• Informacje na temat:

    domowe salatki konserwowe

Przepisy na temat: domowe salatki konserwowe
  • Inspirujące sałatki na święta. Te zrobisz w mniej niż godzinę!

    ...skierowana do miłośników oryginalnych, wyrazistych smaków. Za wyjątkowość potrawy odpowiada m.in. dojrzewająca szynka, świeże kiełki i czerwona cebula, a także dodatki w postaci domowego sosu vinaigrette...

  • Kolejny przepis z serii "domowe, zimowe przetwory". Tym razem będą to ogórki konserwowe w delikatnej octowej zalewie.

  • Przepis na domowy salceson

    Na paprykowej konfiturze.

  • To chyba jeden z najpopularniejszych przetworów z ogórków :) Ogórki konserwowe zna i lubi chyba każdy, są idealne do sałatek i do kanapek, a chrupane zimą przypominają ciepłe dni. Niektórzy kupują je w sklepie, gotowe, ale nie muszę chyba nikomu uświadamiać, że lepiej jest zrobić je samemu. Wtedy nie tylko wiemy, co w nich dokładnie jest, ale możemy dostosować ich smak do swoich upodobań. Kupne ogórki konserwowe zwykle są baaardzo kwaśne i mocno czuć je octem. Te moje są bardziej...

  • ...1 słoik czerwonej papryki konserwowej; 1 puszka zielonego groszku; 1 puszka kukurydzy; 1 torebka ryżu; 1 puszka tuńczyka; sos vinegret - może być z torebki; sól oraz pieprz.

  • Nie lubię kupować przetworów, dlatego robię je sama. W zimie, kiedy nie ma soczystych i zdrowych warzyw, korzystam z moich domowych przetworów. Ogórki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i jędrne – ważne by pilnować podanego czasu pasteryzowania :)

  • Rodzinne śniadanie

    .... 20 zł Najlepsza sałatka jarzynowa Składniki: 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń), 1 seler, 2 ziemniaki, 1/2 szklanki groszku konserwowego, 4 ogórki kiszone, 2 jajka na twardo, 4 łyżki domowego...

  • Gdy zaczyna się sezon ogórkowy, warto przygotować kilka słoików ogórków na zimę. Możemy je potem użyć do sałatek lub do drugiego dania, albo tak po prostu je sobie pochrupać, sprawdzą się też na kanapki. A z tego przepisu wychodzą niezwykle chrupiące. Ja robię w takich średnich słoiczkach. Z tej marynaty korzystam od lat i nigdy się nie zawiodłam. Zachęcam do robienia własnych przetworów :)

  • Sprytny sposób na szybkie party

    ...warto mieć w swojej domowej spiżarni?

  • ostra, wyrazista w smaku, mega szybka w przygotowaniu

Artykuły na temat: domowe salatki konserwowe
  • Zdrowie zaczyna się od domowej kuchni

    ...schudnąć, możemy być nieco rozczarowani. Domowe posiłki - to kwintesencja tego, jak należy dbać o zdrowie. Jak podkreśla Grażyna Bober-Bruijn, autorka książki "Pyszne do pudełka": "Zabieranie jedzenia(...) może być głównym składnikiem domowego hamburgera, który zabierzesz w częściach: bułkę, dwa liście sałaty, pomidora, plasterek żółtego sera i ogórek konserwowy. W pracy poskładasz to razem i hamburger...

  • Drożdżówki z serem, sałatka owocowa i fit ciasteczka, to znakomity pomysł na słodkie śniadanie. Drożdżówki z serem340 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży saszetka cukru waniliowego ½ szklanki mleka szczypta soli4 łyżki oleju 2 żółtka (białek nie wyrzucać, będą potrzebne do posmarowania bułeczek) olej do wysmarowania miski250 g twarogu półtłustego 1 jajko2 łyżki waniliowego proszku budyniowego saszetka cukru waniliowego2 łyżki cukru mąka do podsypania blatu½ szklanki cukru pudru sok z...

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...bulionowym od Joël Robuchon – te są najlepsze, jak zabraknie domowego bulionu.   Tak więc nie będę podawać przepisów, które wszyscy pewnie znają nad Wisłą… Powiem tylko jak to robię ja, jakie są(...) ilości. Do tego jedna świeża pora by chrupało i by jakieś witaminy w sałatce były, duże jabłko, 2 ogórki kiszone bądź konserwowe, groszku – byle nie z puszki bo ten ma brunatny kolor a nie zielony...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Domowa impreza

    ...np. jakiś pokój, do którego nie powinni wchodzić (np. należący do twojej współlokatorki) - nie krępuj się, też od razu o tym powiedz. Współczesne domowe "potańcówki" bardzo przypominają prywatki...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Z czym podawać pasztet?

    Wieść niesie, że historia pasztetu sięga wczesnego antyku. Pierwsze pasztety przyrządzano już podobno w starożytnym Rzymie. Jednak prawdziwej popularności przysporzyli potrawie dopiero Francuzi, którzy recepturę na klasyczne pâté opracowali już w średniowieczu. Pasztet, w którego przygotowywaniu się specjalizowali, uchodził za danie wykwintne, niemalże królewskie.

  • Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny brzęk szkła i rozchodzący się aromat, zwiastuje nadejście leniwego popołudnia. Spędzonego w gronie najbliższych przy kieliszku domowej nalewki. Fot. 123RF/Picsel W czym tkwi sekret takich magicznych chwil? W umiejętności nieśpiesznego smakowania wolnego czasu, prowadzenia leniwej rozmowy i powolnego popijania doskonałego trunku. Bo nalewka nie...

  • Trądzik różowaty

    ...sięgaj po galaretki, najlepiej domowe, przygotowane ze świeżo wyciskanych soków owocowych i żelatyny. Nie dosładzaj ich. Przyrządzaj też galaretki z kurzych łapek i ryb. Jedz je z warzywami bogatymi(...) morskie. Najzdrowsze są przyrządzane na parze lub w piekarniku. Smażone, konserwowe i wędzone mają znacznie mniej właściwości zdrowotnych. Sporo kwasów omega-3 zawierają również tłoczone na zimno oleje...

  • Latem na naszych stołach królują chłodniki i lekkie sałatki. A co podać na deser? Oczywiście lody i to najlepiej te, które przygotowaliśmy samodzielnie. To prostsze niż myślisz Fot. 123RF/Picsel Domowe lody to świetne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie i linię, a także dla przyszłych mam i dzieci. Obecnie wiele lodów produkowanych jest ze sztucznych dodatków i barwników, a do tego dosładzanych jest dużo słodszymi od cukru substancjami. W lodach można znaleźć szkodliwe tłuszcze częściowo...