• Informacje na temat:

    domowa kuchnia francuska

Przepisy na temat: domowa kuchnia francuska
  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    ...wzbogacenia smaku gotowe danie możemy oprószyć drobno utartym serem - podpowiada Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Kuchnia molekularna Nie jest to co prawda konkretna...

  • Mikołajek i słodkie przekąski

    ...kulinarne, trudno uwierzyć, że to są dania serwowane w restauracjach z trzema gwiazdkami Michelin. "Mikołajek i słodkie przekąski. Łatwe przepisy do gotowania z dzieckiem" To książka bardzo francuska...

  • Żurawinowe ciasto z kurczakiem

    Jesienna kuchnia pachnie żurawiną, dlatego w naszym przepisie polecamy wyjątkowe ciasto. Nie znajdziesz tu cukru, za to kurczaka owszem. Smacznego!

  • U podstawy dobrej zupy

    Francuskie słowo bouillon oznacza m.in. wywar z mięs, warzyw bądź kości, będący podstawą zup lub zawiesistych sosów. Prawdziwy aromatyczny bulion ma niewiele wspólnego z tym powstałym po rozpuszczeniu w wodzie sklepowej kostki.

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    Gwiazda kuchni skandynawskiej, Claus Meyer, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków - Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie - uważa współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma.

  • Kulinarny kalejdoskop Zurychu

    .... Króluje tu kuchnia francuska oraz włoska. Więcej na: http://www.lasalle-restaurant.ch/ 5) Die Waid, Waidbadstrasse 45 - to idealne miejsce dla wszystkich, którzy lubią delektować się znakomitym...

  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    Nie ma chyba bardziej wyjątkowej nocy w ciągu roku niż noc sylwestrowa. Nowy Rok witamy hucznie i z pompą, wybierając najlepsze kreacje, sięgając po piękną biżuterię i robiąc staranny makijaż. W tej sytuacji zwykle brakuje nam jednak czasu na inne, nie mniej ważne sprawy, jak na przykład przygotowanie sycących dań. Mając to wszystko na uwadze, podpowiadamy, jak zrobić smaczne przekąski, które pozwolą nam przetrwać sylwestrowy wieczór w dobrej kondycji. Gwarantujemy: ich przygotowanie nie...

Artykuły na temat: domowa kuchnia francuska
  • Kuchnia mistrzów

    ...mistrz. - Chciałbym udowodnić, że wielka kuchnia nie wymaga kosztownych składników, a wśród sławnych szefów kuchni nie wszyscy są egocentrykami. Mój mentor Alain Ducasse powtarzał: bądźcie uprzejmi i dobrzy dla ludzi, na pewno to zapamiętają.  Przyznam państwu, że dla mnie taka filozofia ma nie mniejszą wagę niż mistrzowska kuchnia Massima Bottury. Dlatego trzymam kciuki za niego, jego...

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...

  • ​David Gaboriaud, "Coś francuskiego"

    We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów.

  • Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące... Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi. Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia...

  • ​Pascal Brodnicki "Kuchnia z pomysłem"

    Gotuję, nie marnuję! Jak gotować prosto, szybko, smacznie, sezonowo? A do tego tak, by jak najmniej się zmarnowało? Kuchnia z pomysłem. Kupuj mądrze, przechowuj sprytnie, gotuj pysznie to zbiór(...) wyrzucać jedzenie. Prosta kuchnia może być pyszna! Spróbuj cappuccino z zielonego groszku z wędzonym halibutem, domowego majonezu, chrupiącego tiramisu, paprykowego brownies... Ponad 60

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • 9 pomysłów na oszczędności w kuchni

    ..., ponieważ nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku ani wypełniaczy. Domowa wędlina wyniesie nas też o ok. 30 proc. taniej od tej ze sklepu. Nie opłaca się również kupowanie gotowych past do...

  • Ileż to razy czytając przepisy napotkaliśmy w składnikach świeżą bazylię czy kolendrę? W takich sytuacjach często sięgamy po torebkę z suszonymi ziołami. Błąd! Smaku i aromatu świeżych ziół nic nie zastąpi! Dodatkowo są bardzo zdrowe oraz wyjątkowo proste w uprawie, także w warunkach domowych. Fot. 123RF/Picsel Smak i aromat zioła zawdzięczają olejkom eterycznym, które podczas suszenia w sporej mierze ulatniają się. Dlatego producenci ziół suszonych wzmacniają ich smak i zapach różnymi...

  • Wyrusz w kulinarną podróż  z nową linią zup Kuchnia Świata WINIARY!

    Kuchnia Świata marki WINIARY! Zainspiruj się oryginalnymi smakami i zaskocz bliskich nową, pyszną zupą!

  • Oto najlepsze przepisy niekwestionowanego króla mrożonych deserów – Davida Lebovitza! Jeśli do tej pory nie próbowałeś domowych lodów, nie czekaj ani chwili dłużej. Rodzina oszaleje na ich punkcie - ich smak jest nieporównanie lepszy od tych ze sklepu. Znajdziesz tu nie tylko klasyczne przepisy na lody czekoladowe czy waniliowe, ale też unikalne kompozycje smakowe: lody z pietruszki lody miodowo-lawendowe sorbet mandarynkowy lody z zielonej herbaty sorbet jeżynowo-limonkowy lody z masła...