• Informacje na temat:

    domowe kostki rosołowe

Przepisy na temat: domowe kostki rosołowe
  • Domowa kostka rosołowa

    ...przygotować dwa rodzaje domowej bulionetki - mięsną i warzywną. Mięsna jest intensywniejsza w smaku, wydaje się, że ma więcej wspólnego z prawdziwym bulionem. Warzywna z kolei jest mniej mętna, subtelniej(...) sprytnie przygotować własne kostki bulionowe - po prostu zamróź porcje pasty w silikonowej foremce do lodu. Później możesz je przełożyć do jednego opakowania, jeśli tak będzie ci wygodniej, ale nic im...

  • Siedem patentów na domową kostkę rosołową

    ...1. Do przygotowania domowej kostki bulionowej będziesz potrzebować: włoszczyzny, selera naciowego, cebuli, ziół (lubczyk, koperek, natka) oraz przypraw (listki laurowe, ziele angielskie, sól). Możesz(...). 1 tygodnia.  6. A jeśli jesteś przyzwyczajona do formy kostek, włóż pastę do silikonowej tacki na kostki lodu i zamroź. Zamrożona zachowa smak przez 3-4 miesiące.  7. Z jednej zamrożonej kostki...

  • Jak zrobić domowy bulion?

    Po kostki rosołowe sięgamy, gdy chcemy ułatwić sobie pracę lub po prostu wolimy oszczędzić trochę czasu. Nie są one jednak zdrowe, a buliony powstałe na ich bazie bywają nieco zbyt słone. Zamiast kupować sklepowe gotowce, warto przygotować własny bulion domowy.

  • Domowy bulion

    Czasami chcąc zaoszczędzić trochę czasu sięgamy po sklepowe kostki rosołowe. Trudno jednak nazwać je zdrowymi. Jak przygotować zdrowy bulion, który będzie bazą smacznej i pożywnej zupy dla całej rodziny?

  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    Sałatka z dodatkiem listków bazylii, kurki posypane zielonym tymiankiem, spaghetti udekorowane świeżym oregano oraz herbata z miodem zaparzona z aromatycznych listków mięty lub melisy. Już samo wyobrażenie ich smaku wystarczy, by z miejsca podjąć decyzję o stworzeniu domowego zielnika. Od czego zacząć? Najbardziej aromatyczne miejsce w kuchni W doniczkach zdobiących domowe parapety najczęściej...

  • Sprawdzone sposoby

    ...odparować, przelać do plastikowych pojemniczków i zamrozić. W ten sposób uzyskasz naturalne kostki rosołowe. 5. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie klasycznej zupy, zagotuj obrane warzywa w całości...

  • Test: ​Kohersen Mycook

    ...niektórych użytkowników) może być konieczność wykorzystania kostki rosołowej przy kilku z zaproponowanych w książeczce zup. Podczas gotowania np. kurzych udek jako bazowego składnika zupy, mięso według zaleceń(...)Sprzęt jest przeznaczony do użytku domowego. Zwłaszcza po zamontowaniu misy do gotowania na parze zajmuje dość dużo miejsca i może wizualnie zdominować niewielkie pomieszczenie, jakim jest typowa...

  • Warzywne chili

    ...soczewicę, fasolę i krojone pomidory, wlej bulion (staram się dodawać domowy bulion, ale jeśli masz jedynie kostki rosołowe, też będą dobre). Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień na mały i pozwól...

  • Przysmaki z wielkanocnego stołu

    ...: Chociaż zrobienie domowego pasztetu jest bardzo pracochłonne, naprawdę warto się poświęcić. Przygotowany z dobrej jakości chudego mięsa (np. z królika, z piersi kurczaka czy wątróbki cielęcej...

  • Modne diety dla malucha

    ..., parówki, pasztety, paluszki rybne, gotowe sosy (w tym ketchup), kostki rosołowe i mieszanki przypraw - one również mogą zawierać składniki zbożowe. 3. W wielu miejscach, na ogół w delikatesach(...). ● Bezpieczne dla malca są świeże warzywa i owoce, z których można przygotować domoweposiłki. Szkrab powinien też otrzymywać też kasze i oleje roślinne. ● Kiedy maluszek pod koniec 1. roku życia...

Artykuły na temat: domowe kostki rosołowe
  • Kostka rosołowa: Czy naprawdę może zaszkodzić?

    Wiele osób nie wyobraża sobie smaku zupy czy sosu bez kostki bulionowej. Niestety, ten produkt nie służy naszemu zdrowiu.

  • Drożdżówki z serem, sałatka owocowa i fit ciasteczka, to znakomity pomysł na słodkie śniadanie. Drożdżówki z serem340 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży saszetka cukru waniliowego ½ szklanki mleka szczypta soli4 łyżki oleju 2 żółtka (białek nie wyrzucać, będą potrzebne do posmarowania bułeczek) olej do wysmarowania miski250 g twarogu półtłustego 1 jajko2 łyżki waniliowego proszku budyniowego saszetka cukru waniliowego2 łyżki cukru mąka do podsypania blatu½ szklanki cukru pudru sok z...

  • Sól morska. Możesz ją wykorzystać jako domowy lek

    Jest nie tylko przyprawą, ale także... cennym surowcem leczniczym! Oto, jak możesz ją wykorzystać dla zdrowia.

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    W obecnej sytuacji coraz częściej decydujemy się samodzielnie przygotowywać słodkie i słone przekąski, soki, domowe przetwory czy wypieki wyrabiane na własnym zakwasie. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, które z gotowych produktów możemy zastąpić zdrowymi zamiennikami.

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    Był taki moment, że zachwyciliśmy się w Polsce gotowcami, kuchnią instant. Zupki w proszku, kostki rosołowe, kawa rozpuszczalna i inne tego typu produkty były synonimem zachodniego stylu życia, luksusu wcześniej dla nas niedostępnego (…) Nasyciliśmy się nimi i teraz zatoczyliśmy koło, wracamy do starych tradycji – mówi Patrycja Dolecka, autorka bloga kulinarnego "Trufla" i książki „Trufla. Same...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Danie na kolanie

    ...​Z kubka, z kostki, z torebki. Albo z puszki. Idealne w podróży, świetne pod namiot. Co szybkiego wrzucić do plecaka, żeby od razu nie żałować?

  • Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny brzęk szkła i rozchodzący się aromat, zwiastuje nadejście leniwego popołudnia. Spędzonego w gronie najbliższych przy kieliszku domowej nalewki. Fot. 123RF/Picsel W czym tkwi sekret takich magicznych chwil? W umiejętności nieśpiesznego smakowania wolnego czasu, prowadzenia leniwej rozmowy i powolnego popijania doskonałego trunku. Bo nalewka nie...