• Informacje na temat:

    dobry keks

Przepisy na temat: dobry keks
  • Święta first minute – co możemy przygotować wcześniej?

    .... Świąteczny keks nabierze odpowiedniego bakaliowego smaku i aromatu! Świąteczny keks Składniki: 4 jajka pół szklanki soku pomarańczowego 300 g masła 2 szklanki mąki pszennej tortowej 10 g proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 g proszku do pieczenia 1 opakowanie (90 g) mieszanki keksowej np...

  • Warzywne ciasta na słodko i na pikantnie

    ...zmiksuj oddzielnie. Na ciasto wyłóż najpierw mus bananowy, następnie otrzymaną z mleka kokosowego bitą śmietanę. Ostry keks z batatów Sposób przygotowania: 1. Wodę z ciecierzycy ubij razem(...) (do smaku). Wymieszaj. 2. Pomidory i orzechy grubo posiekaj. Domieszaj do ciasta. Przełóż je do foremki keksowej. Piecz około 40 minut w temp. 175 st. Wersja light Zamiast orzechów dodaj suszony...

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ..., które niestety bardzo tuczą to mazurek, sernik, ciasto z kremem i polewą, ciasto kruche oraz tiramisu. W połowie stawki plasują się keks i sękacz. Alkohol  - nie pasuje do świątecznego śniadania...

  • ...- piknikowe Sałatka z warzywami i pieczoną wołowiną Jarskie zawiniątka Serowe zawijasy Ser żółty w pierzynce z szynki parmeńskiej Drożdżówki z dżemem Słodkie szaszłyki Keks bakaliowy Poncz...

Artykuły na temat: dobry keks
  • Sekrety wypieków

    ...nie oddzielał się od ciasta, posmarujmy je roztopionym masłem. Dodawane do keksu bakalie mogą opaść na dno. Aby tego uniknąć, przed dodaniem do ciasta leciutko oprószmy je mąką. Do ciasta warto domieszać nieco masy marcepanowej - keks zyska na smaku i na aromacie. Aby ciasto łatwo było wyjąć z foremki, wyłóżmy ją natłuszczonym pergaminem. Zobacz także:

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • Śniadanie mistrzów

    Na dobry początek dnia warto zjeść coś pożywnego, co zagwarantuje energię, korzystnie wpłynie na zdrowie i poprawi samopoczucie.

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...

  • Ze świecą szukać…

    Jako namiętny pożeracz seriali wypracowałem sobie metodę ich oceniania. Otóż dobry serial to nie ten, który się fajnie zaczyna, ale ten, którego producenci nie schrzanią w drugim lub trzecim sezonie.

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Święta w wersji light

    ...nie pokaże dodatkowych kilogramów. Jak to zrobić? Przede wszystkim potrzebny jest ci dobry plan i pozytywne nastawienie. Jeszcze przed rozpoczęciem jedzenia, gdy zasiądziesz do stołu, zobacz co się na(...) na małym talerzu. Dzięki temu łatwiej będzie ci zjeść nieco mniejsze porcje. Jedzenia wydaje się wtedy więcej... Pij dużo! Dobrym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju herbatki - zielona, czerwona...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Świat według Zofii

    ...na studiach wychodzi za mąż za lekarza Janusza Bachurzewskiego. Matka Zofii zdążyła go poznać, mówiła, że to dobry chłopak, więc Zofia decyduje się na małżeństwo. Ślub biorą na deskach teatru, vis(...) chcieli babkę, to jest tutaj, jeśli keks, to jest tutaj... - wskazuje talerzyki Zofia. - ...a jakby państwo chcieli posłodzić herbatę - wcina się Janusz - to tutaj jest kaszka manna". Wszyscy się śmieją, bo...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...