• Informacje na temat:

    dodatki do chleba bezglutenowego

Przepisy na temat: dodatki do chleba bezglutenowego
  • Jedzmy chleb na zdrowie

    Kampania edukacyjna "Chleb dobry" ma na celu rozprawić się z mitami dotyczącymi pieczywa, np. tym, że chleb jest tuczący, niezdrowy czy zakwasza organizm. W ramach ogólnopolskiej kampanii jej organizatorzy, czyli Fundacja "Chleb to zdrowie", we wsparciu o opinię ekspertów, chcą edukować społeczeństwo w tym temacie, promować jedzenie chleba, przedstawić fakty dotyczące jego spożywania, oraz...

  • Coś domowego na kanapki.

  • Chleb z samych ziaren - Chleb zmieniający życie

    Chlebek jest niesamowicie zdrowy, a przy okazji zadba o naszą sylwetkę, bo składa się praktycznie z samych ziaren.

  • Coś innego niż masło i na dodatek pięknie pachnące i smaczne.

  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    ...słodowy, jogurt zbożowy, jogurt herbatnikowy, gotowe dania z serem. Ryzykowne: mleko z dodatkiem witamin lub innymi dodatkami, gotowe napoje mleczne, jogurt owocowy, śmietana UHT(...) z dodatkiem włókien. TŁUSZCZE Bezpieczne: wszystkie oleje roślinne, margaryna roślinna, masło, słonina, smalec, sól i pieprz, zioła aromatyczne, PRZYPRAWY Niedozwolone...

  • Ciężko jest trafić na smaczny chleb bezglutenowy. Ale myślę, że ten przepis posmakuje nie jednej osobie.

  • Gluten komu pomaga, komu szkodzi?

    ...wynosi 251 kcal, a pełnoziarnistego chleba żytniego zawierającego gluten - 240 kcal w 100 gramach! Dodatkowo, w tej samej bułce bezglutenowej znajdziemy aż 5,4 grama tłuszczu, a w chlebie zaledwie 1,8 grama. Skąd tak wielka różnica? Otrzymanie pieczywa bezglutenowego jest trudne. Rezygnując z surowców zawierających gluten, dla uzyskania odpowiednich cech pieczywa, producenci często stosują inne...

  • przepis na 2 bochenki

  • Czym zastąpić masło?

    Coraz więcej osób rezygnuje z masła z krowiego mleka. Nie oznacza to jednak, że nie mają one smacznej alternatywy do posmarowania chleba czy do wypieków.

  • Idealna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej.

Artykuły na temat: dodatki do chleba bezglutenowego
  • Jak wybrać naprawdę dobry chleb?

    ...nazwami może ukrywać się karmel? Uważajmy na "cukier palony" i "E150" (E150a-d). Inny trick, na który wielu daje się nabrać to podpisywanie chleba jako "pieczywo wieloziarniste" - takie bochenki...

  • Cudowna mąka bezglutenowa

    Unikasz glutenu? Dbasz o zdrowie? Mąka z miłki abisyńskiej (Mąka teff) to wartościowy sposób na zastąpienie mąki pszennej i uzupełnienie diety w niezbędne witaminy i mikroelementy.

  • Który chleb jest najzdrowszy?

    ...zwykły pszenny chleb, który tylko udaje razowy, a zabarwiony jest karmelem nadającym mu ładny, brązowy kolor. Inny trick, na który można dać się nabrać do podpisywanie chleba jako "wieloziarnisty...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...z otoczkami. W trakcie produkcji mąki „białej” otoczki są odwiewane. A szkoda, bo to one stanowią źródło cennych substancji. Jeśli do chleba razowego zostaną dodane nasiona oleiste np. słonecznik, dynia(...) kromka chleba, tym bardziej sycąca. Dzięki zawartości błonnika daje na dłużej uczucie sytości. Dlatego ten rodzaj pieczywa jest wskazany dla odchudzających się, cukrzyków i osób zdrowych, aktywnych oraz...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    Uwielbiasz go, ale wyliczasz sobie każdą kromkę, bo jest tuczący? Dietetyczka wyjaśnia, że nie musisz się go obawiać. Trzeba tylko jeść zdrowy.

  • Chleb powszedni jak zakazany owoc

    Dla niektórych zwykła kajzerka na śniadanie to marzenie ściętej głowy! Czym mają się żywić nieszczęśnicy uczuleni na gluten?

  • Fakty i mity na temat chleba

    ...funkcjonowania naszego organizmu. Dbając o smukłą linię ważne jest, aby wybierać po prostu odpowiedni dla danej osoby rodzaj chleba, spożywać go w odpowiedniej ilości oraz zwracać uwagę na to z czym go(...) w kromce, przykładowo, chleba razowego. Pieczywo chrupkie jest jednak także o wiele lżejsze od pieczywa tradycyjnego. Gdy porównamy liczbę kalorii w przeliczeniu na 100 gramów, okazuje się, że popularne...

  • Dodatki do żywności: Sprawdź, co jesz!

    ...jedzenia, pozwalają zachować świeży kolor. Jednak jest druga strona medalu: dodatki mogą obniżać koszty produkcji. Pytanie więc, czy nie dostajemy ich za dużo? Bo zgodnie z prawem producenci mogą(...) jemy różne produkty zawierające te same dodatki? Przedawkowanie jest możliwe i może ono (zwłaszcza u osób wrażliwych) wywoływać uboczne skutki, np.: objawy alergii, problemy trawienne, nadpobudliwość...

  • Domowy chleb - smak, którego nie da się podrobić

    Moda na gotowanie pociągnęła za sobą również modę na wypiekanie domowego chleba. Piekarze-amatorzy jednogłośnie przyznają, że własnoręczne przygotowanie pieczywa nie jest trudne.

  • Gluten: Komu pomaga, komu szkodzi?

    ...wynosi 251 kcal [1] , a pełnoziarnistego chleba żytniego zawierającego gluten - 240 kcal w 100 gramach! Dodatkowo, w tej samej bułce bezglutenowej znajdziemy aż 5,4 grama tłuszczu, a w chlebie zaledwie 1,8 grama [2] . Skąd tak wielka różnica? Otrzymanie pieczywa bezglutenowego jest trudne. Rezygnując z surowców zawierających gluten, dla uzyskania odpowiednich cech pieczywa, producenci często...