• Informacje na temat:

    dobry przepis na zalewe do grzybów

Przepisy na temat: dobry przepis na zalewe do grzybów
  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    ...zrobiony z własnoręcznie zebranych darów natury. Jak zrobić to poprawnie, szybko i tak, by susz nie stracił na jakości? Istotne jest przygotowanie - grzybów nie powinniśmy myć przed suszeniem(...) jesiennej pogodzie nie ma co ryzykować. Lepiej przygotować im dogodne warunki w domu. Jeśli często wypuszczamy się do lasu "na łowy", warto zainwestować w suszarkę do grzybów, warzyw i owoców. Gdy mamy ją...

  • Wypróbowany przepis na "Szczodraki na dobry rok"

  • Sprawdzony przepis na "Ciastka - buźki na dobry dzień"

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak przygotować dobry zakwas na żurek ?"

  • wariacja na temat Bulletproof Coffee

  • Pyszna, pożywna, kolorowa, wieloskładnikowa jajecznica.

  • Fajny sposób na zamarynowanie grzybów.

  • Sałatka na dobry humor polana sosem jogurtowym jest zdrowa i prosta w przygotowaniu:))

  • Wspomnienie barw jesieni natchnęło mnie do tego, aby zrobić dzisiaj na śniadanie puchate i pyszne amerykańskie naleśniki. Żeby było jak w filmach, podałam je z syropem klonowym. Takie małe szczęście na powitanie dnia :-)

  • Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

Artykuły na temat: dobry przepis na zalewe do grzybów
  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...szukasz nowych pomysłów i przepisów? Przygotowaliśmy dla Ciebie garść wskazówek i podpowiedzi na ten temat!

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

  • Puste miejsce przy stole

    ...sam materiał dotknie jego skóry. Prawie tak, jakbym ja głaskała Michała. Brak mi jego ciała. Piekę piernik według staropolskiego przepisu: wytrzyma podróż, będzie go cieszył jeszcze długo - miód, mąka i bakalie, nie zepsuje się. Teściowa podaje przepis na śledzie po warszawsku. Obtaczam w mące. Potem kładę na wrzący olej. Odsączam. Zalewam octem. Martwię się, że źle wyszły. Tak chciałam, żeby...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...