• Informacje na temat:

    dobry obiad z ziemniakami

Przepisy na temat: dobry obiad z ziemniakami
  • Kotleciki z ziemniaków

    ...tak zwanych resztek z obiadu. Dobrą wiadomością jest, że do przygotowania kotlecików ziemniaczanych możemy użyć nie tylko świeżo ugotowanych, ale też wczorajszych (trzymanych w lodówce) ziemniaków(...) postawmy garnek z ziemniakami na chwilę na palniku, niech odparują. 2. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy żadnego z tych przedmiotów utłuczmy ziemniaki...

  • Dynia - na konfitury i do obiadu

    Kto jeszcze nie przekonał się do smakołyków przyrządzanych z dyni, niech spróbuje w tym sezonie przygotować dyniową konfiturę. Znakomity, delikatny smak i aromaty, pochodzące z wybranych dodatków, mogą urzec niejednego sceptyka.

  • Dobry ziemniak nie jest zły – nie tuczy!

    ..."Mamo! Już nie dam rady zjeść więcej obiadu!" - woła dziecko. I wtedy z ust rodzica pada to słynne zdanie: "To zostaw ziemniaki, a dojedz mięso". Dlaczego tak nisko cenimy warzywo, którego w Polsce mamy pod dostatkiem? Co sprawia, że spychamy go na szary koniec naszych potrzeb żywieniowych? Pierwszy powód - czysta matematyka. Ziemniaki są tańsze, więc łatwiej nam potraktować je jako odpady, bo...

  • Polacy kochają ziemniaki

    Niektórym wciąż trudno wyobrazić sobie jakikolwiek obiad bez mięsa i ziemniaków. A co ze słodkimi ziemniakami? Bataty są już powszechnie dostępne w większości polskich sklepów. Nie zmieniło to jednak głęboko zakorzenionej u wielu osób obawy przed nowościami.

  • Wyjściowy obiad: do pracy i na wycieczkę

    Na zewnątrz jest coraz cieplej i czujesz przypływ energii? Nie marnuj czasu na siedzenie w domu! Idź na spacer, pobiegaj, a nawet zjedz coś pod chmurką. Świeże powietrze nie tylko dotleni Twój organizm, ale i poprawi nastrój. Podpowiadamy, co przyrządzić na smaczny obiad do pracy lub na wycieczkę. Będzie pysznie!

  • Ziemniak - powrót króla warzyw

    Ostatnio nie mają dobrej prasy. Uznawane za tuczące i niezdrowe, rzadziej goszczą na naszych stołach. A szkoda! Wystarczy je odpowiednio przygotować, a będą witaminową pigułką dobrą dla każdego - od juniora po seniora. Do niedawna ziemniaki uważano za główne źródło witaminy C. Nasze mamy i babcie nie wyobrażały sobie obiadu bez ziemniaków. I choć zawierają mniej tej witaminy w porównaniu...

  • Kolacja na dobry sen malucha

    ...spokojną noc jest bardziej niż dotychczas sycąca kolacja. Na tym etapie dobrym pomysłem jest zagęszczenie mleka kleikiem ryżowym lub kukurydzianym albo porcja gotowej kaszki mleczno-ryżowej. Aby dziecko(...) wieku jedzą już zwykle zupki z małymi kawałeczkami pokarmów, doskonaląc tym samym umiejętność gryzienia i przełykania. Dlatego to dobry czas, by oprócz kaszki zaproponować malcowi na kolację także...

  • Kotlety schabowe

    Oto prawdziwy król polskich stołów i stały element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Z zestawie z ziemniakami i surówką nie ma sobie równych. Aby schabowy był jeszcze smaczniejszy, warto wykorzystać pewien prosty trik.

