• Informacje na temat:

    dobry sos pomidorowy

Przepisy na temat: dobry sos pomidorowy
  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    ...pulpeciki. Ułóż je na deseczce i włóż do lodówki na 30 minut. 3. W tym czasie zagotuj bulion. Przecier pomidorowy wymieszaj z resztą cebuli i czosnku. Do wrzącego rosołu delikatnie włóż pulpeciki. Poczekaj, aż bulion ponownie zawrze, po czym zredukuj płomień, przykryj pulpeciki i gotuj jeszcze 5-7 minut, delikatnie potrząsając garnkiem, by pulpeciki nie przywarły do dna. Wlej przecier. Sos przypraw do...

  • Dobry sos do makaronu,kotletów mielonych czy pulpetów,

  • Dobra pizza z domowego piekarnika

    ...chcemy. I znów konieczny jest proces rośnięcia w temperaturze pokojowej przez trzy- cztery godziny. Po tym czasie cienko rozkładamy ciasto na płycie z piekarnika i dodajemy dodatki: sos pomidorowy...

  • Ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków.

  • Gulasze - dobre także po podgrzaniu

    Soczyste mięsne kąski w sosie z warzywami to bogactwo smaku i... wspaniale rozgrzewające danie. Następnego dnia są równie wyborne, jak tuż po przyrządzeniu!

  • Szybki sos do wszystkiego:makaronu,mielonych kotletów, gołąbków i wielu innych dań.

  • Zapiekanka gołąbkowa

    Oryginalny pomysł na gołąbki w nietypowej, choć znakomitej w smaku formie! Delikatna kapusta, odpowiednio przygotowany mięsny farsz, sypki ryż, przyprawy, a do tego mocny sos pomidorowy - w parę chwil przygotujesz doskonałą zapiekankę, którą zaskoczysz wszystkich domowników.

  • Sos jest lekko pikantny. Idealny do kurczaka, makaronu i kopytek.

  • Lekkie zapiekanki  z mielonego mięsa i warzyw

    Są pełne witamin, minerałów oraz pełnowartościowego błonnika. A do tego nie ma w nich ciężkich sosów i są... przepyszne.

  • Pyszny sos pomidorowy "ala" keczup. Trochę pracochłonny ale wart poświęconego czasu: domowy i bez konserwantów.

Artykuły na temat: dobry sos pomidorowy
  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ..., żeby znaleźć dobry produkt, nie trzeba specjalnie jeździć kilkadziesiąt kilometrów. W książce wspominałaś, że cały tydzień czekasz na sobotnią wyprawę na targ. Gdzie jeszcze szukać produktów, które(...) rezygnować z gotowania. - W mojej książce są dania, które naprawdę można zrobić w 15 minut, np. soczewicowa grochówka czy kartoflanka z łososiem -  bardzo pożywne zupy, starczające za cały wartościowy...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Jak upiec w domu dobrą pizzę?

    Znamy kilka sprawdzonych trików!

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Jedzenie dobre na upał

    ...ponownie włóż do garnka, w którym się gotował i dokładnie wymieszaj z przygotowanym sosem pesto. Po porcji makaronu rozłóż na cztery talerze, posyp pozostałymi uprażonymi orzeszkami. Resztę parmezanu(...), pokrój w drobną kostkę. Papryczkę chili rozetnij wzdłuż, usuń nasionka. Strączek drobniutko posiekaj. Zmiksuj połowę twarogu ze śmietaną, ketchupem i koncentratem pomidorowym. Dodaj pomidory i papryczkę...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Nadziewane papryki

    ...końcem połóż ser i przykryj odciętą częścią. Po upieczeniu posyp posiekanym szczypiorkiem.  3. Sos z pieczenia zlej do rondelka, dodaj przecier pomidorowy, sól oraz pieprz. Gotuj, aż zgęstnieje. Zobacz...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Bloody Mary

    ..., że to pomidorowy chłodnik z wódką i przyprawami. Te ostatnie dodajemy według uznania - czy wolimy nieco więcej pikanterii, czy raczej delikatną słodycz pomidorów, tylko lekko podkreśloną przez inne(...) shakować zbyt mocno, bo napowietrzony sok pomidorowy będzie niesmaczny. Chcemy dobrze schłodzić i wymieszać składniki, a nie je rozwodnić. Możemy też wykorzystać technikę rzucania, czyli zasypujemy...

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet, że dopiero wtedy potrawy nabierają...