• Informacje na temat:

    dobry sos z rosołu

Przepisy na temat: dobry sos z rosołu
  • Przepis na dobry sos

    Nawet wytrawnym kucharzom zdarzają się wpadki. Co zrobić gdy dotyczą one przyrządzanego właśnie sosu? Gdy sos jest zbyt gęsty, rozrzedź go wywarem warzywnym, rosołem lub bulionem z kostki. Przesolony sos uratujesz, wrzucając kawałek chleba lub surowy ziemniak. Sos z takim "pochłaniaczem" soli musisz chwilę pogotować. Rzadki sos zagęścisz zmiksowanymi warzywami, mąką, śmietaną lub...

  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    ...pulpeciki. Ułóż je na deseczce i włóż do lodówki na 30 minut. 3. W tym czasie zagotuj bulion. Przecier pomidorowy wymieszaj z resztą cebuli i czosnku. Do wrzącego rosołu delikatnie włóż pulpeciki. Poczekaj, aż bulion ponownie zawrze, po czym zredukuj płomień, przykryj pulpeciki i gotuj jeszcze 5-7 minut, delikatnie potrząsając garnkiem, by pulpeciki nie przywarły do dna. Wlej przecier. Sos przypraw do...

  • Ulubiony makaron Włochów to carbonara

    Spośród wszystkich dań z makaronu Włosi najbardziej lubią carbonarę - wynika z sondażu przeprowadzonego przed Światowym Dniem Makaronu, który obchodzony jest 25 października. Niektórzy eksperci mówią, że talerz makaronu uczyni cię szczęśliwym, a nawet zapewni dobry sen...

  • Domowa kostka rosołowa

    ...do swoich sosów zupełnie naturalną, smaczną i aromatyczną mieszankę warzyw i ziół. Wprawdzie nie przyrządzisz na nim rosołu, ale już zupy kremy jak najbardziej. Bulionetkę dodawaj w niewielkich(...) chwilę podsmażaj na nim posiekane warzywa, a następnie zalej je wodą (tak, aby były przykryte). Jeśli dodajesz mięso, to dobry moment, by je wrzucić do warzyw. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie...

  • Wigilia po włosku

    ..., owoce morza i makarony z przeróżnymi sosami. Według włoskiej tradycji kolacja powinna być przede wszystkim „lekka”. Oprócz braku suto zastawionego stołu, bardzo wyraźną różnicą w stosunku do naszych(...), a także czerwona papryka faszerowana pastą z tuńczyka. Jako pierwsze danie króluje z kolei flagowy przysmak Włoch, czyli makaron. Podaje się go z rybami, frutti di mare, z sosem pomidorowo – tuńczykowym...

  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    ..., więc to dla mnie taki trochę chleb powszedni. Który przepis z najnowszej książki jest twoim ulubionym? - Pieczeń pietruszkowa podana z sosem grzybowym na bazie porto - to jest coś, co bardzo lubię. Pietruszka to jest warzywo zazwyczaj utożsamiane z dodatkiem do rosołu. Więc ta pietruszka ma takie dosyć ograniczone wydawałoby się pole manewru, a przecież można zrobić z niej mnóstwo rzeczy...

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...z badań. Kolejnym powodem jest wspomniana przez nas data przydatności do spożycia - wyrzucamy dobry produkt, bo dwa dni wcześniej minął termin wydrukowany na opakowaniu. Moja książka podpowiada, co zrobić(...), pamiętajmy, żeby przetworzyć użyte w tym celu warzywa. Każdy składnik zasługuje na drugą szansę. Jak wygląda to w praktyce? Co możemy zrobić np. z mięsem z rosołu? - W książce podaję przepis na...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...mazurek, ale polukrowany na fioletowo i ozdobiony... świeżymi fiołkami! Lubię nowinki, ale cenię także tradycję. Moja gęś faszerowana w sosie z jarzębiny zajęła pierwsze miejsce w konkursie...

  • Kluchy i kluski

    ..., stanowią dodatek do rosołu, zup czystych, do mięsa z sosem, a także jako osobne danie, po prostu polane stopionym masłem. Istnieją też kluski półfrancuskie. To nic innego jak kluski francuskie, do(...) przed podaniem potrawy. Takie kluski, ze względu na swoją delikatną konsystencje, są idealnym dodatkiem do wielu wspaniałych zup, jak chociażby do rosołu czy pomidorowej. Kluski kładzione przyrządza...

  • Natura i tradycja na talerzu

    ..., osusz i natrzyj przyprawami i ziołami (np. solą, pieprzem, sosem sojowym, czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny). Mięso wstaw do lodówki na kilka godzin. Piecz 60-80 minut w żaroodpornym naczyniu...

Artykuły na temat: dobry sos z rosołu
  • Tłuszcze. Dobre czy złe?

