• Informacje na temat:

    dobry makowiec z serem

Przepisy na temat: dobry makowiec z serem
  • Pyszna, pożywna, kolorowa, wieloskładnikowa jajecznica.

  • Pyszne ciasto z wieloma pysznymi warstwami. Tu wykorzystałam gotową masę makową przez co skraca się czas robienia tego ciasta, masę na sernik mieszamy za pomocą rózgi. Prosty, łatwy i pyszny. Idealny na wszelkie imprezy lub święta :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Klasyczny makowiec"

  • Przepis na idealny makowiec.

  • MAKOWIEC - 2 STRUCLE

  • Makowiec na spodzie z mąką krupczatką - pełen maku, pełen smaku:)

  • Domowy makowiec długo utrzymuje świeżość przechowowany w folii w lodówce.

  • Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam.

  • Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Przepis na to ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do pękających rolad makowych.

  • pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt

Artykuły na temat: dobry makowiec z serem
  • ...bawić. Wiedziałam, że mama jej miała zawsze napieczonych kołoczków z serem albo makrony. A jak przychodziła Wielkanoc bądź Boże Narodzenie to z pieca wyciągała niezliczone ilości makowców i innych ciast(...) domu szłam zawsze z moją mamą do niej na kawę i na oczywiście kołoczki z serem. A ona opowiadała…..opowiadała nam swój dramat, który zaczął się już wtedy, gdy stałam na górce i wołałam  - Tereskaaa...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...pewnie się pojawi. Do tego prosta tarta makowa z bezą i wiśniami (dużo łatwiejsza niż drożdżowy makowiec - zawijaniec). Kocham Boże Narodzenie, nie tylko za atmosferę, ale także dlatego, że to...

  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    ...w occie. Jest to dobry i szybki sposób konserwacji jedzenia. Zupy i bigos również przetrwają w zamrażarce bez uszczerbku. Ale można je także pasteryzować. W tym celu trzeba je przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i włożyć do garnka z wodą bądź piekarnika. Po kwadransie termin ich przydatności do spożycia zostanie przedłużony. Do mrożenia nadają się ciasta: makowiec, sernik czy piernik...

  • Wielki Test o Żywności – znamy wyniki

    Tradycyjna Specjalność jest: bardzo kruchy bardzo soczysty 7. Które z ciast można, a nawet trzeba przygotować na kilka tygodni przed Wigilią? piernik makowiec 8. O ile wzrosła liczba gospodarstw...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    .... Gwiazdą wieczoru jest makowiec z dużą ilością bakalii, z różą, najlepszym makiem, robiony według przepisu mamy. Każdego roku zjeżdżamy się całą rodziną do mojego rodzinnego domu w Krakowie, by się spotkać(...) nie wyobrażam sobie, że święta spędzam daleko od rodzinnego domu. I nieważne, ile jest potraw na stole, czy karp się przypalił, a sernik opadł, makowiec się zbytnio przyrumienił. Nie to jest...

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    ...poza nią. Piekła też przepyszne ciasta drożdżowe, wielkie blachy... Jej makowiec był nie do powtórzenia. Niestety, zabrała przepisy ze sobą. - Największą atrakcją świątecznego stołu był pasztet...

  • ...szklaną szybę, jak świat przebiega jej przed oczyma.   Piernik wyszedł naprawdę dobrze. Smaczny, aromatyczny, pełen wspomnień… Makowiec też, choć za mało maku.   Pamięta jak zaszła w ciąże...

  • ...jest siła tradycji. Żebym miała paść na pysk musiał być makowiec (mak jechał w ciężarówce przez całą Europę), ryba w galarecie (zamiast karpia łosoć, ale też po żydowsku), uszka w barszczu (niestety nie na zakwasie jak zawsze, ale tez dobrym), oczywiście sernik, chociaż wiem, ze nie tak dobry jak w kraju, bo ser dodany inny, ale jednak. Dla Wojtka śledzie z wiśniami, sama musiałam modzić, bo...