• Informacje na temat:

    dobry na buraczki w słoiki

Przepisy na temat: dobry na buraczki w słoiki
Artykuły na temat: dobry na buraczki w słoiki
  • Słoik pełen witamin

    Przetwory z warzyw i owoców to nie tylko pyszne konfitury, sałatki, czy smakowite dodatki do potraw. Mogą też z powodzeniem zastępować leki. Jesień to dobry czas na zaopatrzenie domowej apteczki(...) i przypraw, możesz kisić buraczki, kapustę, ogórki, pomidory, paprykę, a nawet jabłka! To jedna z najlepszych i najzdrowszych metod przechowywania warzyw i owoców. Pod wpływem fermentacji dochodzi do...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • W cztery tygodnie popraw odporność całej rodziny

    .... Hartowanie w wodzie. Nawet, jeśli temperatura wody w morzu, jeziorze czy rzece nie zachęca do kąpieli, możecie wykorzystać ją, by wzmocnić odporność. Kilkuminutowa kąpiel to dobry trening dla organizmu(...) posiłki. Buraczki czy ziemniaki można jeść cały rok. Teraz wykorzystuj warzywa, których nie jadacie zbyt często, np. przygotuj sałatkę z młodych liści szczawiu oraz mniszka lekarskiego, podaj duszone...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ...wypijaj pół szklanki odlanego z buraków soku. Kiszone buraczki wspomagają oczyszczanie jelit, bo doskonale poprawiają ich perystaltykę. Więcej dobrych bakterii - grzybek tybetański : 250 ml pełnotłustego(...) jelita, bez naturalnej ochrony dobrych bakterii, są doskonałym miejscem do rozwoju bakterii chorobotwórczych. Aby do tego nie dopuścić, zastosuj kuracje olejowe. Mają podwójne działanie - ułatwiają...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • Ty nie jesteś zwykły menel, Baśka!

    ...rękawiczkach, więc tipsy się nie niszczą. Dziś postawiła przede mną pełniutki talerz krupniku. Jest gęsty i gorący. Taki lubię. Mogę liczyć jeszcze na mielonego z tłuczonymi. I na buraczki. Albo na bigos(...) pamięć straciłaś, Baśka? Gdzie byłaś? Co robiłaś? W słoiki ci ponalewałam. Martwiłam się! Więcej mi tego nie rób! I poszła po zupę. Kochane dziecko. Myślała o mnie z troską. Daje mi dużo więcej niż...

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...