    ...rosołu i zup na kostkach rosołowych. Sami przygotujmy bulion ze świeżej włoszczyzny, mięsa, z dodatkiem ziół (np. koperku, natki pietruszki, majeranku). Ostudzony wywar wlejmy do pojemniczków i zamroźmy(...), że w tym produkcie będzie sporo tłuszczów trans. Unikajmy przetworzonych produktów w proszku, typu instant, dań garmażeryjnych, panierowanych, gotowych, sosów, fast-foodów, słodyczy i słodkiego...

  • Co należy jeść, żeby zwiększyć ilość białka?

    ...herbata.  Kolacja  Łosoś pieczony z sałatą, pomidorami i z sosem winegret, kasza bulgur, sok wyciskany z pomarańczy albo makaron razowy z krewetkami, czosnkiem, natką pietruszki, sokiem z cytryny, woda...

  • Rewolucja na talerzu

    ...jak ten z 27 kwietnia nie trzeba wydać i dziesięciu złotych? Sama zobacz: "Zupa zwana à la Julienne , sztuka mięsa z sosem grzybowym, szpinak z omletem, kapłon z melonem w occie". - Porachuj sobie(...) z kartoflami, kurczęta z mizerią, pekeflejsz [mięso wołowe peklowane, potem gotowane - M.S.] z kartoflami, kotlety cielęce bite z sosem szczawiowym, ciastka parzone z galaretą malinową". Aby zrobić choć jeden...

  • ...ogniska. W domu musi pachnieć chlebem, ciastem, dobrym obiadem. W domu musi palić się pod kuchnią. Wtedy wszystko gra. Kiedy moje dzieci chorują, ja po zabezpieczeniu leków i porady lekarskiej, gnam do kuchni gotować aromatyczny rosół, a z niego potrawkę lub sztukę mięsa w sosie (musztardowym, chrzanowym lub innym, w zależności od nastroju). Dzięki Bogu teraz wszyscy zdrowi, ale i tak zarządzili na...

  • Na wierzch wypływa

    ...całą moc do wina. Jest to wspaniały dodatek do sosów, a łyżeczka tego diabelskiego płynu dodana do banalnego rosołu czyni zeń wytworny bulion. Jeśli nie spróbujecie, to nie uwierzycie. Twój STYL...

  • Przeziębienie. Pokonaj chorobę w trzy dni

    ..., i przyczyną powikłań, np. zapalenia zatok. Inhalacja z soli. Do miski wsypmy łyżkę soli kuchennej i zalejmy wrzątkiem. Zamiast soli możemy dodać 2-3 krople olejku eukaliptusowego lub sosnowego(...) przemarznięci i czujemy, że coś nas bierze, przygotujmy rozgrzewającą kąpiel stóp z dodatkiem olejku, np. goździkowego czy sosnowego. Wlejmy do garnka 2 l wody i wrzućmy kilka goździków. Chwilę gotujmy...

  • Przeziębienie? Pokonaj chorobę w 3 dni

    ...dodać 2-3 krople olejku eukaliptusowego lub sosnowego. Nachylmy się nad naczyniem, nakryjmy głowę ręcznikiem tak, aby większa część pary docierała do nosa. Lecznicze opary wdychajmy przez 15 minut(...).  Kąpiele stóp Gdy jesteśmy przemarznięci i czujemy, że coś nas bierze, przygotujmy rozgrzewającą kąpiel stóp z dodatkiem olejku, np. goździkowego czy sosnowego. Wlejmy do garnka 2 l wody i wrzućmy kilka...

  • ...sprobuje. wole portugalska kuchnie z peri peri sosami. albo standardowa wloska. paradoksalnie ja gotuje spaghetti bolognese dla mojego przyjaciela z Bolonii:) Hiszpanska kolezanka tez nie gotuje(...) poquito" :) Smiesznie bylo jednak. No to tyle na tyle. Tajska kuchnia jest wyborna. A szkocki black pudding to po prostu nasza kaszanka:) Tesknie za naszym dobrym jedzeniem. za bigosem...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...beef stew. Z grzybami? - Nie, to inny przepis. Zrobiliśmy wołowinę z anchois. Wbrew pozorom nie ma smaku anchois, ale dzięki niemu powstaje taki gęsty, włoski sos. Ale przede wszystkim(...). Teraz to modne. - W Stanach też. Ale ja nie piekę, nie potrzebuję. Dobry chleb można kupić w Nakle. Pieczenie chleba wymaga czasu, zaangażowania, pilnowania zakwasu. A w Chobielinie nie mieszkamy...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...z podróży. Znajomi dzwonią do ciebie po kulinarny ratunek? - Tak, znajomi i znajomi znajomych. SOS kulinarne Ania Starmach działa najczęściej w sytuacjach podbramkowych, np. urodziny męża, za(...) podstawa to dobry nóż. Nie musi ich być osiemnaście, wystarczą dwa ostre, moja mama całe życie używa małego nożyka i kroi nim wszytko, natomiast tata nawet cebulę obiera dużym nożem. Kiedy odwiedzasz...