• Informacje na temat:

    domowy burbon

Przepisy na temat: domowy burbon
  • Sprawdzony przepis na "Szynka glazurowana z goździkami i burbonem"

  • Polecam, bo domowy makaron jest lepszy od kupnego. Ja zazwyczaj używam go do lasagne.

  • pyszny chlebek domowej roboty

  • Pyszny i delikatny twaróg na bazie domowego mleka zsiadłego. Warto poświęcić mu parę chwil!

  • Pasztet przygotowałam na podstawie przepisu z kuchni polskiej.Zmieniłam go troszkę.Do pasztetu dodałam mięso wieprzowe i drobiowe.Bardzo smaczny.

  • Makaron domowy przygotujemy w ciągu 45 minut, o tanim koszcie, nie jest to czynność bardzo trudna, myślę że każdy sobie z nim poradzi. Rosół domowy z kury, też może być bardzo smaczny. Wykonuje się znacznie szybciej, bo jeśli użyjemy mięsa z kury wystarczy go gotować 1- 1,5 godziny i będzie gotowy. Podany z makaronem własnej roboty albo ugotowanymi ziemniakami, z dodatkiem marchewki i natki pietruszki na pewno zachwyci domowników.

  • Smaczny domowy marcepan.

  • Przepyszny domowy makaron z ziołami.

  • Krótki film jak przygotować domowy majonez.

  • Smaczny domowy paprykarz pikantny do kanapek.

Artykuły na temat: domowy burbon
  • Chore historie

    ...szczegóły z życiorysów postaci świata nauki, kultury i polityki, jak choćby Dimitrija Mendelejewa, Ludwika Burbona, Baldwina IV Trędowatego czy Aleksandra Selkirka (pierwowzór Robinsona Cruzoe...

  • Od ponad 200 lat burbon jest produkowany na południu Ameryki. Pierwsze destylarnie w zachodniej Wirginii (obecnie część stanu Kentucky) zakładali osadnicy szkockiego i irlandzkiego pochodzenia, którzy produkowali wczesne burbony w stylu rodzimych whiskey ze swoich ojczyzn. Fot. 123RF/Picsel Europejscy emigranci korzystali ze świeżej, wolnej od żelaza wody źródlanej, która została oczyszczona przez występujący na tych terenach wapień. Do tej „słodkiej wody" dodawano zacier zbożowy,...

  • Na królewskim dworze

    ...gości ściska w dłoniach bilety zarezerwowane przez internet i wydrukowane na domowych drukarkach. Problem stanowią - a jeśli wierzyć pamiętnikom Françoise de Motteville z drugiej połowy XVII wieku(...), a w 1810 roku do Wersalu wprowadziła się jego żona Maria Luiza. Po niej znów pałacem zaopiekowali się Burbonowie, aż do 1837 roku, kiedy Ludwik Filip otworzył tu muzeum. O ile Wersal został...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Na królewskim dworze

    ...większość gości ściska w dłoniach bilety zarezerwowane przez Internet i wydrukowane na domowych drukarkach. Problem stanowią - a jeśli wierzyć pamiętnikom Françoise de Motteville z drugiej połowy XVII wieku(...), a w 1810 roku do Wersalu wprowadziła się jego żona Maria Luiza. Po niej znów pałacem zaopiekowali się Burbonowie, aż do 1837 roku, kiedy Ludwik Filip otworzył tu muzeum. O ile Wersal został...

  • Dyrektor kreatywny Wild Turkey Matthew McConaughey oraz mistrz destylacji Eddie Russell, prezentują nowy wariant bourbona, filtrowanego przez drewno mesquite. Fot. materiały prasowe Wild Turkey Longbranch to najnowszy efekt współpracy marki z nagrodzonym Oscarem aktorem. Nazwisko Matthew McConaughey'a znalazło się na butelce trunku - po raz pierwszy w historii, produkt marki Wild Turkey został sygnowany przez kogoś innego niż wieloletni mistrzowie destylacji, Jimmy i Eddie Russell. Inspiracją...

  • Księstwo Pirenejów

    .... Henryk z Nawarry (nie byle kto - pierwszy Burbon w dynastii Kapetyngów, przechrzczony hugenot, autor bon motu o tym, że Paryż wart jest mszy, bohater Królowej Margot, zwany przez współczesnych...

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...