• Informacje na temat:

    dodatki do tłustego mięsa

Przepisy na temat: dodatki do tłustego mięsa
  • Tłusty czwartek z małym dzieckiem

    Wywodząca się z czasów pogańskich tradycja tłustego czwartku jest z ochotą kultywowana nie tylko przez miłośników słodyczy. Kiedyś tego dnia zajadano się pączkami z ciasta chlebowego, nadziewanego słoniną i mięsem. Około XVI wieku, ku uciesze łasuchów, pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej.

  • Tłusty czwartek – obsesja obżarstwa

    ...będzie on miał wpływ na nasze zdrowie. Proponuję kupić jednego, dobrej jakości, pączka w zaufanej cukierni i delektując się jego smakiem dochować tradycji tłustego czwartku, nie rujnując zdrowia...

  • Carbonara – fakty i mity

    ...oczywiście nie powinna znaleźć się w tym daniu. Wielu kucharzy, w obawie przed ścięciem się jajek, wybiera drogę na skróty i decyduje się na taką modyfikację. Niestety, sos z dodatkiem śmietanki robi się...

  • Pomysły na letnie obiadki

    W wakacje lekki i zdrowy posiłek z dodatkiem świeżych warzyw to jest to! Poznaj nasze propozycje przysmaków na ciepłe dni.

  • Makaron – odżywia czy tuczy?

    ...z dodatkiem ziół oraz barwione. Makaron jest bardzo wygodnym, bo szybkim rozwiązaniem, z którego chętnie korzystamy, by przygotować obiad lub kolację. Z czym serwować makaron? Ogromnym atutem(...), pomidorami i innymi warzywami. Cienkie makarony i muszelki są zwyczajowym dodatkiem do zup. Świderki doskonale sprawdzają się w sałatkach. Makaron możemy także faszerować, zapiekać i serwować w wersji na...

  • Szałwia - lekarstwo i przyprawa

    ...dodatkiem do ciężkostrawnych dań z grochu i fasoli. Ma też zastosowanie w sałatkach i farszach do drobiu. Pyszna przystawka Idealną przekąską w letni wieczór będą ruloniki z szynki nadziewane...

  • Hamburger ma swoje święto

    Hamburger to danie typu fast food wywodzące się z kuchni amerykańskiej. Składa się na nie bułka, w którą włożony jest mięsny, grillowany kotlet oraz warzywne dodatki typu pomidor, ogórek, sałata(...) żytnim - dalej nie tuczy. Mało tego, ponieważ zawiera błonnik, ułatwia wydalanie mięsa. Ono nie trawi się za łatwo, bo człowiek nie jest mięsożerny - nie mamy takich kłów jak zwierzęta drapieżne. Jak...

  • Odkurzone polskie menu

    Polska kuchnia najczęściej kojarzy się z tłustymi mięsami i mącznymi daniami. Warto jednak poeksperymentować i tradycyjne składniki łączyć z tymi typowymi dla kuchni świata. "Zawsze powtarzam(...) łączą w potrawach mniej tradycyjnych. Pierogi ruskie można podać z dodatkiem mięty, a pieczone żeberka warto polać sosem z palonej kawy. "Staram się czerpać z kuchni regionalnej, łączyć świeże...

  • Przepisy na lekkie obiadki

    .... warzywa ze słoiczka (same lub z dodatkiem mięsa). W wersji na słodko nałóż na porcję makaronu ryżowego deserek owocowy. Nasza propozycja: Zielono-pomarańczowe spaghetti po 3. roku życia Przygotuj(...) propozycja: Leśna pychotka po 2. roku życia Do zrobienia ciasta będą ci potrzebne: 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki tłustego mleka, 3 łyżki wody, 1 jajko, 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Usmaż cienkie naleśniki...

  • Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!

    ...cytrynowego. Jeśli ktoś nie lubi ostrego smaku chrzanu, może go wymieszać z drobno startymi, ugotowanymi buraczkami. Ćwikła z chrzanem także jest bardzo zdrowym dodatkiem do mięs - mówi Hanna Stolińska(...) produkt bardzo tłusty i za tym również kaloryczny (1 łyżka ma aż 160 kcal). Jego głównym składnikiem jest żółtko jaja i olej roślinny. Reszta to dodatki smakowe, takie jak sól, cukier czy musztarda...

Artykuły na temat: dodatki do tłustego mięsa
  • Szałwia - lekarstwo i dodatek do dań

    Listki szałwii nie tylko dodają potrawom ciekawego aromatu, ale poprawiają i wzbogacają ich smak. Dodajemy je do pizzy, makaronu, a nawet pierogów. Przyjemnie gorzka, świetnie komponuje się z drobiem, wieprzowiną, cielęciną, boczkiem, kiełbasą, tłustymi rybami, ziemniakami, pomidorami i bakłażanami. Fantastycznie zastępuje rozmaryn w pizzy. Ponieważ ułatwia trawienie, jest idealnym dodatkiem do...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Nie daj się miażdżycy

    Zrezygnuj z tłustego jedzenia. Codziennie gimnastykuj się i spaceruj. Pilnuj, by nie mieć nadciśnienia. Dania przyprawiaj cynamonem, imbirem i kurkumą.

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Jak kupić dobre parówki?

    Z badań wynika że około 70 proc. Polaków w wieku powyżej 15 lat sięga po parówki, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie. Dobre parówki i charakteryzują się dużą zawartością mięsa i tzw. krótkim składem.

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Tłuszcze w diecie

    ...​Zdaniem lekarzy jemy za dużo tłuszczów powodujących nadwagę, a ta, co zostało naukowo udowodnione, sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych. Między innymi z tego powodu, ale i dla ogólnie dobrego stanu zdrowia, powinniśmy ograniczyć ilości tłuszczu zwierzęcego - z mięsa i nabiału oraz przetworzonego i zniszczonego - z potraw smażonych. Zalecane jest natomiast włączenie do diety ryb morskich...

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Kluski polskie

    Leniwe Składniki na 2-3 porcje: Na kluski: 40 dag twarogu tłustego lub półtłustego, 2 jajka, 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru wanilinowego, sól, masło, bułka tarta. Na sos(...) małym ogniu ok. 90 min. Pod koniec duszenia do mięsa dodaj mieloną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody...

  • Sprawdź, czego nie wiesz o dodatkach "E"! Czym są tak naprawdę "E" dodatki?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Wyróżnikiem dodatków do żywności "E" jest to, że nie są normalnie spożywane w danym produkcie, a są do niego dodawane, aby poprawić jego smak, zapach, kolor, wygląd, konsystencję i trwałość. Stąd dzielimy je na: - barwniki (E 100 - E 199),- konserwanty (E 200 - 299),- przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E 300 - E 399),- emulgatory, środki spulchniające, środki żelujące (E 400 - E...