• Informacje na temat:

    domowe pesto warzywa

Przepisy na temat: domowe pesto warzywa
  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    ..., olej, 20 dag tartego parmezanu, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, szczypta cukru. Zrób sos: warzywa obierz, oczyść. Posiekaj cebulę i czosnek. Marchewkę i seler pokrój w kostkę, pieczarki(...). papryczką. Fusilli z pesto i serem Składniki: opakowanie makaronu fusilli (świderki), słoiczek pesto bazyliowego, 3 mięsiste pomidory, tarty parmezan do posypania dania, cytryna, sól, świeża bazylia do...

  • Sprawdzony przepis na "Tarta z domowym pesto"

  • Burgery i makarony dla całej rodziny

    Jedzenie warzyw i owoców ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zapobiegają anemii, są naturalnymi antybiotykami. Mimo tych oczywistych zalet często trudno przekonać domowników do zalecanych pięciu porcji dziennie. Jakie triki zastosować, by cała rodzina jadła ich więcej? Warzywa można sprytnie „ukryć” nie tylko w drobnych przekąskach czy kanapkach. Mogą stanowić bazę pysznych i atrakcyjnie...

  • Szybkie, klasyczne pesto z rukoli z bazylią, czosnkiem i prażonymi orzeszkami pinii. Pesto doprawione parmezanem, solą morską i sokiem z cytryny, z dodatkiem oliwy extra vergine. Pyszny sos do makaronu.

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    Niekonwencjonalnym, lecz bardzo smacznym sposobem na wykorzystanie w codziennej kuchni jarmużu jest również przygotowanie domowego pesto. Rozdrobnione robotem kuchennym listki łączymy z ząbkiem(...) i wszechstronne pesto doskonale skomponuje się z makaronami, mięsem, tostami oraz gotowanymi warzywami.

  • Jest szybkie w wykonaniu i można je użyć nie tylko do makaronu,sałatki ale także do smarowania pieczywa

  • Propozycje na smaczne śniadanie, obiad i kolację

    ...w kostkę paprykę, sparzone, obrane pomidory.  2. Podsmażone warzywa zalej jajkami, dodaj pokruszony w palcach ser feta i smaż na niewielkim ogniu kilka minut. Półpłynną masę ze środka przelewaj na(...).  Domowe masło orzechowe Sposób przygotowania 1. Wsyp orzechy i szczyptę soli do pojemnika i miksuj tak długo, aż zacznie się z nich oddzielać tłuszcz - powstanie gęsty krem z orzechów.  2. Jeśli...

  • wariacja...

  • Zielona zupa minestrone - eliksir młodości na talerzu

    ...cytryny, sól i pieprz do smaku - to składniki potrzebne do przygotowania wiosennej zupy. Autorka zachęca, aby całość podawać z domowej roboty pesto. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i seler(...)", zachęca, aby dodać tej tradycyjnej zupie nieco nowoczesności, bazując przy tym na sezonowych produktach. Ona proponuje zielone minestrone. - Wykorzystuję zielone sezonowe warzywa - cukinię, groszek, bób...

  • Danie wegetariańskie.

Artykuły na temat: domowe pesto warzywa
  • Tosty z mozzarellą i domowym bazyliowym pesto

    ...5 łyżek oliwy. Zmiksować na gęsty sos, czyli pesto. Przyprawić go solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Szalotki obrać, pokroić na cząstki. Marchewki obrać, najpierw pokroić wzdłuż w plasterki, a następnie na ukośne kawałki. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć na nim marchewki i szalotki przez 5 minut. Warzywa posypać solą oraz pieprzem. Podlać...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Małe pizze z kaparami i pesto

    ...posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie wymieszaj je z margaryną, bułką tartą i pesto. Pomidory koktajlowe przekrój na pół. Pieczarki i szalotkę obierz i posiekaj. Tofu pokrój(...) pokrojone warzywa. Małe pizze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko skrop oliwą. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze do 220°C przez około 20 minut, aż ciasto...

  • Klasyczne pesto przygotowuje się z aromatycznych listków bazylii. Czy wiedzieliście jednak, że nie jest to jedyna wersja tego smakowitego sosu? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z całego świata. Do kanonu włoskiej kuchni zalicza się również prosta pasta pesto, której korzenie sięgają Ligurii. To właśnie z Genui, stolicy tego regionu,...

  • Risotto: zielony groszek i mietowe pesto.

    ...sie tak wyrazic; za to zmienilam dodatki czyli poczlaylam je ze swiezym zielonym groszkiem, wlasnorecznie wyluskanym i z mietowym pesto. Na 3 porcje Szklanka ryzu Arborio cebula lyzka(...) 450 g w straczkach i na pesto: peczek miety 30 g orzeszkow pini 2 lyzki oliwy zabek czosnku Miksujemy skladniki na pesto. Gotujemy osobno groszek 7 minut w osolonym wrzatku...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Szybkie makarony

    ...domowe z pesto Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu penne, 30 dag zielonego groszku, 1 brokuł, 2 ząbki czosnku, 10 dag sera feta, sól, pieprz, oregano, listki bazylii, 4 łyżki oliwy. Listki(...) pomidorów, ok. 10 listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, słodka papryka, 2 łyżki oliwy. Warzywa umyć, oczyścić. Cukinie i marchewki pokroić obieraczką do warzyw (albo szatkownicą) wzdłuż...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z Ameryki...

  • Wesele bez mięsa?

    ..., polskie chleby, pieczone warzywa, domowe konfitury i pachnące pasztety z grochów. Wszystko bardzo proste, przypominające polskie klasyki, równie smaczne i na pewno sycące. Szukając nieco bardziej(...) usługi nie są bardzo drogie, jednak taką opcję należy wcześniej omówić z obsługą sali, w której odbywa się wesele. Na stołach, obok wędlin i galaretek, powinny pojawić się sery, nadziewane warzywa...

  • Ta cudownie zielona pasta przywędrowała do nas wprost ze słonecznej Italii i jest jednym z symboli tamtejszej kuchni. Pełno w niej aromatów i witamin, które usprawniają pracę naszego organizmu. Klasyczna wersja składa się głównie z bazylii, ale pesto niejedno ma imię. Czy znacie inne oblicza tej pasty? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z...