• Informacje na temat:

    dobry obiad z królika

Artykuły na temat: dobry obiad z królika
  • Codzienny, niedzielny, wspólny

    Podczas naszych codziennych obiadów brakuje mi gwarnej, hałaśliwej atmosfery sprzed paru lat, kiedy wszystkie dzieci były jeszcze w domu.

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    ...dolegliwości, wyeliminujmy go. Nie tykajmy żywności o przekroczonej dacie przydatności do spożycia. Potrzebujemy białka z dobrych źródeł. To kurczak zagrodowy bez skóry, mięso z królika, chuda wołowina(...). Sprawią, że będziemy jeszcze bardziej niedożywieni. Na obiad zjedzmy kawałek mięsa czy ryby, ziemniaki lub drobną kaszę, a nie tylko jarzyny. Najlepiej spożywać 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia. Przerwy między...

  • Czy tłuszcze w każdej postaci szkodzą naszej sylwetce? Czy za wszelką cenę powinniśmy starać się wyeliminować go z naszej diety? Na te i wiele innych pytań odpowiada dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Często słyszymy, że tłuszcze są niezdrowe i powodują tycie, dlatego powinniśmy wyeliminować je z diety. Tymczasem to w nich rozpuszczają się ważne dla zdrowia witaminy, m.in. A,D,E i K. Z których tłuszczów należy zatem całkowicie zrezygnować, a które ograniczyć? Agata Ziemnicka - Łaska: -...

  • Sekrety najlepszej Paelli

    Oczywiście ta dobra, walencka paella, o której mówią, że "łączy góry z morzem", łącząc smak mięsa królika lub kurczaka ze smakiem owoców morza, dojrzałych w słońcu warzyw, okrągłego ryżu i złotego(...) tego przepisu będzie  pyszna nawet w Polsce.  Paella tradycyjnie gotowana jest przez mężczyzn na niedzielny obiad. Nigdy na kolację, bo ryż pęcznieje w żołądku. Gotuje się ją na prawdziwym ogniu...

  • Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie zaserwować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Co zamiast mięsa?

    ...graham.  II śniadanie:  sałatka z kaszą pęczak, z kiełkami, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i oliwą, posypana natką pietruszki i pestkami dyni.  Obiad:  zupa krem z zielonych warzyw (brokuł...

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet, że dopiero wtedy potrawy nabierają...

  • ​Babcia, mama, córka. Wsparcie przez pokolenia

    ..., że obie zrozumie najlepiej. Kasia: Babcia nauczyła mnie robić na drutach i szyć. Dzwonię do mamy codziennie rano, żeby powiedzieć "dzień dobry" i zapytać, jak się czuje. Druga Kasia: Babcia(...) babci przychodzili wszyscy: i mieszkające po sąsiedzku dzieci, i niepełnosprawny intelektualnie syn znajomej, i nadużywający alkoholu sąsiad. Dla każdego miała obiad, herbatę, coś słodkiego. A przede...

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie, zwłaszcza gdy zostaną nam świąteczne resztki. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet,...