcję musu wkładaj do wydrążonych jajek tuż przed podaniem. Posiekaj drobno koperek, czosnek, dodaj oliwę, wymieszaj. Odrobinę...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Jedz pysznie... razem z dzieckiem

    ...soku z limonki, łyżka miodu, łyżka oleju rzepakowego lub oliwy. Dressing 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy, łyżka listków mięty, łyżka listków melisy, łyżka listków bazylii(...), 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżka domowej vegety lub bulionu lubczykowego, sól, pieprz (do smaku). Cebulę pokrój i podduś na oleju. Przełóż do garnuszka i zalej wodą. Dodaj warzywa. Ugotuj...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ...się przy mięsie, on siadał i obierał czosnek. Brał jedną, dwie, czasem osiem główek, niezależnie od tego, czy ten czosnek w ogóle był potrzebny i obierał. A my... czasem do 2. w nocy kręciliśmy roladki(...), 1 łyżka majeranku, 1.2 łyżeczki kminku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz. Groch zalej wodą i odstaw na noc. Boczek i kiełbasę pokrój i podsmaż na rozgrzanym oleju...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...