  • Zupy dobre na wszystko

    Są sycące, rozgrzewają i wzmacniają. Zimą nic tak nie poprawia samopoczucia, jak talerz smacznej, gorącej zupy. Choć w wielu domach to tylko wstęp do obiadu, właściwie przyrządzona, sprawdzi się(...)). Jeśli po zjedzeniu takiej potrawy maluch ma poczuć wilczy apetyt, zupa nie może być gęsta, a porcja duża. Gdy ma stanowić samodzielne danie, trzeba ją ugotować z ziemniakami, mięsem i zabielić śmietaną...

  • Kolacja na dobry sen

    ...najlepszą receptą na spokojną noc jest bardziej niż dotychczas sycąca kolacja. Na tym etapie dobrym pomysłem jest zagęszczenie mleka kleikiem ryżowym lub kukurydzianym albo porcja gotowej kaszki mleczno(...). Po 1. roku Maluchy w tym wieku jedzą już zwykle zupki z małymi kawałeczkami pokarmów, doskonaląc tym samym umiejętność gryzienia i przełykania. Dlatego to dobry czas, by oprócz kaszki...

Artykuły na temat: dobry obiad z ziemniakami
  • Ziemniak - powrót króla warzyw

    Ostatnio nie mają dobrej prasy. Uznawane za tuczące i niezdrowe, rzadziej goszczą na naszych stołach. A szkoda! Wystarczy je odpowiednio przygotować, a będą witaminową pigułką dobrą dla każdego - od juniora po seniora. Do niedawna ziemniaki uważano za główne źródło witaminy C. Nasze mamy i babcie nie wyobrażały sobie obiadu bez ziemniaków. I choć zawierają mniej tej witaminy w porównaniu, np...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Zdrowe frytki - nie tylko z ziemniaków

    ..., którym posypujemy frytki. Całość pieczemy od 25 do 30 minut. Frytki jarzynowe Nie tylko warzywa ziemniakopodobne nadadzą się na pyszne frytki. Jako przekąska lub dodatek do obiadu możemy wykorzystać...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Jak być dobrą mamą?

    ...albo nie możesz, bo np. karmisz piersią, proś o pomoc w zrobieniu zakupów albo zgódź się na to, żeby teściowa przywiozła ci obiad. Zrobisz jej tym przyjemność i odpoczniesz od stania przy garnkach(...) mamą na szpilkach, jeśli lepiej czujesz się w tenisówkach, ani do gotowania obiadów z trzech dań, tylko dlatego, że twoja znajoma tak robiła przez cały urlop macierzyński. Bądź sobą i pozwól na to samo...

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • Dieta na dobry sen

    Często nie zwracamy uwagi na to, jakie produkty spożywamy na śniadanie, obiad czy kolację, nie zdając sobie sprawy z tego, że to, co jemy, ma wpływ na nasze samopoczucie, koncentrację w ciągu dnia i wypoczynek w nocy. Osoby cierpiące na bezsenność powinny przyglądnąć się dokładnie temu, co jedzą wieczorem. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że dobra kolacja to dobry sen. Biorąc pod uwagę...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Nie wszystko dobre, co bardzo gorące

    Jesteśmy przyzwyczajeni do ciepłych posiłków. W końcu obiad większości z nas kojarzy się z potrawami gotowanymi, grillowanymi czy smażonymi. Niektórzy śniadanie też jedzą "na ciepło". Często (zwykle jeśli chodzi o mięso czy ryby) obróbka cieplna jest rzeczywiście korzystna dla ich smaku. Jednak we wszystkim warto zachować umiar, mając na uwadze powiedzenie: co za dużo, to nie zdrowo.

  • Czy tłuszcze w każdej postaci szkodzą naszej sylwetce? Czy za wszelką cenę powinniśmy starać się wyeliminować go z naszej diety? Na te i wiele innych pytań odpowiada dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Często słyszymy, że tłuszcze są niezdrowe i powodują tycie, dlatego powinniśmy wyeliminować je z diety. Tymczasem to w nich rozpuszczają się ważne dla zdrowia witaminy, m.in. A,D,E i K. Z których tłuszczów należy zatem całkowicie zrezygnować, a które ograniczyć? Agata Ziemnicka - Łaska: -...