• Informacje na temat:

    dobry na sos do gołąbków

Przepisy na temat: dobry na sos do gołąbków
  • Gołąbki (po 12. miesiącu)

    To prawda, że są bardzo pracochłonne. Jednak domowy smak gołąbków to prawdziwe niebo dla podniebienia. Obiad jest mało kaloryczny, za to bardzo wartościowy. Ryż jest dobry dla dzieci, bo nie zawiera glutenu, nie uczula, jest delikatny dla żołądka, lekkostrawny, zawiera mało sodu dzięki czemu woda nie jest zatrzymywana w organizmie.

  • Gołąbki (po 12. miesiącu)

    To prawda, że są bardzo pracochłonne. Jednak domowy smak gołąbków to prawdziwe niebo dla podniebienia. Obiad jest mało kaloryczny, za to bardzo wartościowy. Ryż jest dobry dla dzieci, bo nie(...) łyżeczki wegety, listek laurowy, kilka łodyg natki pietruszki. Gołąbki przykryj dokładnie liśćmi kapusty. W garnku dla malucha po ułożeniu gołąbków wsyp szczyptę soli, 1 mały listek laurowy i kilka...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ..., jagnięcego lub koziego mięsa wymieszany z burghulem (odmiana kaszy), orzechami piniowymi, oliwą oraz przyprawami. Jedzony z płaskimi chlebkami oraz sosem jogurtowo - czosnkowym. Z mięsem czy(...), wiele dań zawiera w swoim składzie liście winogron. Przyrządzane są na podobieństwo polskich gołąbków, czyli faszerowane miedzy innymi ryżem i mięsem. Wykorzystywane są również jako "kołderka" dla...

Artykuły na temat: dobry na sos do gołąbków
  • Miel i smaż

    Mięso mielone kojarzy się przede wszystkim z kotletami czy sosem do spaghetti. A gdyby pójść o krok dalej i nadać mu niepowtarzalnego, nieco orientalnego smaku? Zobacz, jakie to proste!

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...sparz, obierz, pokrój. Dodaj do wywaru po pieczeniu gołąbków. Gotuj 5-6 min. Dopraw, zmiksuj. Podawaj gołąbki z ryżem, polane sosem. Budyń kapuściany Kapustę podziel na ćwiartki, ugotuj (zachowaj...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    ...zaproszeń z parą gołąbków, torty zrzuciły klasyczną biel, a dekoracje nie ograniczają się do czerwonych róż. Każda młoda para chce, aby jej wesele odzwierciedlało osobowość i zainteresowania nowożeńców(...) pomiędzy gęstymi sosami i miękkimi plackami z Indii, zasmażanym ryżem rodem z Tajlandii a wietnamskimi zupami pho. Rozgrzewające, dobrze przyprawione dania idealnie nadadzą się na zimniejsze miesiące...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Wesele bez mięsa?

    ..."tradycyjnego" i wegetariańskiego wesela nie różnią się, ale w tym drugim przypadku nie do przecenienia może okazać się dobry kontakt z szefem kuchni. Jak z jego pomocą zaplanować jadłospis, by żaden z gości nie pomyślał, że czegoś na stołach brakuje? Wystarczy, że miejsce schabu w sosie i piersi z kurczaka zajmą klopsy z soczewicy, faszerowane papryki lub pieczarki, kotlety sojowe, placki i roladki...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Sekrety udanego przyjęcia

    ...do góry po lewej stronie nakrycia. Goście przy stole powinni mieć tyle miejsca, by mogli swobodnie używać sztućców. Odpowiednio rozkładamy na stole sztućce i kieliszki. Gdzie siadamy Dobry(...) chcemy podać kilka dań, nie powinny być one syte. Ważne jest także, by potrawy harmonizowały ze sobą. Jeśli nie znamy wszystkich zaproszonych gości, w dobrym tonie będzie przygotowanie jakiejś potrawy...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...