• Informacje na temat:

    domowa zupa z porem

Przepisy na temat: domowa zupa z porem
  • Jak zrobić domowy bulion?

    ..."szumów" i pilnować, czy nie wygotowało się zbyt dużo wody. Z domowego bulionu można też przygotować koncentrat do zamrożenia. Oszczędzi nam to czas przy kolejnym gotowaniu, co więcej, taka zupa będzie...

  • Dwukolorowa zupa

    Zachwyci wszystkich gości. Nic dziwnego, że coraz częściej pojawia się na weselnych stołach, gdzie zastępuje tradycyjny rosół. Równie dobrze nadaje się też na domowy obiad.

  • Oryginalny, domowy rosół z kurczaka

    Esencjonalny, aromatyczny i złoty czyli domowy rosół z kurczaka, uwielbiany przez wszystkich Polaków. Król i podstawa wielu zup, zastrzyk energii dla chorych, danie na każdą okazję.

  • Zielona zupa minestrone - eliksir młodości na talerzu

    Odwiedzając Sardynię Dan Buettner, zajmujący się badaniem zjawiska długowieczności i tzw. niebieskich stref, odkrył, że jednym z sekretów długowieczności mieszkańców włoskiej wyspy jest zupa minestrone. Tradycyjny przepis można nieco unowocześnić, do czego zachęca Carole Bamford...

  • Pora na kiszonki!

    Kiszone ogórki czy kapusta zawierają kultury pożytecznych bakterii, które wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową.

  • Zupa wielowarzywna na bulionie

    Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz.

  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.

  • Zupa rapatuj - Zuzia

    4-5 przesuszone przelepki (piętki) od zwykłego chleba, mała cebula, domowy smalec ze skwarkami, woda, sól, pieprz

  • U podstawy dobrej zupy

    ...czasochłonne), co więcej, taka zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Gotowy bulion należy przecedzić (wyjąć z niego dodatki mięsno-warzywne, ziele angielskie oraz listki laurowe) i odparować - gotować...

  • Jaką zupę pani lubi?

    Obiad bez zupy nie istnieje. To prawda leżąca u podstaw domowej gastronomii. Dziś nasze propozycje tego dania.

Artykuły na temat: domowa zupa z porem
  • Zupa ogórkowa z koperkiem i śmietaną

    Domowa, sycąca zupa z wkładką? Polecamy przepis na domową zupę ogórkową.

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Zupa jarzynowa z mięsem

    Domowe sposoby na leczenie przeziębienia są najlepsze! Wypróbuj przepis na rozgrzewającą, bogatą w witaminy zupę jarzynową.

  • Oto najlepsze przepisy niekwestionowanego króla mrożonych deserów – Davida Lebovitza! Jeśli do tej pory nie próbowałeś domowych lodów, nie czekaj ani chwili dłużej. Rodzina oszaleje na ich punkcie - ich smak jest nieporównanie lepszy od tych ze sklepu. Znajdziesz tu nie tylko klasyczne przepisy na lody czekoladowe czy waniliowe, ale też unikalne kompozycje smakowe: lody z pietruszki lody miodowo-lawendowe sorbet mandarynkowy lody z zielonej herbaty sorbet jeżynowo-limonkowy lody z masła...

  • Zrób sama domową wegetę

    ​Kupne mieszanki oprócz suszonej włoszczyzny zawierają glutaminian sodu, skrobię kukurydzianą i cukier. Zdrowsza będzie wersja przygotowana w domu.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Zupa fasolowa z papryczką chili

    Papryczka chili dodaje przyjemnej ostrości dobrze nam znanej zupie fasolowej.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Pora na detoks

    ..., a następnie przetrzyj przez sito. Dopraw mus mielonym cynamonem. Możesz dodać niewielkie ilości owoców mrożonych, np. malin czy jagód. • Obiad: Zupa krem z kalafiora. Ugotuj kalafiora z marchewką...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...